Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Co neminout před zápasy českých klubů v Evropě: Vzpomínky na záchranu Slavie i Vrba v Bulharsku

Pavel Šulc a Tomáš Holeš budou bojovat se svými kluby v Evropě.
Pavel Šulc a Tomáš Holeš budou bojovat se svými kluby v Evropě.Michal Sváček / MFDnes + LN / Profimedia
Pohárový čtvrtek znamená pro český fotbal jediné – do hry v Evropské lize tradičně vstoupí Slavia a Plzeň a se startem Konferenční ligy i Mladá Boleslav. Dokáží opět vylepšit své šance na postup a přispět do národního koeficientu? Zopakuje Slavia památné vítězství nad Ajaxem? Jak v Bulharsku vzpomínají na bývalého kouče Ludogorce Pavla Vrbu? A jaké nástrahy čekají Mladou Boleslav v Arménii? Nejen na tyto otázky hledaly odpovědi Livesport Zprávy.

Zápasy Slavie, Plzně a Mladé Boleslavi v evropských pohárech jsou logicky pod drobnohledem fotbalové veřejnosti a speciální pozornost jim věnovala také redakce Livesport Zpráv, která přináší několik exkluzivních materiálů.

Slavia Praha

Kalivoda o penaltě za stovky milionů. Proti Ajaxu jsme hráli o přežití Slavie, vzpomíná

David Kalivoda je fotbalistou, kterého mají fanoušci Slavie spojeného hlavně se dvěma okamžiky. Se slavením gólu svlečeným dresem a následnou druhou žlutou kartou v derby pražských "S" na jaře 2008 a gólem do sítě Ajaxu v památném předkole Ligy mistrů o půl roku dřív. Tento týden se sešívaní postaví oběma jeho osudovým soupeřům znovu. Jako první je čeká slavný celek z Nizozemska.

Kalivoda a jeho slavná penalta.
Kalivoda a jeho slavná penalta.Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Náročný týden? Ajax, pak derby, to prostě chcete, těší se Lingr na prestižní duely

Fotbalista Ondřej Lingr by ve čtvrtečním utkání Slavie proti Ajaxu v hlavní fázi Evropské ligy rád navázal na osobní bilanci, kterou proti slavnému klubu z Amsterdamu zaznamenal během angažmá ve Feyenoordu. Ve velkém nizozemském derby zažil v minulé sezoně dvě vysoké výhry. Slavii už v neděli čeká ligové derby se Spartou a český reprezentant na tiskové konferenci uvedl, že ho těžký týden patřičně motivuje.

Preview k zápasu Slavia – Ajax.
Livesport

Skutečný filozof na lavičce Ajaxu. Farioliho si vytáhl De Zerbi, s Nice zazářil v Ligue 1

Ajax momentálně trénuje jedna z nejzajímavějších mladých trenérských osobností světa. Je jí Francesco Farioli. Ital, který v takto mladém věku slouží už u čtvrtého klubu jako hlavní trenér. Farioli se dá považovat za žáka De Zerbiho, pod kterým působil po dobu necelých tří let a podle slov samotného Farioliho to byla práce velmi intenzivní.

Italský trenér Francesco Farioli má v 35 letech zajímavý životopis.
Italský trenér Francesco Farioli má v 35 letech zajímavý životopis.Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Viktoria Plzeň

Plzeň proti Razgradu musí být ochotná běhat, klíčem může být dynamika a standardky, říká Hořava

Fotbalisté Viktorie Plzeň rozehráli Evropskou ligu úspěšně, když ze hřiště bundesligového Frankfurtu přivezli minulý týden cennou remízu 3:3. Získaný bod na hřišti jednoho z hlavních favoritů soutěže dodal Západočechům sebevědomí, nyní však potřebují výsledek potvrdit v domácím utkání s Ludogorcem Razgrad. Hru Viktorie i to, co by měla udělat, aby proti bulharskému soupeři uspěla, rozebral pro Livesport Zprávy její bývalý hráč Tomáš Hořava.

Preview Plzeň – Ludogorec.
Livesport

V Ludogorci vzpomínají na Vrbu: Vtipy bych mu nevyprávěl, ale je to odborník. Proč to nevyšlo?

V závěru roku 2019 to přišlo jako blesk z čistého nebe. Jednání byla rychlá a konkrétní, trenér Pavel Vrba proto dlouho nepřemýšlel. Po posledním zápase podzimu opustil Plzeň a vydal se na svou druhou velkou zahraniční misi. Kam? Do bulharského Razgradu, kde převzal mocný Ludogorec, dalšího soupeře plzeňské Viktorie v hlavní fázi Evropské ligy.

Pavel Vrba dříve působil v Ludogorci.
Pavel Vrba dříve působil v Ludogorci.Profimedia

Mladá Boleslav

Co čeká Boleslav proti Noahu? Silné individuality, ale také vítr, který vyřadil AEK, říká Smetana

V létě kousal vypadnutí s arménským Noahem Ondřej Smetana hodně těžko. Český trenér ve službách Ružomberoku se proti čtvrtečnímu soupeři Mladé Boleslavi představil v předkole Konferenční ligy, ale neuspěl, byť těsně. "Nesmí se jim dát ani kousek místa, takhle nás vyřadili," vzpomíná Smetana v rozhovoru pro Livesport Zprávy a popisuje, co by Středočechům mohlo přinést úspěch.

Smetana se nedávno s arménským klubem střetl.
Smetana se nedávno s arménským klubem střetl.ČTK / imago sportfotodienst / MICHAL FAJT, ZOSPORTU.SK

Nejmladší klub pohárové Evropy? To je FC Noah. Požehnání mu dal sám hvězdný Luis Figo

Byla to senzace a hořký konec pro Ružomberok. I když se slovenské město těšilo na dobrodružství v pohárové Evropě, místo v hlavní fázi Konferenční ligy vybojoval arménský FC Noah. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Není divu, má za sebou pouhých sedm let existence. A ve čtvrtek jej čeká velká sláva. První památný zápas sehraje jeden z nejmladších fotbalových klubů vůbec proti Mladé Boleslavi.

Luis Figo podporuje akademii arménského klubu FC Noah.
Luis Figo podporuje akademii arménského klubu FC Noah.Instagram / FC Noah