Nejlepším hráčem sezony byl zvolen Birmančevič, mezi trenéry kraloval Priske

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nejlepším hráčem sezony byl zvolen Birmančevič, mezi trenéry kraloval Priske

Nejlepším hráčem sezony ve fotbalové lize byl zvolen Birmančevič.
Nejlepším hráčem sezony ve fotbalové lize byl zvolen Birmančevič.Profimedia
Nejlepším hráčem končící sezony první fotbalové ligy byl poprvé zvolen srbský křídelník Veljko Birmančevič (26), který pomohl Spartě k obhajobě titulu. V hlasování trenérů, kapitánů a vybraných novinářů zvítězil před plzeňským Pavlem Šulcem (23) a Oscarem Dorleym (25) ze Slavie. Letenští ovládli i kategorii o nejlepšího trenéra, podruhé za sebou zvítězil jejich dánský kouč Brian Priske (47).

Výsledky ve čtvrtek zveřejnil organizátor ankety Ligová fotbalová asociace, která v tuzemsku řídí profesionální soutěže. Birmančevič ve své první sezoně v české lize kraloval i kategorii cizinec sezony. Osobností ligy se stal Marek Matějovský z Mladé Boleslavi a objevem Tom Slončík ze sestupujícího Zlína.

Birmančevič se hned ve své první sezoně ve Spartě stal nejproduktivnějším hráčem soutěže, když zaznamenal 16 branek a 11 asistencí. Zároveň si připsal nejvíce nahrávek do gólové šance. Srbský křídelník do poslední chvíle bojoval o korunu pro krále střelců, za lídrem tabulky kanonýrů slávistou Václavem Jurečkou zaostal o tři branky. S letenským mužstvem ovládl i domácí pohár a získal s ním ceněný double.

V hlavní kategorii ankety Birmančevič s přesvědčivým náskokem 45 bodů porazil Šulce. Ofenzivní univerzál Plzně zaznamenal v ligové sezoně 18 branek a až v posledním kole nadstavby ho mezi střelci předstihl Jurečka. Dominanci záložníků v hlavní kategorii podtrhl třetím místě Oscar, liberijský záložník ale ztratil na Šulce propastných 91 bodů.

Nejlepším trenérem Priske

Mezi trenéry podle očekávání znovu triumfoval Priske, který i druhou sezonu v české lize proměnil v zisk titulu. Dánský kouč dovedl Spartu k první obhajobě po 23 letech, jeho svěřenci zároveň vytvořili nový bodový rekord v samostatné historii soutěže a měli nejlepší útok.

O 28 bodů méně než Priske v anketě posbíral v 72 letech nejstarší ligový trenér Miroslav Koubek, který s Plzní obsadil třetí místo a v Evropské konferenční lize ji dovedl k historické účasti ve čtvrtfinále. Jindřich Trpišovský potřetí za sebou skončil se Slavií v tabulce na druhém místě a v anketě byl znovu třetí.

Mezi cizinci Birmančevič zvítězil před klubovým spoluhráčem Slovákem Lukášem Haraslínem a Oscarem. Stal se i záložníkem sezony, který byl stejně jako další doprovodné ankety vyhlášen už v úterý. Nejlepším útočníkem byl zvolen sparťan Jan Kuchta, obráncem Robin Hranáč z Plzně a gólmanem Jindřich Staněk ze Slavie.

Nejlepší sezona v kariéře

"Je to úžasné, poprvé v životě jsem dostal něco takového. Ve Švédsku jsem byl vlastně nejlepším mladým hráčem, ale získat tři trofeje je opravdu skvělé. Nejspíš si je odvezu do Srbska a vystavím si je ve svém pokoji," řekl novinářům Birmančevič.

"Jestli to byla má nejlepší sezona v kariéře? Pravděpodobně ano. Když se podíváme na statistiky a čísla, měl jsem podobnou sezonu ve Švédsku. Vyhráli jsme ligu, pohár, hráli jsme Ligu mistrů. To byla úžasná sezona. V Toulouse jsem tolik nehrál, ale vyhráli jsme pohár. Tady ve Spartě je rozhodně nejlepší parta, takový týmový duch jsem nikdy předtím v kariéře nezažil," doplnil bývalý hráč Malmö či Toulouse.

Cenu pro osobnost ligy převzal mladoboleslavský středopolař Matějovský, ve 42 letech třetí nejstarší hráč aktuálně působící v nejvyšší soutěži. Vítězi v kategorii objev rovněž záložníkovi Slončíkovi je téměř na den přesně o 23 let méně. V hlasování fanoušků v anketách hráč utkání triumfoval Šulc.