SESTŘIH: Rakušané senzačně vyhráli skupinu před Francií a Nizozemskem, které porazili 3:2

Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

SESTŘIH: Rakušané senzačně vyhráli skupinu před Francií a Nizozemskem, které porazili 3:2

Aktualizováno
Romano Schmid střílí druhý gól Rakušanů.
Romano Schmid střílí druhý gól Rakušanů.Profimedia
Rakousko překvapivě zvítězilio v posledním zápase skupiny D mistrovství Evropy nad Nizozemskem 3:2. Smolný rekord si v šesté minutě zapsal Donyell Malen, jenž se postaral o nejrychleji vstřelený vlastní gól v historii Eura. Oranjes dokázali nepříznivý vývoj utkání nadvakrát vyrovnat, poslední slovo měl ovšem v 80. minutě Marcel Sabitzer, jehož trefa nakonec posunula Rakušany rovnou na první příčku v náročné skupině.

Nizozemsko – Rakousko 2:3 

Oranjes přitom měli dobře nakročeno k tomu, aby se do play off kvalifikovali z prvního místa. Potřebovali k tomu získat minimálně stejný výsledek jako Francouzi v duelu s už vyřazeným Polskem. V něm se nakonec zrodila remíza 1:1. Šanci na senzační první místo si však vybojovali také solidně hrající Rakušané, ti však vedle výhry ve svém duelu museli spoléhat i na škobrtnutí Les Bleus, které nakonec přišlo.

Po pouhých šesti minutách přišel pro nizozemský celek malér, když si po centru Alexandera Prasse nešikovným skluzem vrazil balon do vlastní sítě Malen, který doposud odehrál na tomto Euru pouhých 29 minut. Svou hrubku mohl útočník Dortmundu odčinit ve 23. minutě, kdy se po parádní průnikové přihrávce Tijjaniho Reijnderse ocitl přímo před gólmanem Patrickem Pentzem.

Sestřih zápasu Nizozemsko – Rakousko.
Česká televize

Jindy velmi produktivní forvard se však ukopl a poslal míč mimo tři tyče. Tempo zápasu nicméně určovali svěřenci Ralfa Rangnicka, Holanďané během prvního poločasu nepřinutili Pentze k zákroku.

Zvadlé reprezentanty země tulipánů se Ronaldu Koemanovi podařilo během poločasové přestávky polít živou vodou, pouhých 70 vteřin po změně stran totiž bleskovou akci Holanďanů zakončil technickou ranou na zadní tyč Cody Gakpo. V 59. minutě se ovšem do hlavičky neohroženě vrhnul Romano Schmid a i kvůli odrazu od Stefana de Vrije byl Verbruggen bez šance.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Enetpulse

Čtvrt hodiny před koncem se z gólu radoval Memphis Depay a ačkoliv zprvu rozhodčí radost pozdržel pečlivou kontrolou u videa, složitý kop v přehuštěném vápně soupeře nakonec vyrovnávací branku skutečně přinesl. Zahanbit se ovšem nenechal ani Sabitzer, jehož dělová rána do šibenice vrátila o pět minut později vedení Die Burschen.

Rakušané tak na poslední chvíli poskočili dokonce na první příčku. Osmifinále sehrají 2. července v Lipsku proti druhému celku skupiny F, jímž mohou být i Češi. Nizozemci postoupí ze třetího místa, na jméno svého soupeře si ovšem musejí počkat.

Konečná tabulka skupiny.
Konečná tabulka skupiny.Livesport