Slováky čekají v zamotané skupině Rumuni. Nikdy se nevzdávají, upozorňuje brankář Dúbravka

Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Slováky čekají v zamotané skupině Rumuni. Nikdy se nevzdávají, upozorňuje brankář Dúbravka

Dúbravka si je vědom silných stránek Rumunů.
Dúbravka si je vědom silných stránek Rumunů.Profimedia
Fotbalisty Slovenska čeká ve středu na mistrovství Evropy těžký soupeř z Rumunska, který v sobotu prohrál první soutěžní zápas po dvou letech. Brankář Martin Dúbravka (35) upozornil, že Rumuni vždy hrají až do konce, a poukázal i na jejich výkony v kvalifikaci. Vítěz zápasu bude mít jistotu postupu do osmifinále.

Slovensko – Rumunsko (18:00+audiokomentář)

Rumuni ovládli kvalifikační skupinu I, přičemž v ní šest zápasů vyhráli, čtyřikrát remizovali a měli skóre 16:5. Do turnaje pak vstoupili překvapivou výhrou nad Ukrajinou (3:0) a jejich vítěznou sérii ukončila až Belgie (0:2).

"Z mého pohledu se nikdy nevzdávají, hrají naplno až do konce. I v kvalifikačních zápasech jsme měli možnost vidět, že v posledních minutách vstřelili pět gólů. Mají velmi rychlý přechod za obranu a my se na to musíme připravit," řekl Dúbravka na pondělní tiskové konferenci. Slováky čeká první zápas s Rumunskem po téměř 11 letech a první sputěžní duel s tímto soupeřem od roku 1999.

Preview zápasu Slovensko – Rumunsko.
Livesport

"Měli jsme analýzu soupeře, možnost sledovat zápas, který odehráli s Belgií. To nám ukázalo, jak Rumuni hrají. Chceme se ale soustředit hlavně na sebe," dodal Dúbravka. Slovenský soupeř má před zápasem o den volna méně a také to může hrát podle brankáře Newcastlu roli: "Mají kratší čas na nějakou regeneraci. Je příjemné, když je skupina tak vyrovnaná, že se bude rozhodovat až v posledním zápase."

Rumuni mají v některých ohledech podobný styl hry jako slovenský tým – spoléhají na vysoký presink a kolektivní výkon. Probíhající evropský šampionát má pro oba týmy navíc podobný příběh – oba překvapivě vyhrály svůj úvodní zápas, ale v tom dalším propásly možnost zajistit si postup.

Poslední vzájemné zápasy.
Poslední vzájemné zápasy.Enetpulse

Situace v "éčku" je tak před závěrečnými dvěma zápasy stále zamotaná. Slovákům i Rumunům bude k postupu stačit remíza. Rumuni s ní však nechtějí počítat. "Nemůžete jít do zápasu s myšlenkou na remízu. Pokud to bude v 91. minutě 0:0 a remíza nám oběma zaručí postup, pak ano. Ale nechci kalkulovat dopředu," řekl podle agentury Reuters útočník Valentin Mihaila.

Hráč Parmy následně zdůraznil: "Musíme jít do zápasu s myšlenkou na vítězství a myslím, že ho máme šanci vybojovat." K postupu ze třetího místa by za určitých okolností mohly stačit tři body, ale Ukrajinci mohou skončit na posledním místě i se čtyřmi. Postup ze skupiny by byl pro Slováky druhým na mistrovství Evropy a třetím na velkém turnaji.

Tabulka skupiny E před 3. kolem.
Tabulka skupiny E před 3. kolem.Livesport