SESTŘIH: Slováci byli minutu od historického postupu, Anglii spasili Bellingham a Kane

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

SESTŘIH: Slováci byli minutu od historického postupu, Anglii spasili Bellingham a Kane

Aktualizováno
Jude Bellingham a Harry Kane se stali osmifinálovými hrdiny Anglie.
Jude Bellingham a Harry Kane se stali osmifinálovými hrdiny Anglie.Profimedia
Už se zdálo, že anglické trápení na Euru skončí v osmifinále na agilních Slovácích. Výběr italského trenéra Franceska Calzony ještě v 94. minutě nad mdlým favoritem vedl, jenže pak parádními nůžkami vyrovnal Jude Bellingham a zkraje prodloužení rozhodl Harry Kane o vítězství Albionu 2:1 a postupu. Třetí branka Ivana Schranze na turnaji, jíž se slávistický útočník dotáhl na čelo tabulky střelců, tak Slovensku na historický postup mezi nejlepších osm týmů ME nestačila, ve čtvrtfinále v sobotu 6. července změří síly se Švýcarskem Anglie.

Anglie – Slovensko 2:1p

Pouze jeden ze šesti dosavadních vzájemných duelů obou soupeřů se odehrál na Euru, a to před osmi lety. Právě tehdy zaznamenali Slováci z pohledu soubojů s Albionem nejcennější výsledek – remízu 0:0. Přímo na trávníku se na ní podílelo pět hráčů současného kádru, z Angličanů tehdy do zápasu zasáhl jen Kane, nedílná součást nabitého útoku, který však na tomto šampionátu zůstával daleko za očekáváním.

Kritizovaní svěřenci Garetha Southgatea od úvodu nepředváděli příliš přesvědčivý výkon. Již v páté minutě se po nedůrazu Kylea Walkera dostal ke střele Dávid Hancko, jehož pokus proplachtil těsně kolem pravé tyče. O 20 minut později už Sokoli nedůslednou obranu potrestali. 

Sestřih zápasu Anglie – Slovensko.
Česká televize

David Strelec uvolnil kvalitní finální přihrávkou dosud nejlepšího kanonýra slovenské reprezentace na letošním šampionátu Schranze, jenž ze souboje s Jordanem Pickfordem vyšel vítězně a poslal balon nechytatelně k levé tyči. Albion si v závěru poločasu dokázal vytvořit tlak, který ovšem kvůli dobře zorganizované obraně země zpod Tater přišel vniveč.

Angličané si přenesli nápor i do druhé půle, jenže jejich radost po trefě Phila Fodena zhatil ofsajd. K překvapivé ráně ze středu hřiště se o pět minut později odhodlal Strelec, který si všiml vysoko vysunutého Pickforda. Jeho pokus naneštěstí pro Slováky minul branku. Do obrovské příležitosti se v 78. minutě probojoval Kane, ten ale z bezprostřední blízkosti hlavičkou trestuhodně přestřelil.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

O tři minuty později si v hloubi pole vytvořil prostor k zakončení Declan Rice, jenž svým projektilem orazítkoval levou tyč. Tlaku Angličanů nakonec Slováci neodolali a v nastaveném čase inkasovali. Dlouhý aut Walkera do vápna posunul hlavičkou za sebe Marc Guéhi a Bellingham vystřihl parádní nůžky k pravé tyči.

Do prodloužení vstoupili reprezentanti Albionu snově, když se přibližně po 50 vteřinách od hvizdu prosadil hlavičkou z bezprostřední blízkosti doprostřed brány Kane. Ve 105. minutě měl na noze vyrovnání Peter Pekarík, jenže nedokázal ostrý centr z malého vápna usměrnit mezi tři tyče.

Bellinghamovy statistiky proti Anglii.
Bellinghamovy statistiky proti Anglii.Opta by Stats Perform

Předčasné oslavy médií, která brala postup za hotovou věc už před výkopem, se tak Angličanům nevymstily. Jejich čtvrtfinálovým soupeřem bude 6. července v Düsseldorfu Švýcarsko.

Program play off Eura 2024