Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Oslabené Pardubice mají první bod, Sigma premiérovou výhru. V Ostravě gól nepadl

Aktualizováno
Brankář Pardubic Antonín Kinský viděl po faulu ve 24. minutě červenou kartu.
Brankář Pardubic Antonín Kinský viděl po faulu ve 24. minutě červenou kartu.Profimedia
Prvního bodu se ve 2. kole FORTUNA:LIGY dočkaly Pardubice i Jablonec, v jejichž utkání se urodila bezgólová remíza. Spokojenější mohou být domácí Východočeši, kteří hráli od 24. minuty bez vyloučeného brankáře Antonína Kinského (20). Utkání v Olomouci, které na 20 minut přerušila průtrž mračen, ovládla Sigma, Karvinou přehrála 3:1. V posledním sobotním duelu mezi Ostravou a Slováckem regulérní branka nepadla, vzájemný ligový zápas hraný ve slezské metropoli skončil nerozhodným výsledkem poprvé od roku 2005.

Pardubice – Jablonec 0:0

První příležitost si připsali domácí, když z přímého kopu poslal nepříjemnou dělovku k tyči Michal Surzyn, gólman si však jeho ránu vychutnal. Záhy se do úniku hnal jablonecký Vakhtang Chanturishvili, Kinský ale skvělým výběhem útok zastavil. Další velkou šanci měl ve 12. minutě na kopačce Ladislav Krobot, avšak proti jeho střele z předbrankového prostoru vynikl gólman Jan Hanuš.

Rozjetým Pardubicím zkomplikoval utkání nevybíravým zákrokem domácí gólman Kinský, který surově naskočil do Chanturishviliho, za což viděl červenou kartu. Poprvé však mohli hosté těžit z početní výhody až krátce před přestávkou, kdy se přece jen dočkali velké příležitosti. Po zaváhání obránce ale skvěle zaskočil proti úniku Václava Drchala střídající gólman Viktor Budinský.

Vybrané statistiky utkání.
Vybrané statistiky utkání.Livesport

Ani po změně stran nedokázali Jablonečtí přetavit početní výhodu v trvalejší tlak. Naopak hosté působili mnohem nervózněji, což vyústilo ve dvě žluté karty, přičemž při té druhé nebyl Matěj Polidar daleko od srovnání počtu sil na hřišti. Blízko otevření skóre byl v 63. minutě Jan Chramosta, při střele z hranice malého vápna ale podklouzl a trefil pouze tyč.

Sigma Olomouc – Karviná 3:1

Ve 12. minutě jako první zahrozili Slezané, odvrácený centr Lukáše Budínského si u penaltového puntíku našel Daniel Bartl, jenže jeho projektil orazítkoval pouze břevno. O tři minuty později se tak prosadili Hanáci zásluhou Lukáše Juliše, jenž si elegantně zpracoval přihrávku Juraje Chvátala a střelou z otočky nedal hostujícímu brankáři šanci. Hráči Olomouce po otevření skóre na hřišti dominovali a snažili se o navýšení vedení. Ve 28. minutě se téměř mezi střelce zapsal Jan Vodháněl, ale střelu z malého vápna poslal jen do břevna. 

Nicméně už o pět minut později Lukáš Vraštil přihrál balon ve vápně stojícímu Julišovi, jenž jej chytře přepustil za ním nabíhajícímu Ondřeji Zmrzlému, který střelou ke vzdálenější tyči poslal domácí do dvoubrankového vedení. V závěru prvního poločasu však Papalelé úspěšně zakončil protiútok a vrátil Karvinou zpět do zápasu. Po změně stran nadále Hanáci kontrolovali míč, ale defenziva Slezanů jim nedovolovala vytvořit si vážnou střeleckou příležitost.

Vybrané statistiky utkání.
Vybrané statistiky utkání.Livesport

Posléze ovšem olomoučtí fotbalisté upadali chvílemi do pasivity, ale Karviňáci toho nedokázali využít. V 66. minutě udělal velkou minelu Jakub Lapeš, hostující brankář totiž špatně odkopl míč a daroval gól Janu Navrátilovi, který dalekonosným lobem poslal balon do odkryté branky. To již na Andrově stadionu silně pršelo, kvůli čemuž nakonec sudí zápas přerušil na asi 20 minut. Duel pak po nečekané přestávce nabídl jedinou šanci, jenže technickou střelu Budínského vytěsnil domácí gólman do zámezí.

Baník Ostrava – Slovácko 0:0

V úvodní minutě se do nadějné šance dostal Filip Vecheta, útočník Slovácka ale poslal utaženou střelu těsně nad domácí branku. Svižný začátek utkání plný pohledných akcí ze strany týmu z Uherského Hradiště vyšperkoval dalekonosným projektilem Marek Havlík, padající míč pod horní tyč ovšem ostravský brankář vyrazil do zámezí. Svěřenci trenéra Pavla Hapala se do první vážnější střelecké příležitosti probojovali až ve 27. minutě, když hlavička Enea Bitriho zamířila vedle branky.

Zjevně zaskočený Baník se posléze pomalu dostával více do hry. Aktivita Slezanů téměř přinesla otevření skóre, Ewerton se průnikem po levé straně probil až do vápna soupeře a svou přihrávkou našel Abdullaha Tanka, jenže Milan Heča reflexivním zákrokem vykopl špičkou balon z brankové čáry. Baníkovci vlétli do druhého poločasu svižně, dokonce se v 50. minutě zásluhou Tanka radovali ze vstřeleného gólu, ale po přezkumu videorozhodčího nebyla branka uznána kvůli ofsajdu.

Známkování hráčů Baníku a Slovácka.
Známkování hráčů Baníku a Slovácka.Livesport

V 66. minutě se po pravé straně trošku těžkopádně protáhl Tanko, svým centrem našel ve velkém vápně Daniela Tetoura, jenže tvrdý projektil ostravského záložníka obětavě zablokoval Daniel Holzer. O sedm minut později rychlonohý Nigerijec obešel po podezřelém postavení na hraně postavení mimo hru Heču, avšak míč následně trestuhodně poslal vedle odkryté branky. 10 minut před koncem šel předčasně do sprch Bitri za faul na unikajícího protihráče, avšak Slovácko přesilovku využít nedokázalo.

Tabulka FORTUNA:LIGY
Tabulka FORTUNA:LIGYLivesport