UEFA rozdala tresty za nevhodná gesta. Demiral má distanc na dva zápasy, Bellingham dostal pokutu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

UEFA rozdala tresty za nevhodná gesta. Demiral má distanc na dva zápasy, Bellingham dostal pokutu

Demiral přijde o dva zápasy.
Demiral přijde o dva zápasy.Profimedia
Evropská fotbalová unie (UEFA) potvrdila trest na dva zápasy pro tureckého obránce Meriha Demirala (26) za kontroverzní oslavu gólu v zápase s Rakouskem na mistrovství Evropy v Německu. Symbol extrémně pravicového hnutí Šedí vlci připravil nejlepšího střelce Turků o sobotní čtvrtfinále proti Nizozemsku. Anglický záložník Jude Bellingham (21) za nevhodné gesto při oslavě gólu Slovákům dostal pokutu 30 tisíc eur (755 tisíc korun) a podmínku, oznámila v pátek UEFA.

Demiral slavil gestem se zdviženým ukazováčkem a malíčkem, které symbolizuje extrémně pravicové turecké hnutí Šedí vlci, svůj druhý gól v úterním osmifinále s Rakouskem (2:1). Hnutí i gesto jsou v některých zemích zakázané, protože jsou považované za fašistické. Nyní kvůli tomu přijde o čtvrtfinále a v případě postupu Turecka i o semifinále Eura.

"Suspendovali jsme ho za nedodržení obecných zásad chování, za porušení základních pravidel slušného chování, za využívání sportovních akci k projevům nesportovní povahy a za znevažování fotbalu," vysvětlila UEFA. Vedení tureckého svazu se zatím k verdiktu nevyjádřilo.

Demiralovo počínání vyvolalo diplomatické napětí mezi Tureckem a pořadatelskou zemí. Samotný hráč i jeho vláda gesto obhajují jako vyjádření vlastenecké hrdosti. Na sobotní zápas do Berlína se rozhodl osobně vydat prezident Recep Tayyip Erdogan, ačkoli měl původně jiný program.

Turecko považuje vyšetřování UEFA i reakci německých úřadů za politicky motivované a xenofobní. Proti trestu už se ohradil turecký viceprezident Cevdet Yilmaz, podle něhož by mělo být rozhodnutí o trestu opraveno. "Krása a vzrušení fotbalu by neměly být zastíněny politickými rozhodnutími," napsal Yilmaz na sociální síti X.

Demiralova aféra rychle nabrala politický spád. Turecké ministerstvo zahraničí si den po zápase předvolalo německého velvyslance v Ankaře, aby protestovalo proti vyjádření spolkové ministryně vnitra Nancy Faeserové, která prohlásila, že "symbol tureckých pravicových extremistů nemá na našich stadionech místo", a vyzvala UEFA k potrestání viníka. Německo na oplátku předvolalo tureckého velvyslance v Berlíně. Trest přišel dnes, což již ve čtvrtek večer avizoval německý list Bild.

Bellinghama začala fotbalová unie řešit kvůli obscénnímu gestu po vstřelení gólu Slovensku. Poté, co výstavními nůžkami v nastavení základní hrací doby vyrovnal na 1:1, sáhl si rukou do rozkroku. Angličané pak v prodloužení vybojovali postup. Bellingham čtvrtfinále proti Švýcarsku nezmešká, dostal roční podmíněný trest na jeden zápas.