Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bohemians – Sparta. Poslední tři bitvy: Pulkrabova rychlopalba i velké jubileum s bodem

Prosinec 2021: Matěj Pulkrab (v červeném) dává nedávným spoluhráčům jeden ze svých tří gólů v utkání.
Prosinec 2021: Matěj Pulkrab (v červeném) dává nedávným spoluhráčům jeden ze svých tří gólů v utkání.Profimedia
Malé pražské derby mezi Bohemians a Spartou má po letech opět velký náboj. Vždyť se střetne čtvrtý a třetí tým ligy. Zelenobílí jsou svěží senzací tohoto ročníku a své možnosti proti Priskeho výběru naznačili už v podzimní části soutěže, kdy si z Letné odvezli bod za remízu 1:1. Jaké byly poslední tři vzájemné duely obou nedělních protivníků?

14. srpna 2021, Bohemians – Sparta 1:1

Střely na branku ve 2. poločase: 0:3.

Letenští tehdy vstoupili do nové ligové sezony úspěšně, po třech výhrách ovšem narazili ve Vršovicích. Jejich první ztráta přišla pár dní po vyřazení v předkole Ligy mistrů s Monakem a zvlášť v prvním poločase v Ďolíčku ještě setřepávali únavu i zklamání. V nastavení úvodního dějství poslal domácí do vedení Dostál, jenž zakončil krásnou kombinaci zkoprnělou defenzivou rudých lehkou dorážkou do prázdné branky. Sladkost pro odchovance Slavie.

"Klokani" měli těžký los a čekali naopak na první vítězství. A neslavili jej ani tentokrát. Po změně stran už ztratili otěže utkání, ani jednou neohrozili branku Sparty, a to ani střelou mimo. Jenže favorit citelně postrádal zraněného špílmachra Dočkala a víc než vyrovnání zásluhou Pavelkova parádního voleje přímo z rohu nesvedl.

12. prosince 2021, Sparta – Bohemians 5:1

Skóre 40.-44. minuty: 3:0

Nejvyšší vítězství Sparty nad zelenobílými od října 1993, kdy Chovanec a spol. triumfovali 5:0. Hrdinou dne se stal Matěj Pulkrab. Útočník, jenž sezonu předtím strávil právě v Bohemians, je zničil čistým hattrickem, který stihl za pouhých 27 minut. Ve 24 a půl letech se stal třetím nejmladším sparťanem v historii ligy, jemuž se třígólový zápas povedl. Třemi asistencemi se na výhře podílel Adam Hložek a s celkovými 10 vládl lize.

Bohemians se v ročníku venku vůbec nedařilo, tato porážka tam byla už jejich šestou v řadě. Výjezd předtím inkasovali v Plzni dokonce šest gólů a se 42 brankami v 18 zápasech měli nejhorší obranu ligy. Vítězové naopak podtrhli skvělou bilanci pod koučem Vrbou na svém stadionu: z 18 vystoupení jich 17 vyhráli a v tom zbylém remizovali.

27. srpna 2022, Sparta – Bohemians 1:1

Držení míče: 76 % – 24 %.

Dánské trenérské kolegium ve službách Sparty před utkáním vyjádřilo své odhodlání, že tým musí soupeři připravit na Letné peklo. Jeho tým po 10 minutách prohrával a měl štěstí, že Kovařík chvíli nato otřásl ve vyložené šanci jen břevnem. Počtvrté z minulých pěti vzájemných střetnutí se Bohemians trefili do sparťanské sítě už v prvním poločase. A i tentokrát (stejně jako rok předtím) jim povedený úvod stačil na zisk jen jednoho bodu.

Jako kapitán je k němu dovedl veterán Jindřišek, který v duelu jako 12. hráč v historii završil 400 ligových startů. Jubileum mu pokazil pohotovou dorážkou krátce po přestávce Čvančara, jenž se trefil ve třetím zápase po sobě. Sparta si v závěru vytvořila nesmírný tlak, na tři body ovšem nedosáhla. A kouč Priske po utkání vyčítal hráčům špatnou poziční hru.