Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ženy chtějí divácký rekord v Edenu. Český padl v Hradci, ten světový se roky zapíral

České fotbalistky by v pátek v Edenu rády nastoupily před rekordní diváckou návštěvou.
České fotbalistky by v pátek v Edenu rády nastoupily před rekordní diváckou návštěvou.Profimedia
Kvalifikace na Euro proti Belgii. Ženskou reprezentaci čeká v pátek v Edenu jeden z největších zápasů roku. A při té příležitosti chtějí fotbalistky vyzvat favorizované soupeřky před rekordní diváckou kulisou. Tu drží malšovický stadion v Hradci Králové, kam loni v říjnu dorazilo téměř sedm tisíc fanoušků. 

V pátek 31. května nastoupí česká fotbalová reprezentace žen na stadionu v pražském Edenu v rámci kvalifikace o ME proti Belgii. Fotbalová asociace České republiky připravila pro organizované skupiny možnost navštívit tento zápas zdarma. Snahou je stanovit nový divácký rekord. Jak vypadaly předešlé návštěvy a jak si vedeme ve srovnání se světem?

Reprezentace

Loni na podzim stanovili fanoušci v Hradci Králové divácký rekord. Na utkání Ligy národů proti Bosně a Hercegovině do zbrusu nové Malšovické arény si našlo cestu 7 488 diváků. Fotbalistky nakonec uhrály remízu 2:2. "Takovou atmosféru jsme v Česku nikdy nezažily, diváci fandili od začátku do konce," žasla Kamila Dubcová, záložnice AC Milán.

Liga mistryň 

Na klubové scéně drží rekordní návštěvu fotbalistky Slavie, které v roce 2019 v Lize mistryň přivítaly Bayern Mnichov. Na tento zápas si našlo cestu 6 882 diváků, což jiný klubový duel zatím nepřekonal. Utkání tehdy skončilou remízou 1:1 a jedinou trefu vstřelila reprezentantka Kateřina Svitková. "Stadion byl neuvěřitelný, diváci neuvěřitelní, krásně se hrálo. Toto je můj nejsilnější zážitek a myslím si, že to asi už nic nepřekoná. Myslím si, že na tento den vážně nezapomenu, byla jsem dojatá," žasla tehdy Svitková nad kulisou v Edenu.

Derby S 

V březnu 2023 stanovila divácký rekord v české lize pražská Letná, kam na derby Sparty se Slavií dorazilo 5 734 diváků. Jenže letos v dubnu si ho uzmula Slavia. Doma v Edenu největší zápas na domácí scéně sledovalo 6 216 fanoušků. "Úžasná atmosféra, zvlášť hrát na Tribunu sever," zářil slávistický trenér Karel Piták. "Holky si to užily. Věřím, že lidé si na ženský fotbal hledají cestu více a více."

Reprezentace do 17 let

Pokud bychom se od dospělých odebrali k mládeži, zjistíme, že naprostý rekord v Česku drží v Plzni. V roce 2017 zde totiž probíhalo Euro do 17 let a na úvodní duel proti Francii přišlo 10 219 fanoušků. Domácí výběr kvalifikační duel na mistrovství Evropy nakonec prohrál 1:2, ale zajímavostí je, že spousta hráček z tehdejšího kádru dnes působí v seniorském kádru ženské reprezentace včetně trenéra Karla Rady.

Světový rekord

Atakovat světový rekord je však v českých podmínkách naprosto nemožné. Nejdříve bychom potřebovali postavit stadion, který by umožnil naplnit požadovanou kapacitu. Zápas Barcelony s Wolfsburgem totiž v roce 2022 na Camp Nou navštívilo 91 648 fanoušků. Španělský celek tehdy vylepšil svůj vlastní rekord, který byl z duelu proti Realu, kdy se v Barceloně sešlo 91 553 diváků.

Smazaný unikát

Světový unikát padl v roce 1971 v Mexiku na neoficiálním mistrovství světa žen. Na finále mezi Dánskem a domácím Mexikem na Aztéckém stadionu v Mexico City byla návštěva 110 tisíc. Turnaj byl však posléze historiky smeten ze stolu a několik účastníků, navzdory úžasným zážitkům ze samotné akce, se o něm neodvážilo půl století mluvit. 

Důvod? Tehdejší snaha FIFA potlačit jakýkoliv pokus vytvořit konkurenci pro muže. Mexické federaci bylo nařízeno pozastavit činnost všem klubům, které by na turnaji spolupracovaly tím, že by daly k dispozici svůj stadion. V Dánsku se po turnaji ještě konalo slavnostní přivítání a pozornost v celostátní televizi, ale pak se pokračovalo v obvyklých záležitostech. V Anglii byl tým rozpuštěn a hráčky suspendovány. Noviny se jim posmívaly a následovala štvavá kampaň. 

Teprve v roce 1988 uspořádala FIFA neoficiální mistrovství světa v Číně a o tři roky později, v roce 1991, první oficiální mistrovství světa, rovněž v Číně. Později, teprve v roce 1996, byl tento sport konečně zařazen i do programu olympijských her. Dnes se MOV chlubí rovností žen a mužů, ale i tak k tomu měl delší cestu než některé jiné orgány.

Belgie je klíč, tuší fotbalová legenda Haniaková