SESTŘIH: Polsko na rozloučenou remizovalo s Francií, góly dali z penalt Mbappé a Lewandowski

Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

SESTŘIH: Polsko na rozloučenou remizovalo s Francií, góly dali z penalt Mbappé a Lewandowski

Aktualizováno
Kylian Mbappé se poprvé na Euru 2024 v Německu trefil, na výhru nad Polskem to ale nestačilo.
Kylian Mbappé se poprvé na Euru 2024 v Německu trefil, na výhru nad Polskem to ale nestačilo.AFP
Francie při svém závěrečném představení ve skupině D na Euru herně nepřesvědčila a s Polskem jen remizovala 1:1. V úvodním dějství přiváděl ofenzivní hvězdy Les Bleus k zoufalství při svém debutu na turnaji skvěle chytající Lukasz Skorupski, jehož překonal až v 56. minutě z penalty Kylian Mbappé. Stagnující ofenziva Francouzů ovšem ani ve třetím střetnutí nedala gól ze hry, a tak favorita připravil o možnost postoupit z prvního místa Robert Lewandowski. Ten se stejně jako kanonýr Realu Madrid prosadil z bílého bodu, byť na přesnou trefu potřeboval o jeden pokus více.

Francie – Polsko 1:1

Bílo-červení si minule navzdory návratu Lewandovského připsali proti Rakousku druhou porážku a stali se prvním vyřazeným celkem šampionátu. Na závěr jejich nepovedené pouti je čekala Francie, která měla i přes nepřesvědčivé výkony šanci na první místo. Potřebovala však zvítězit vyšším rozdílem než Nizozemsko proti Rakousku. K tomu měl Les Bleus pomoci navrátilec do základní sestavy Mbappé.

Aktivněji do zápasu vstoupili svěřenci Didiera Deschampse, kteří se mohli dostat do vedení v 11. minutě, kdy se po přihrávce Ousmana Dembélého probojoval k nebezpečnému zakončení Theo Hernández, proti němuž výborně zasáhl Skorupski.

Sestřih zápasu Francie – Polsko.
Česká televize

O několik minut později byl blízko úvodní trefě Dembélé, jenže ani on polského gólmana neprostřelil. Ofenzivní snahy se projevily i na straně Poláků. Ti měli šanci ocitnout se ve vedení po půlhodině hry, kdy Lewandowski hlavičkou z dobré pozice jen těsně minul.

Několik minut před koncem úvodního dějství na sebe výrazněji upozornil v masce hrající Mbappé, jenž se po rychlé kombinaci dostal k nebezpečné střele, proti níž znovu skvěle zasáhl Skorupski. Téměř totožná situace se znovu opakovala jen o chvíli později.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Francouzi ve své aktivitě pokračovali i na začátku druhého poločasu, jenže rozchytaný brankář Orlů odmítal kapitulovat. Obrovskou příležitost ke skórování dostali v 56. minutě, kdy se k penaltě po faulu na Dembélého postavil Mbappé. Hvězdný útočník tváří v tvář Skorupskému tentokrát nezaváhal a poslal svůj tým do vedení. S postupujícím časem se osmělili i Poláci, za což se dočkali odměny v podobě pokutového kopu.

K tomu se postavil Lewandowski, který sice penaltu napoprvé neproměnil, avšak z opakovaného pokusu už se nemýlil. Francie tak na závěr skupinové fáze remizovala a do play off poputuje ze druhého místa. Osmifinálové utkání sehraje 1. července v Düsseldorfu proti druhému celku ze skupiny E.

Konečná tabulka skupiny D.
Konečná tabulka skupiny D.Livesport