Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

UEFA mění pravidla Zlaté kopačky: Radovat se může i Schranz, před třemi lety by slavil Schick

Ivan Schranz stále může být jedním z vítězů Zlaté kopačky.
Ivan Schranz stále může být jedním z vítězů Zlaté kopačky.Profimedia
UEFA dva dny před finále evropského šampionátu změnila pravidla pro udělování Zlaté kopačky. Pokud se anglický kapitán Harry Kane (30) nebo Španěl Dani Olmo (26) neprosadí a zůstanou tak na třech vstřelených gólech, rozdělí se ocenění pro nejlepšího střelce ME rovnou mezi šest fotbalistů, mezi než patří i slávista a slovenský reprezentant Ivan Schranz (30). Kdyby se prestižní trofej udělovala podle stejných regulí i o tři roky dříve, mohl se vedle Cristiana Ronalda (39) radovat také český útočník Patrik Schick (28) – tehdy však rozhodovaly asistence.

Harry Kane, Dani Olmo, Cody Gakpo (Nizozemsko), Georges Mikautadze (Gruzie), Jamal Musiala (Německo) či slávista Ivan Schranz (Slovensko). Tak zní před finále Eura výčet fotbalistů, kteří mohou získat Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce ME 2024.

UEFA totiž nově nebude přihlížet k asistencím. Změna oproti předchozímu turnaji, kdy byl vítězem vyhlášen portugalský útočník Ronaldo, výrazně pomáhá anglickému kapitánovi Kaneovi, jeho přímý konkurent Olmo totiž před posledním zápasem turnaje posbíral o dvě gólové přihrávky více.

Velké nadšení z pravidlové novinky určitě nemá český reprezentant Schick, jemuž individuální trofej ze tři roky starého Eura utekla právě kvůli asistencím. Dříve platilo, že v případě rovnosti branek rozhodovaly právě gólové nahrávky a následně odehrané minuty. S pěti trefami a jednou asistencí byla tehdy oceněna portugalská superstar, nyní by ale slavil i forvard Leverkusenu.

Olmo: Jde to stranou

"Je to motivace navíc, ale pokud vyhrajeme, je mi jedno, jestli dám gól já nebo Unai Simon," řekl Olmo novinářům s narážkou na brankáře Španělska.

Preview finále Eura mezi Španělskem a Anglií.
Livesport

Olmo v prvních dvou zápasech v základní jedenáctce španělského trenéra Luise de la Fuenteho sice chyběl, jakmile ale opustil lavičku, výrazně se prosadil. Zářil zejména ve čtvrfinálovém zápase proti domácímu Německu, když v osmé minutě nahradil zraněného Pedriho. V souboji s domácí reprezentací skóroval a navíc připravil vítěznou branku pro Mikela Merina.

Ofenzivní univerzál Lipska rozvlnil síť také v semifinále proti Francii, přispěl tak ve všech třech vyřazovacích kolech, které Španělsko odehrálo. "Na tomto turnaji se cítím velmi dobře, jsem ve skvělé formě, takže toho musím nadále využívat," pokračoval.

Největším konkurentem Olma bude kapitán anglické reprezentace. Kane ovšem dosud žádnou trofej nevyhrál, a to jak na klubové, tak na mezinárodní úrovni. K vítězné skupině se třemi zásahy se může ještě připojit španělský záložník Fabian Ruiz a Angličan Jude Bellingham – oba se zatím prosadili dvakrát.

Pokud nikdo v posledním zápase turnaje nepřidá svou čtvrtou branku, bude jmenován vítěz s nejnižším počtem gólů od Eura 2012. Tehdy se radoval třígólový Španěl Fernando Torres, jenž porazil dalších pět hráčů díky asistencím a odehraným minutám.

 Španělsko – Anglie (21:00 + audiokomentář)