Stojí za mdlým útokem Francie absence Pogby? Mbappé naznačil nedostatky kádru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Stojí za mdlým útokem Francie absence Pogby? Mbappé naznačil nedostatky kádru

Spojení Pogba – Mbappé vždy fungovalo.
Spojení Pogba – Mbappé vždy fungovalo.Profimedia
Výkony francouzské fotbalové reprezentace v dosavadním průběhu Eura zůstávaly daleko za očekáváními. Ze hry Les Bleus nevstřelili jediný gól, do čtvrtfinále jim musely pomoct dvě vlastní branky soupeřů a penalta proměněná maskovaným Kylianem Mbappém (25). Čerstvá posila Realu Madrid se před zápasem s Portugalskem vyjádřila ke změnám v kádru oproti předešlým turnajům, což podle něj mělo vliv i na jeho styl hry.

Útočné hitparády Francie na předešlých velkých turnajích, včetně opanovaného mistrovství světa z roku 2018, měly kromě Mbappého dalšího společného jmenovatele. Tím byl Paul Pogba, který se ve finále zmíněného šampionátu s Chorvatskem (4:2) gólově prosadil společně s tehdy 19letým zázrakem PSG. Síla momentálně suspendovaného záložníka však podle Mbappého tkvěla hlavně ve schopnosti produkovat průnikové přihrávky z hloubi pole, což perfektně komplimentovalo umění náběhů za obranu v podání rychlonohých hráčů.

"Útočník se vždy musí přizpůsobit všem okolnostem, svým spoluhráčům a jejich vlastnostem. Spousta lidí odkazuje na styl hry, který jsme měli, když jsem přišel do národního týmu. Ale v tu dobu jsme měli jiné hráče. Například ve středu hřiště byl Paul Pogba. S ním prostě skloníte hlavu, rozeběhnete se, uděláte náběh a víte, že vám míč přistane u nohou," pochválil bývalého spoluhráče ve schopnosti tvořit hru.

Preview zápasu Portugalsko – Francie.
Livesport

Je pravda, že typologicky se francouzští středopolaři od Pogby liší. Vedle neúnavného N'Gola Kantého dosud nejčastěji nastupoval Aurélien Tchouaméni a Adrien Rabiot. Silné stránky všech záložníků v soupisce tkví v osobních soubojích, defenzivních činnostech či driblinku. I to je důvod, proč Les Bleus zatím na Euru inkasovali jedinou branku, která navíc přišla z pokutového kopu.

"U útočníka musíte analyzovat, o jaký typ fotbalisty se jedná, a snažit se mu vytvořit co nejlepší podmínky. S týmem, který teď kolem sebe mám, možná budeme hrát méně z hloubky, protože není jejich charakteristikou vás takto vysílat kupředu. Rád využívám volné prostory. Pokud v zápase s Portugalskem nějaké budou, vtrhnu do nich a budu doufat, že je využijeme a dáme góly," dodal Mbappé optimisticky.

Mbappé a jeho statistiky proti Belgii.
Mbappé a jeho statistiky proti Belgii.Opta by Stats Perform

Nejlepší střelec posledních pěti ročníků Ligue 1 si však nezapomněl zamést před vlastním prahem. Je si vědom důsledků únavy zdánlivě nekončící sezony, ve které již za klub i zem odehrál přes 60 utkání. "Nemyslím si, že jsem plně zregeneroval nohy. Abych byl opravdu stoprocentní, výbušný, rychlý, potřebuji dobrou fyzickou přípravu, které se mi dostane s klubem příští léto," završil Mbappé.

Pátek 5. července bude svátek i fotbalový, čtvrtfinále mistrovství Evropy totiž fanouškům nachystalo hned dva zápasy, které by se daly velikostí aktérů označit za předčasná finále. Kromě večerního duelu Portugalska s Francií se totiž v 18:00 střetnou dva nejgólovější týmy turnaje Španělsko s Německem.

Portugalsko — Francie (21:00) + audiokomentář

U příležitosti Eura pro vás připravujeme každý den exkluzivní video obsah. Sestřihy utkání najdete kromě článků také v rámci naší výsledkové části v detailu každého utkání, a to vždy zhruba 30 minut po jeho skončení.