Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Srdnatý výkon Slavie na body v Bilbau nestačil. Prohrála teprve druhý zápas v sezoně

Filip Adamec
Aktualizováno
Nico Williams byl jediným střelcem utkání se Slavií.
Nico Williams byl jediným střelcem utkání se Slavií.ČTK / AP / Miguel Oses
Slavia prohrála teprve druhý ze 17 soutěžních zápasů v sezoně, když ve třetím kole hlavní fáze Evropské ligy padla 0:1 na hřišti Athletiku Bilbao. Jediný gól duelu zaznamenal ve 33. minutě Nico Williams, jehož ránu smolně tečoval do sítě David Zima. Sešívaní sice měli během utkání řadu příležitostí, nicméně ani jednou si na skvěle chytajícího Julena Agirrezabalu nepřišli.

Athletic Bilbao – Slavia Praha 1:0

Pražská Slavia vstupovala do zápasu na půdě Bilbaa ve fantastickém rozpoložení. V domácí soutěži držela šňůru 10 výher v řadě a z úvodních dvou duelů Evropské ligy si sešívání odnesli čtyři body. Baskové ale rovněž nezačali ročník zle, v LaLize se nachází na průběžném pátém místě, přičemž v posledním zápase porazili 4:1 Espanyol.

Do utkání ale vstoupila lépe Slavia. Po nejistém zákroku obrany Bilbaa se ke střele z hranice vápna odhodlal Simion Michez, jehož tečovaný projektil mířící do horní části branky musel likvidovat Agirrezabala. Ve 26. minutě se poprvé připomněli i ofenzivní hráči Bilbaa.

Nico Williams se prodral do pokutového území, kde mu však v přesném zakončení zabránil skvělým obranným skluzem Zima. O pár chvil později fauloval ve vápně Jan Bořil a rozhodčí ukázal na penaltový puntík.

Po zhlédnutí opakovaných záběrů ale penaltu pro předchozí faul na Oscara Dorleyho odvolal. Krátce po odehrané půlhodině se už Baskové prosadili. Aktivní Nico Williams se krásně uvolnil na hranici šestnáctky a vyslal přízemní ránu na bránu, kterou nešťastnou tečí usměrnil za záda Antonína Kinského předchozí hrdina Zima.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Oopt by Stats Perform

Těsně před koncem poločasu pak domácí dvakrát podržel Agirrezabala. Nejprve mladý gólman vyrazil pokus Lukáše Provoda z přímého kopu a poté ztlumil tvrdou ránu z otočky vyslanou Michezem.

Kamerunský křídelník se připomněl i po návratu ze šaten, jenže ani střelou z 55. minuty nepřeklopil osobní souboj s Agirrezabalou na svou stranu. Sešívaní předváděli pohledný fotbal i nadále, jedinou mouchou na jejich výkonu bylo špatné zakončení.

To předvedl i Ondřej Zmrzlý, který si šikovně seběhl na zadní tyč, jenže svým následným pokusem rozvlnil pouze boční síť. Na poslední půlhodinu hrací doby přišel na hřiště Tomáš Chorý. Ten se také dostal po centru Christose Zafeirise do zakončení z dobré pozice, nicméně i jeho hlavičku dokázal pomocí nohou zneškodnit Agirrezabala.

Slavia tak po porážce v předkole Ligy mistrů s Lille prohrála teprve podruhé v sezoně a potvrdila, že se jí ve Španělsku příliš nedaří. Nezvítězila ani v osmém pohárovém zápase na Pyrenejském poloostrově, na výhru ve Španělsku navíc české týmy čekají už 22 zápasů, naposledy zde zvítězili v roce 2001, ze 43 duelů tam celkově vyhráli jen dvakrát.

Tabulka Evropské ligy