Berbr se proti rozsudku plzeňského soudu odvolá. Jakoukoliv vinu popírá

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Berbr se proti rozsudku plzeňského soudu odvolá. Jakoukoliv vinu popírá

Roman Berbr u plzeňského soudu.
Roman Berbr u plzeňského soudu.Profimedia
Roman Berbr, kterému Okresní soud Plzeň - město ve středu vyměřil podmíněný trest za zpronevěru peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu, se proti rozsudku odvolá. Řekl to novinářům o přestávce jednání. Verdikt soudu, který bývalého místopředsedu FAČR zprostil obžaloby z ovlivňování fotbalových zápasů a z vůdčí role v organizované zločinecké skupině, ale nijak nekomentoval. Svou vinu ve všech bodech obžaloby od počátku rezolutně odmítal.

"Vyjádří se moji právníci, teď je brzo. Budu se odvolávat," řekl pouze při odchodu z jednací síně. Soudce nejdříve hodinu četl obsáhlý rozsudek nad Berbrem a dalšími lidmi obžalovanými z ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy v letech 2019 a 2020 a z úplatkářství. Poté soudce víc než tři čtvrtě hodiny odůvodňoval rozsudek. Pokračovat v tom bude odpoledne zhruba ještě dvě hodiny. K rozsudku se zatím nevyjádřil ani státní zástupce Jan Scholle.

Berbrovi soud vyměřil tříletý trest s pětiletou zkušební lhůtou, dvoumilionový finanční trest a zákaz výkonu funkce statutárního orgánu v obchodní korporaci na dobu tří let. Na Berbrovi byla s postupným čtením rozsudku, když bylo patrné, že ho soud zprostí obžaloby z ovlivňování zápasů a z působení v čele organizované zločinecké skupiny, vidět úleva a začal se s úsměvem rozhlížet po jednací síni. Na dotaz novinářů, jestli se mu ulevilo, ale pouze zopakoval, že se odvolá. Bývalý vlivný muž českého fotbalu, který v neděli oslaví 70. narozeniny na dotaz, zda tedy bude slavit dvakrát, odpověděl, že jen jednou.

Z 21 obžalovaných lidí dostal nepodmíněný trest jen bývalý sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz. Má jít do věznice s ostrahou na čtyři roky a zaplatit 400.000 korun. Soud mu vyměřil souhrnný trest, protože byl už v minulosti odsouzen v Praze za podvod v kauze manipulace zakázek Českých drah. Ostatní obžalovaní dostali většinou peněžité tresty a zákazy činnosti.

Berbr čelil obžalobě z podplacení, z pomoci k podplacení, ze zpronevěry a z účasti na organizované zločinecké skupině. Státní zástupce Scholle pro něj požadoval sedmileté vězení, pokutu 5,55 milionu korun a pětiletý zákaz výkonu funkce statutárního orgánu obchodní korporace. Nepodmíněné tresty navrhl ještě pro Rogoze a pro někdejšího hráče a funkcionáře Michala Káníka.

Kromě ovlivňování zápasů žalobce Berbra vinil ze zpronevěry za to, že s pomocí dalších lidí připravil krajský svaz o víc než 2,32 milionu korun za organizování fiktivních seminářů a za údajný nákup sportovního vybavení.