Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Priske po dvou titulech opouští Spartu. Po Slotovi převezme nizozemský Feyenoord

Dánský trenér vedl Spartu v 96 zápasech.
Dánský trenér vedl Spartu v 96 zápasech.Profimedia
Mise Briana Priskeho (47) ve Spartě končí po dvou letech a dvou titulech. Dánský trenér se přesouvá do Feyenoordu Rotterdam. Křeslo hlavního kouče Feyenoordu před několika týdny uvolnil Arne Slot, který se stal nástupcem Jürgena Kloppa v Liverpoolu. Sparta by podle zákulisních zdrojů měla za uvolnění kouče získat odstupné ve výši 2,5 milionu eur (cca 60 milionů korun).

"Měli jsme jasnou představu, jak se v této situaci zachovat, protože zájem o Briana jsme vnímali už v minulosti. Klíčem je kontinuita v našem jasně nastaveném systému, a to jak v dodržování standardů dennodenní práce všech složek A-týmu, tak i v dalším budování na základě jasných herních principů," řekl pro klubový web sportovní ředitel Tomáš Rosický.

"Brian dal Spartě dva krásné roky, ve kterých jsme byli opravdu úspěšní. Získali jsme tři trofeje a v druhé sezoně jsme se úspěšně prezentovali i v Evropě. Máme za sebou období, které nás všechny obohatilo, posílilo a přineslo spoustu radosti," dodal Rosický.

"První titul provázela určitá nejistota, která byl způsobená tím, že jsme čekali dlouhých devět let. Museli jsme tedy být hodně odolní. V druhé sezoně jsme ovšem jasně ukázali, že jsme nejlepším týmem v Česku. Byli jsme po celou dobu dominantní, hráli skvělý fotbal, vybojovali double a zapsali rekordních ligových 87 bodů. Jsme neskutečně hrdí na to, že kluci titul obhájili. S podobným úspěchem jsem se ve své kariéře doposud nesetkal, stejně tak jako mnoho mých kolegů," shrnul dánský trenér úspěchy týmu.

Priske převzal otěže pražské Sparty v létě roku 2022. Tehdy měl za sebou titul z dánské ligy s Midtjyllandem, ale neúspěšné první angažmá mimo rodnou zemi, konkrétně v belgickém Royalu Antverpy.

Ve Spartě za dva roky odtrénoval 96 zápasů s bilancí 64 vítězství, 18 remíz a 14 porážek. Hned v první sezoně na Letné dovedl tým k titulu, prvnímu po devíti letech. V dalším ročníku titul obhájil, opět před hlavním rivalem ze Slavie, navíc po vítězství ve finále nad Viktorií Plzeň ovládl i MOL Cup. Povedlo se mu tedy získat double, který předtím v novodobé historii Sparty vyhráli Vítězslav Lavička (2014) a Michal Bílek (2007).

O Priskeho odchodu se začalo silně spekulovat na konci května, jen den po oslavách titulu na Letenské pláni. S informací, že 47letý kouč je pro Feyenoord variantou číslo jedna, přišel jako první dánský Tipsbladet, jeho informace poté potvrzovala i nizozemská média. Podle deníku AD došlo k dohodě mezi Priskem a Feyenoordem během prvního červnového víkendu. "De Stadionclub" oficiálně hledal nového trenéra od 20. května, kdy bylo potvrzeno, že Arne Slot po třech letech opustí De Kuip a převezme Liverpool.