Polsko – Rakousko 1:3. Reparát se po úvodní bitvě povedl, naopak soupeři nepomohl ani Lewandowski

Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

SESTŘIH: Rakousku se povedl reparát a zvítězilo 3:1, Polákům nepomohl ani Lewandowski

Rakousko získalo důležité body do tabulky.
Rakousko získalo důležité body do tabulky.AFP
Polsko podlehlo ve druhém kole skupiny D mistrovství Evropy Rakousku 1:3. Lepší vstup do důležitého utkání o třetí místo měli Rakušané, ti se již v deváté minutě nejrychlejší brankou v historii své reprezentace na Euru prosadili díky prudké hlavičce Gernota Traunera (32). Nerozhodný výsledek po půlhodině hry pohotovou dorážkou určil debutant na evropském šampionátu Krzysztof Piatek (28), když vsítil ze své vůbec první střely na turnaji premiérovou trefu. Po hodině hry ovšem rozhodl o výhře svého týmu a vyšvihnutí se směrem k postupovým příčkám Christoph Baumgartner (24), který se za posledních sedm duelů v reprezentaci přímo podílel na osmi gólech.

Polsko – Rakousko 1:3

Svěřenci Ralfa Rangnicka v úvodu utkání vyvinuli na soupeře výrazný tlak, pod kterým se polská defenziva zhroutila již v deváté minutě. Phillipp Mwene oslovil přesným centrem Traunera, jenž razantní hlavičkou k bližší tyči otevřel skóre. Postupem času ovšem Orli přidali a za zvýšenou aktivitu byli těsně před uplynutím půlhodiny zápasu odměněni vyrovnávací trefou.

Ránu Jana Bednareka z nadějné pozice sice ještě dokázali Rakušané zablokovat, následná dorážka Piateka už ale skončila v jejich síti. V nastavení první půle se ještě zaskvěl brankář Patrick Pentz pokrytím povedeného projektilu Piotra Zieliňského z přímého kopu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Před hodinou hry se Polákům dostalo velké psychické vzpruhy, když se na trávník poprvé na turnaji podíval hvězdný Lewandowski. Po jeho příchodu však paradoxně zabrali Rakušané, kteří se v 66. minutě vrátili do vedení.

Ve středu hřiště dostal příliš mnoho prostoru Baumgartner, který si navedl míč do šestnáctky a střelou mezi nohama clonícího Jakuba Modera překonal bezmocného Wojciecha Szczesného. Gólman Juventusu navíc v 78. minutě inkasoval potřetí poté, co sám fauloval unikajícího Marcela Sabitzera a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Marko Arnautovič.

Sestřih zápasu Polsko – Rakousko.
Česká televize

Rakušané tak klíčový duel ve skupině zvládli a přiblížili se vytouženému postupu. V úterý se oba celky budou chtít vzepřít papírovým prognózám, jelikož Poláci narazí na Francii a Rangnickovi svěřenci vyzvou Nizozemsko.

Polsko bude v závěrečném utkání skupiny potřebovat k udržení alespoň minimální naděje na postup bezpodmínečně porazit Francouze. To se mu však naposledy podařilo na mistrovství světa v roce 1982.