Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Švýcar Shaqiri ukončil reprezentační kariéru, na Euru se rozloučil fenomenálním gólem

Xherdan Shaqiri ve čtvrtfinálovém zápase s Anglií.
Xherdan Shaqiri ve čtvrtfinálovém zápase s Anglií.Profimedia
Švýcarský záložník Xherdan Shaqiri (32) si již v červeném dresu s bílým řeckým křížem nezahraje. Bývalý záložník Bayernu Mnichov či Liverpoolu den po skončení mistrovství Evropy na Instagramu oznámil konec reprezentační kariéry. Jeho tým podlehl Anglii po penaltovém rozstřelu 1:2, přestože sám Shaqiri svou penaltu proměnil. V národním dresu odehrál celkem 125 zápasů.

"Sedm turnajů, mnoho gólů, 14 let se švýcarským národním týmem a nezapomenutelné chvíle. Je čas se s reprezentací rozloučit," napsal zkušený hráč s kosovsko-albánskými kořeny. V národním týmu Shaqiri strávil 14 let a odehrál 125 zápasů, v nichž 32krát skóroval. Je jediným švýcarským fotbalistou, který nastoupil na sedmi velkých šampionátech. "Krásné vzpomínky zůstanou a všem vám děkuju," dodal záložník, jenž od roku 2022 hraje MLS za Chicago.

Shaqiriho reprezentační kariéra se neobešla bez kontroverzí. Na mistrovství světa v Rusku v zápase mezi Srbskem a Švýcarskem oslavil svůj gól gestem "dvojitého orla" napodobujícím albánský státní znak. Gesto bylo považováno za symbol albánského nacionalismu a vyvolalo bouři nejen na hřišti. "Jsou to jen emoce. Jsem velmi šťastný, že jsem vstřelil gól. Není to nic víc. Nemusíme se o tom teď bavit," vyjádřil se k nevhodné oslavě. FIFA nakonec Shaqirimu udělila pokutu 7 600 liber

Turnajů se účastnil od mistrovství světa 2010, na letošním Euru přidal poslední dva starty. Rozlučková trefa za švýcarský celek v zápase proti Skotsku byla ukázková. Prosadil se na každém turnaji od mistrovství světa 2014.