Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Aston Villa se po 13 letech vrací do Evropy. Napišme historii, burcuje Emery

Manažer Aston Villy Unai Emery vyhrál už několik evropských trofejí.
Manažer Aston Villy Unai Emery vyhrál už několik evropských trofejí.AFP
Unai Emery (51) vyzval před prvním evropským tažením Aston Villu, aby napsala novou historii. Klub z Premier League se ve středu utká s týmem Hibernian ze skotské Premiership v prvním zápase play off kvalifikace Evropské konferenční ligy na edinburském stadionu Easter Road.

Emery, který jako manažer čtyřikrát vyhrál Evropskou ligu uvedl, že obrázky triumfu Villy v Poháru mistrů evropských zemí z roku 1982 na stěnách tréninkové haly Bodymoor Heath v Birminghamu jsou pro něj a jeho hráče inspirací.

"Každý den, když jdu na tréninkové hřiště, je tam obrázek Evropského poháru z roku 82," řekl kouč v úterý. Dodal, že je dobré mít takovou vzpomínku a že se na trofej vždy rád podívá. 

"Taková je historie Aston Villy, je úžasná. Samozřejmě teď chceme psát novou historii, dělat věci po svém a doufám, že se nám tu podaří něco velkého," prohlásil.

Emery vyhrál Evropskou ligu se Sevillou tři roky po sobě (2014, 2015 a 2016) a v roce 2021 zvedl trofej nad hlavu znovu s jiným španělským klubem Villarrealem. V roce 2019, kdy vedl Arsenal, se stal vicemistrem.

"Proti Hibernian musíme odehrát dva dobré zápasy, abychom se dostali do skupinové fáze. To je náš cíl," je si vědom španělský stratég. "Mám velkou radost z evropských pohárů a chci se o ni podělit s hráči i fanoušky, protože Evropa je pro každého vždycky něco speciálního," doplnil. Podělit se chce také o své bohaté zkušenosti.

Emery dále uvedl, že nová tvář v dresu Aston Villy Nicoló Zaniola, který v roce 2022 vyhrál s Římem úvodní ročník Evropské konferenční ligy, by si mohl debut odbýt právě proti skotskému soupeři.

Přehled zápasu Hibernian – Aston Villa