Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Turecko se v rizikovém duelu střetne s Nizozemskem. Musíme zopakovat výkon s Rumuny, říká Koeman

Budou mít Nizozemci opět důvod k radosti?
Budou mít Nizozemci opět důvod k radosti?Profimedia
Fotbalisté Turecka, kteří ve skupině vyřadili českou reprezentaci, narazí ve čtvrtfinále mistrovství Evropy na Nizozemsko. Policie považuje zápas za rizikový, důvodem je diplomatické napětí mezi pořadatelskou zemí a Tureckem. "Oranje" sní o repríze roku 1988, kdy právě v Německu získali svůj jediný titul na šampionátu. Jejich soupeř je podle bookmakerů největším outsiderem z osmi čtvrtfinalistů. Sobotní duel v Berlíně má výkop ve 21:00.

Nizozemsko – Turecko (21:00) + audiokomentář

Zápas má dramatickou předehru, německá agentura SID dokonce napsala, že "Berlín se stává sudem s prachem". Důvodem je kontroverzní oslava gólu v podání Meriha Demirala v osmifinále proti Rakousku. Předvedl gesto symbolizující extrémně pravicové turecké hnutí Šedí vlci. Hnutí i gesto jsou v některých zemích zakázané, protože jsou považované za fašistické.

UEFA potrestala Demirala zákazem startu ve dvou zápasech a mezi pořadatelským Německem a Tureckem teď panuje velké diplomatické napětí, obě země si navzájem předvolaly své velvyslance. Zápas na olympijském stadionu v Berlíně bude osobně sledovat prezident Recep Tayyip Erdogan.

Preview zápasu Nizozemsko – Turecko.
Livesport

Policie klasifikovala zápas jako "vysoce rizikový". V hlavním městě žije 200 tisíc lidí tureckého původu, turečtí ultras v pátek vyzvali k předvedení takzvaného vlčího pozdravu během státní hymny před zápasem. Tato akce má podle výzvy ukázat, že symbolem Šedých vlků není rasismus, ale národní hrdost. "Takové obrázky by byly pro Erdogana obrovskou satisfakcí. Třecí body s německým hostitelem jsou zřejmé," poznamenala agentura SID.

Když na sebe soupeři narazili naposledy, Nizozemci v září 2021 v kvalifikaci na MS vyhráli vysoko 6:1. Z deseti posledních vzájemných utkání zvítězili čtyřikrát, tři zápasy skončily nerozhodně a tři výhrou Turků. Na velkém turnaji se oba celky potkají poprvé.

Vzájemné zápasy obou celků.
Vzájemné zápasy obou celků.Enetpulse

Turecko by rádo zopakovalo rok 2008, kdy dosáhlo postupem do semifinále na dosud nejlepší výsledek na Euru. "Skutečnost, že hrajeme doma, nám samozřejmě dává další impulz," řekl kapitán Hakan Calhanoglu, jeden z pěti tureckých reprezentantů, kteří se narodili v Německu.

Favoritem nicméně zůstává Nizozemsko, které si v osmifinále jistě poradilo s Rumunskem. "Přesně takový výkon potřebujeme, abychom měli šanci na turnaji pokračovat. Pokud z něj slevíme, do finále se nedostaneme," poukázal trenér Ronald Koeman.