Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Slavia na úvod EL přetavila vynikající formu v první výhru českého týmu na bulharské půdě

Aktualizováno
Slávisté se radují po úvodní brance Matěje Juráska.
Slávisté se radují po úvodní brance Matěje Juráska.ČTK / AP / Tony Uzunov
Pražská Slavia jako první český klub vyhrála v evropských pohárech v Bulharsku, když v úvodním zápase hlavní fáze Evropské ligy porazila v Razgradu Ludogorec 2:0. O výhru se góly postarali Matěj Jurásek a Mojmír Chytil. Pražané tak ovládli již jedenáctý z posledních 12 soutěžních zápasů, domácí naopak neuspěli po osmi předchozích duelech bez prohry.

Ludogorec – Slavia Praha 0:2

Slavia udělala oproti sobotnímu ligovému zápasu s Plzní tři změny. Zraněného Igoha Ogbua nahradil ve středu obrany David Zima, pravého beka Davida Douděru, který s týmem do Bulharska neodcestoval kvůli rodinným důvodům, nahradil Conrad Wallem, jenž nastoupil v základní sestavě Slavie poprvé v sezoně. Na pravém křídle se pak místa Chytila ujmul Jurásek.

Sešívaným se před prachbídnou návštěvou v Razgradu nedařilo v úvodu zápasu kombinovat tak, jak jsou zvyklí, a tak to byl Ludogorec, kdo se dostal v 19. minutě k prvnímu ohrožení brány. Zhruba z 25 metrů vypálil brazilský křídelník Rick a jen těsně minul pravou tyč Antonína Kinského. Slavia zahrozila poprvé až ve 38. minutě a hned z toho byl gól.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Nákop Malicka Dioufa za obranu posunul Tomáš Chorý na pravou stranu na Juráska, ten si míč sklepl na silnější levačku a střelou kolem hlavy překonal brankáře Sergia Padta. Hned ve 47. minutě mohl zvýšit vedení Slavie kapitán Jan Bořil, který překonal Padta po Juráskově přihrávce, v té době však byl za obranou Ludogorce, a tak gól nebyl uznán kvůli ofsajdu.

V 64. minutě mohl skórovat také Diouf, jenž však tváří v tvář gólmanovi Razgradu trefil z 10 metrů jen jeho holeň. Z následného rohového kopu se ale už sešívaní radovali ze zvýšení skóre. Lukáš Provod poslal míč na malé vápno, kde nastavil nohu střídající Chytil a nedal Padtovi šanci. Zanedlouho mohl zvýšit další střídající Ondřej Lingr, jeho pokus však Padt vykopl.

Zbytek zápasu se odehrál v režii Slavie, která se tak stala historicky prvním českým klubem, který na bulharské půdě vyhrál. V dosavadních osmi pohárových zápasech se to Čechům nepovedlo. Příští čtvrtek přivítají sešívaní Ajax, Ludogorec nastoupí ve stejný den na stadionu druhého českého účastníka soutěže z Plzně.

Tabulka Evropské ligy