Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Tvrďák, který neuhne ze souboje. Gruzínec Kašia září ve Slovanu i v reprezentaci

Guram Kašia je od svého příchodu velkým lídrem Slovanu.
Guram Kašia je od svého příchodu velkým lídrem Slovanu.TASR / Martin Baumann
V roce 2021 se Slovan Bratislava rozhodl zalovit v gruzínských vodách. Trenér Vladimír Weiss (59) jako bývalý kouč tamní reprezentace dobře znal prostředí a rozhodl se vsadit na zkušenosti. Tehdy se na Slovensko stěhoval stoper Guram Kašia (37) – dnes jeden z lídrů Belasích, opora výběru Willyho Sagnola (47) a soupeř českého národního týmu.

Spolu se zmíněným Kašiou oblékali bílý dres i jeho krajané Jaba Kankava a Giorgi Čakvetadze. Angažování právě zkušeného stopera, jenž zamířil do Bratislavy ve 34 letech, ale zpočátku sklidilo kritiku.

Přesto statistiky a fotbalový životopis hovoří za vše. Kašia byl dlouhou dobu kapitánem gruzínské reprezentace a hrál na nejvyšší úrovni, neboť během bohaté kariéry oblékal osm let dres nizozemského Vitesse, s nímž vyhrál i nizozemský pohár, a byl také oporou San Jose v MLS.

Kašia potvrdil svou reputaci, kritiky umlčel a rychle se stal jednou z opor bratislavského týmu. Hned ale bylo jasné, že rychlost nebude jeho silnou stránkou. Gruzínec ovšem dokáže vše vykompenzovat nejen zkušenostmi, ale také fyzickou silou, výborným čtením hry a pravidelně vysokou úspěšností v soubojích ve vzduchu i na zemi.

Poslední sezony Gurama Kašii.
Poslední sezony Gurama Kašii.Livesport

Výborný na EURO

V červenci oslavil 37. narozeniny, přesto stále podává výkony na nejvyšší světové úrovni. Za národní tým má na kontě 117 vystoupení. Předvedl se i na letním mistrovství Evropy, kde jako lídr výrazně přispěl k historickému postupu své země ze skupinové fáze do osmifinále.

Kašia nevynechal ani minutu a byl jedním z klíčových článků gruzínského týmu, který inkasoval v základní skupině pouze dvakrát. I díky jeho skvělým výkonům se dokázali blýsknout ofenzivnější hráči v čele s Georgesem Mikautadzem. Stoper Slovanu dirigoval obranu a vyhrával většinu soubojů.

Při senzační výhře nad Portugalskem měl podle Livesportu jedno z nejvyšších hodnocení ze všech hráčů na hřišti. Přestávka mezi sezonami v jeho případě v podstatě neexistovala – pouhých 11 dní po prohře se Španělskem nastoupil za Slovan v úvodním utkání prvního předkola Ligy mistrů proti Struze.

Hlavní fáze Ligy mistrů jako třešnička

Během osmi zápasů v předkolech milionářské soutěže nevynechal Kašia ani minutu. Od začátku aktuální sezony chyběl na hřišti pouze jednou – v utkání s Košicemi. Není divu, vždyť jako hráč Slovanu v posledních letech pokaždé přispěl výraznou měrou k titulu.

Kašia si třikrát zahrál ve skupinové fázi Konferenční ligy, dvakrát dokonce v jarním play off. Nyní si poprvé v kariéře zahraje hlavní fázi LM, což lze označit za třešničku na dortu. Na konci června prodloužil se slovenským mistrem smlouvu do konce letošní sezony.

"V případě Gurama Kašii jsme  v roce 2021 získali osobnost nejen na hřišti, ale i mimo něj. Společně jsme debatovali o jeho budoucnosti v klubu. Došli jsme k dohodě a prodloužili spolupráci o další sezonu," vyzdvihl jeho kvality generální manažer klubu Ivan Kmotrík mladší.

Pracovitý fotbalista je aktivní i mimo hřiště. Před šesti lety obdržel od gruzínského prezidenta státní vyznamenání za podporu LGBTQ+ komunity. Za tuto činnost byl také oceněn organizací UEFA.

Jak si povede v soubojích s českými reprezentanty?

Gruzie – Česko (18:00)