Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

UEFA po čtvrt roce uznala chybu rozhodčího: Němci měli ve čtvrtfinále Eura kopat penaltu

Jamal Musiala trefil ruku Marca Cucurelly a Němci měli zahrávat pukutový kop.
Jamal Musiala trefil ruku Marca Cucurelly a Němci měli zahrávat pukutový kop.ANNA SZILAGYI / EPA / Profimedia
Po třech měsících uznala komise rozhodčích UEFA, že Němci měli ve čtvrtfinále domácího Eura proti Španělsku kopat penaltu za ruku Marca Cucurelly (26). Toni Kroos (34), pro kterého se porážkou 1:2 v prodloužení uzavřela úspěšná kariéra, na to reagoval s hořkostí.

"Trvalo jim tři měsíce, než si uvědomili, že to byla ruka. Přitom to téměř každý věděl asi po vteřině. Vážně děkuji, teď mě to uklidnilo," citovala německá média mistra světa z roku 2014. "Mohu se nyní prohlásit za mistra Evropy, když bylo oficiálně potvrzeno, že šlo o chybu?" rýpl si Kroos, který již předem ohlásil, že po MS s fotbalem skončí. O to víc jej chyba sudího zasáhla.

Němce obral ve čtvrtfinále Eura o penaltu rozhodčí Anthony Taylor. Kopat ji měli za Cucurellovu ruku po střele Jamala Musialy v prodloužení. Španělsko pak vstřelilo vítězný gól a nakonec celý turnaj ovládlo.

Sestřih čtvrtfinále Eura 2024 Španělsko – Německo.
Česká televize

Až nyní UEFA přiznala, že Němci byli o pokutový kop obráni. "Podle nejnovějších směrnic by se měl kontakt ruky s míčem, který zastaví střelu na branku, trestat přísněji a ve většině případů by měl být nařízen pokutový kop, pokud není ruka obránce velmi blízko těla nebo v kontaktu s tělem. V tomto případě zastavil Cucurella přímou střelu na branku rukou, která nebyla příliš u těla, takže měla být nařízena penalta," uvedla unie ve stanovisku.

Předseda komise rozhodčích UEFA Roberto Rosetti se přitom po čtvrtfinále Taylora zastával.

"Pokud je pravda, že UEFA nyní přiznává, že to bylo nesprávné rozhodnutí, pak je evidentní, že jsme byli oklamáni. Velká škoda, že až teď uznali, co tehdy viděl každý," řekl Bildu legendární hráč Lothar Matthäus.

Španělsko – Německo 2:1p