Zlomený nos nutí Francii přejít k plánu B. Bez Mbappého ale galský kohout neklove

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Zlomený nos nutí Francii přejít k plánu B. Bez Mbappého ale galský kohout neklove

Mbappé je pro nejtěžší zápas Francie ve skupině zraněný.
Mbappé je pro nejtěžší zápas Francie ve skupině zraněný.AFP
Francie platí na právě probíhajícím Euru za jeden z nejkvalitnějších týmů, její ofenziva je ale přesto velmi závislá na Kylianu Mbappém (25). Hvězdný forvard, který bude od nové sezony oblékat dres Realu Madrid, má však zlomený nos a přijde minimálně o páteční utkání s Nizozemskem. Trenér Deschamps tak rázem musí řešit trable. Bez kapitána totiž galský kohout neklove...

Mbappé se v prvním zápase s Rakouskem podepsal nesmazatelně pod vítězství, když se individuální akcí podepsal pod jedinou branku. Jeho centr z pravé strany si na konci první půle srazil nešťastně do vlastní sítě Maximilian Wöber. Na konci utkání se ale Mbappé srazil s rakouským obráncem Kevinem Dansem a musel opustit hřiště.

Francouzská fotbalová federace následně uvedla, že jeden z nejdražších fotbalistů v historii nebude potřebovat operaci. Dá se ale předpokládat, že kapitán Les Bleus bude muset v dalších zápasech nosit ochrannou masku A i tak je pravděpodobnost jeho startu v pátečním utkání s Nizozemskem téměř nulová.

 Deschamps tak musí věřit, že jeho tým zvládne těžký střet i bez nejlepšího střelce posledního světového šampionátu. V případě úspěchu by totiž Mbappé mohl vynechat i poslední zápas skupiny D proti Polsku. Je to ale bez hvězdného forvarda vůbec možné?

"Samozřejmě, Kylian je důležitý hráč, kapitán, lídr. Takže jeho absence na naši hru bude mít vliv, ale máme výjimečný tým, který s i s tím poradí," vyprávěl v průběhu středeční tiskové konference záložník Adrien Rabiot. "Vzhledem k tomu, jaké hráče máme na lavičce, si nemůžeme na nic stěžovat. Máme více než dost možností, jak Kyliana nahradit. Věříme si, i na střídačce máme kvalitu,” dodal.

Jenže Mbappé je se 47 góly z 80 zápasů třetím nejlepším střelcem své země všech dob – před ním jsou pouze Thierry Henry a Olivier Giroud. Na posledním MS v Kataru skóroval osmkrát, což byla polovina ze všech vstřelených gólů francouzského týmu, a ve finále proti Argentině dokonce vstřelil hattrick.

Francie se s Nizozemskem v kvalifikaci na Euro 2024 střetla dvakrát a Mbappé pokaždé vstřelil branku – jednou přesně pálil při výhře 4:0 v Paříži, gól dal i při vítězství 2:1 v Amsterdamu. Není divu, však současný kapitán francouzského výběru skóroval v kvalifikaci devětkrát, zatímco druhý nejlepší střelec Giroud jen tři.

Důležitý je však pohled na výkony a především výsledky Les Bleus bez přítomnosti Mbappého. Když trenér Deschamps nechal dlouholetou oporu Paris St. Germain mimo hru, Francii se příliš nedařilo. Loni v září prohrála v přátelském utkání v Německu 1:2, přičemž v posledním přípravném utkání před Eurem remizovala s Kanadou 0:0 a v ofenzivě se velmi trápila. Nic s tím nakonec nesvedl ani Mbappé, který přišel na hřiště až v 74. minutě.

Mbappé vstřelil v kvalifikaci na Euro devět francouzských gólů, druhý nejlepší Giroud tři..
Mbappé vstřelil v kvalifikaci na Euro devět francouzských gólů, druhý nejlepší Giroud tři..Livesport / AFP

Giroudova šance?

Je evidentní, že bez největší hvězdy není Francie tak nebezpečná a nic na tom nemění ani fakt, že rozený střelec na Euru ještě nikdy nedal gól. Na posledním evropském šampionátu před třemi lety Mbappé neprotrhl střeleckou smůlu během čtyř zápasů a nakonec při osmifinálové prohře se Švýcarskem to byl právě on, kdo selhal při rozhodující penaltě.

A nyní? V utkání s Rakouskem promarnil obrovskou šanci, když šel sám na brankáře...

Sestřih zápasu Rakousko - Francie (EURO 2024)
Česká televize

Pokud jde o varianty, jak Mbappého nahradit, nabízí se trenérovi Deschampsovi vyzkoušený Giroud, jenž je však typologicky úplně jiný hráč. Výjimečný střelec ale trochu stárne (je mu už 37 let), nedávno vyléčil drobné zranění třísel a po mistrovství Evropy zamíří do Major League Soccer.

Na MS v Kataru však hrál klíčovou roli a za to velmi podobných okolností. Původně se do sestavy počítalo s Karimem Benzemou, ten se ale zranil a základní sestavu nakonec doplnil Giroud.

"Moje myšlení se nemění. Pokaždé chci týmu něco přinést, když mi trenér dá šanci. Každý kdo mě zná, tak ví, že na tým myslím víc než na sebe," uvedl Giroud po zápase s Rakouskem.

Další možností pro trenéra Deschampse je přesun Marcuse Thurama z levého křídla na hrotovou pozici. Syn legendárního obránce Liliana však v reprezentaci skóroval během 20 startů pouze dvakrát, z toho jednou proti Gibraltaru.

V úvahu připadá ještě Randal Kolo Muani, který však po náročné sezoně v PSG, kterou strávil ve stínu Mbappého, zjevně nemá dostatek sebevědomí, jako tomu bylo v Kataru.

Jistotou tak zůstává navrátilec N'Golo Kante, který v utkání s Rakouskem naznačil, že na postu defenzivního štítu neexistuje pro Francii lepší řešení. Pokud nebude galský kohout dávat góly, defenziva vypadá hlavně díky středopolaři saúdskoarabského Al Ittihadu velmi solidně.

Nizozemsko – Francie (21:00+audiokomentář)