Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Je libo prvotřídní evropskou hvězdu či anglickou legendu? Los Evropské ligy nadchl

Nico Williams na vyprodaném stadionu San Mamés.
Nico Williams na vyprodaném stadionu San Mamés.Profimedia
Fanoušci fotbalistů Slavie a Plzně budou na podzim sledovat místo zápasů Ligy mistrů, což se jim poštěstilo v nedávných letech, jen Evropskou ligu, ochuzeni si však připadat nemusejí. Vždyť třeba Viktoria přivítá díky Manchesteru United slavnější klub, než jaké přijedou na Letnou, se Slavií se pak postaví jednomu z nejlepších evropských fotbalistů současnosti.

Oba české zástupce čeká v zápase na stadionu San Mamés pro 53 tisíc lidí souboj se španělským křídelníkem Nicem Williamsem. Ten na nedávném Euru patřil k top hvězdám, svému týmu výrazně pomohl ke zlatým medailím. Francouz Kylian Mbappé, který nastupuje na stejné pozici, byl v porovnání s ním poněkud zvětralý… Není náhoda, že si vedení Barcelony označilo právě energického dribléra s copánky jako hlavní cíl pro nyní končící přestupové období. 

Celé léto se vlekoucí námluvy však skončily odmítnutím. Stejně dopadli vyjednavači Arsenalu a Chelsea. A ne všichni Williamsovo rozhodnutí brali sportovně. Fanoušci na Nou Campu při nedávném vzájemném duelu v lize (v němž mimochodem favorit hrdé vyslance Baskicka horkotěžko udolal 2:1) na Williamse od začátku do konce bučeli. Mladíka, jehož maminka přešla na útěku z rodné Ghany do Španělska těhotná a bosa rozpálenou Saharu, však jen tak něco nerozhází. Holeše s Bořilem či Kopice s Dwehem čeká na pravé straně hřiště perný večer…

Kouč Slavie Jindřich Trpišovský se znovu poměří s portugalským trenérským velikánem Josém Mourinhem, jehož dokázal loni s AS Řím porazit. A Slavia si také v Edenu připomene proti Ajaxu jeden z nejoslavovanějších momentů své historie, když se v srpnu 2007 právě přes slovutný nizozemský klub (pětinásobného vítěze Ligy mistrů a jejího předchůdce Poháru mistrů evropských zemí) probojovala po letech marných pokusů do elitní evropské soutěže. Naopak další příští soupeři – Anderlecht a Dynamo Kyjev – ji o miliony z Champions League v předešlých letech připravili.

Ještě věhlasnější protivník, jenž na rozdíl od Ajaxu rezonuje i v současnosti, přijede do Plzně. Vedení Manchesteru United se v létě neukvapilo, vyslovilo důvěru kouči Eriku ten Hagovi a očekává návrat do nejužší špičky Premier League. Opory Reds jako Bruno Fernandes, Casemiro, či Rasmus Höjlund jsou pojmy světové extratřídy.

Nejblíž to bude mít Viktoria do Frankfurtu, s předloňským vítězem Evropské ligy byli v zimě její zástupci v čilém kontaktu, když se jednalo o rekordním přestupu forvarda Rafii Durosinmiho. Nigerijec nakonec vzhledem k vážnému zranění kolene neprošel zdravotní prohlídkou a zůstal na západě Čech. Eintracht musel hledat náhradu po odchodu francouzského útočníka Randala Kolo Muaniho do PSG jinde. Jeho největší hvězdou je nyní Mario Götze, autor zlatého gólu v prodloužení finále mistrovství světa 2014 proti Messiho Argentině.

Slavia i Plzeň mohou se svými příznivci vyhlížet nesmírně zajímavý a pestrý podzim.