SESTŘIH: Útočné manévry Španělů vygradovaly italským vlastním gólem, La Roja postupuje

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

SESTŘIH: Útočné manévry Španělů vygradovaly italským vlastním gólem, La Roja postupuje

Aktualizováno
Španělé proti Itálii dominovali, výhru jim ale zajistil až vlastní gól Riccarda Calafioriho.
Španělé proti Itálii dominovali, výhru jim ale zajistil až vlastní gól Riccarda Calafioriho.AFP
Španělsko porazilo ve svém druhém vystoupení ve skupině B Eura Itálii 1:0. Fotbalisté z Pyrenejského poloostrova dominovali, mezi beky Squadry azzurry pak nejvíce tančili oba mladí křídelníci. Na první gól si nicméně museli i přes řadu šancí počkat do druhé půle, kdy po centru aktivního Nica Williamse srazil míč do italské sítě Riccardo Calafiori. Obránce Bologni se tak stal historicky prvním hráčem Azzurri, který dal na Euru vlastní gól. Španělé si druhým tříbodovým ziskem zajistili konečnou první příčku v tabulce, absence vykartovaného Rodriho proti Albánii je tedy nemusí příliš mrzet.

Španělsko – Itálie 1:0

La Roja přišla v úvodním souboji s Chorvaty o působivou sérii 136 zápasů v řadě, v nichž vládla statistice držení míče. Trápilo ji to ovšem pramálo, ten nejdůležitější ukazatel totiž hovořil o jednoznačném vítězství.

Tři body do tabulky získala také Itálie, a to navzdory hororovému startu demonstrovaném nejrychleji obdrženým gólem historie Eura, o nějž se postaral Albánec Nedim Bajrami.

Sestřih zápasu Španělsko – Itálie.
Česká televize

Italové opět podcenili vstup do zápasu a hned ve druhé minutě se po centru Williamse probojoval Pedri poněkud netradičně k hlavičce, kterou Gianluigi Donnarumma reflexivně vytěsnil nad břevno.

Po necelé půlhodině hry se Fabián Ruiz pokusil navázat na trend letošního šampionátu, jímž se postupně stává střílení gólů zpoza vápna, nejlepší hráč minulého Eura byl ale připraven. Celek z Pyrenejského poloostrova tak nakonec herní převahu v první půli v úvodní branku nepřetavil.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Krátce po návratu z kabin našel Marc Cucurella ve vápně volného Pedriho, jenž však nedokázal usměrnit balon mezi tři tyče. V 55. minutě zastoupil neproduktivní španělské útočníky Calafiori, který si smolně srazil centr Williamse z levé strany do vlastní sítě.

Křídelník Bilbaa nadále dělal defenzivě Azzurri problémy. V 71. minutě se odhodlal ke střele z hranice šestnáctky, ta ale zamířila pouze do břevna. Ani inkasovaná branka nenamotivovala Italy k výraznější aktivitě na polovině soupeře a na evropském šampionátu prohráli poprvé po 10 zápasech.

Wiliamsovy statistiky proti Itálii.
Wiliamsovy statistiky proti Itálii.Opta by Stats Perform

Přímý souboj o první místo ve skupině B tedy ovládlo Španělsko. Poslední duel základní fáze turnaje odehraje 24. června s Albánií, Itálie ve stejný den vyzve Chorvatsko.

Tabulky Eura 2024