Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

SESTŘIH: Ve finále si proti Španělsku zahraje Anglie, Albionu zařídili výhru střídající hráči

Aktualizováno
Anglii do finále poslal gól z 91. minuty.
Anglii do finále poslal gól z 91. minuty.AFP
Druhým finalistou evropského šampionátu se stala Anglie, která si v semifinále poradila s Nizozemskem 2:1. Skóre utkání otevřel už v sedmé minutě záložník Oranjes Xavi Simons (21), z pokutového kopu však vzápětí vyrovnal Harry Kane (30). Ten se ve vyřazovací části Eura prosadil už pošesté, a stal se v tomto ohledu jeho novým rekordmanem. O osudu zápasu rozhodl v 91. minutě Ollie Watkins (28), jenž na hřišti nahradil právě kapitána Albionu. Svěřence Garetha Southgatea (53) čeká v rozhodujícím utkání Španělsko. Duel je na programu v neděli od 21:00 v Berlíně.

Nizozemsko – Anglie 1:2

Přestože jediný levonohý krajní bek Anglie Luke Shaw byl k utkání naplno připraven, Gareth Southgate ho ponechal na lavičce náhradníků. Právě po levé straně Albionu tak Nizozemci v úvodu podnikali své útočné výpady. A z jednoho takového těžil v sedmé minutě i záložník Simons. Ten se s balonem po ztrátě Declana Rice dostal až na hranici pokutového území a prudkou ranou otevřel gólový účet zápasu.

Anglie se poté ujala role dirigenta hry a zhruba po čtvrthodině duelu se jí podařilo ohrozit bránu Barta VerbruggenaKane ovšem mířil nad břevno. Při střele ho ale fauloval Denzel Dumfries, a Three Lions tak dostali výhodu pokutového kopu. Míč si na puntík postavil sám anglický kapitán a přesnou trefou do levého dolního rohu vyrovnal na 1:1.

Posunout ostrovní tým do vedení poté mohl Phil Foden, který prokličkoval mezi obránci Nizozemska a překonal i gólmana Verbruggena. Jeho pokus však na brankové čáře zastavil nohou Dumfries. Stejný hráč se následně mohl blýsknout i v útoku. Míč ale po rohovém kopu hlavou nasměroval jen do břevna. Spojnici brankové konstrukce v další velké šanci napálil též aktivní Foden. Skóre se tím pádem před poločasovou přestávkou už znovu neměnilo.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Peform

Do druhého dějství už nenaskočili Donyell Malen a Kieran Trippier. Zatímco nizozemského útočníka nahradil urostlý Vout Weghorst, anglického obránce vystřídal Shaw. Už v průběhu první půle opustil hrací plochu kvůli zranění Memphis Depay, místo něj vsadil trenér Ronald Koeman na Joeyho Veermana.

Obě reprezentace po pauze zmírnily své útočné snažení. První šanci si tak vytvořili o něco aktivnější Nizozemci až v 65. minutě. Po volném přímém kopu, který rozehrál střídající Veerman, se před Pickfordem objevil obránce Virgil van Dijk. Nizozemský kapitán ale na gólmana Evertonu střelou z první nevyzrál. Na druhé straně síť rozvlnil Bukayo Saka, jenže Kyle Walker mu na ni přihrál z ofsajdového postavení. Branka tedy neplatila.

Sestřih zápasu Nizozemsko – Anglie.
Česká televize

Čerstvé síly se pak do hry rozhodl poslat Southgate. Kanonýra Kanea nahradil Watkins a místo Fodena vyběhl na hřiště Cole Palmer. Právě duo střídajících hráčů se v první minutě nastaveného času zasloužilo o druhý gól Anglie. Zatímco Palmer se ujal role asistenta, Watkins se zhostil role zakončovatele a tváří v tvář Verbruggenovi se nemýlil.

Angličané se tak ve finále letošního mistrovství Evropy utkají v neděli od 21:00 na berlínském Olympiastadionu se Španělskem. To si v semifinále poradilo s Francií 2:1.