SESTŘIH: Odstoupením z Eura hrozící Srbové vydřeli z poslední akce zápasu se Slovinskem bod

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

SESTŘIH: Odstoupením z Eura hrozící Srbové vydřeli z poslední akce zápasu se Slovinskem bod

Aktualizováno
Strahinja Pavlovič a Benjamin Šeško v zápase Srbsko – Slovinsko.
Strahinja Pavlovič a Benjamin Šeško v zápase Srbsko – Slovinsko.AFP
Slovinsko zapsalo na Euru druhou remízu, ve skupině C hrálo se Srbskem 1:1. Vyrovnaný zápas dlouho přinášel jen neproměněné šance, po hodině hry se už ale síť rozvlnila. V 69. minutě se prosadil slovinský bek Žan Karničnik, na nějž v dechberoucím závěru nastavení druhé půle odpověděl vyrovnávací trefou po rohovém kopu Luka Jovič. Srbové, kteří před utkáním pohrozili odstoupením ze šampionátu kvůli proti nim mířeným nenávistným pokřikům v duelu Chorvatů s Albánci, tak při své první účasti na Euru získali první bod. Aby postoupili, musejí v závěrečném kole bezpodmínečně porazit Dány.

Slovinsko – Srbsko 1:1

Slovinsko vstupovalo do turnaje jako třetí nejhůře postavený účastník v žebříčku FIFA, výkon proti Dánům tomu však neodpovídal. V ofenzivě působil živě Benjamin Šeško, střelec se nicméně našel v zadních řadách, když se tečovanou ranou prosadil Erik Janža. Srbové v úvodním klání rovněž zaujali, proti silně favorizovaným Angličanům ale doplatili na prospaný úvod podtržený gólem Juda Bellinghama.

Orli mohli brzy inkasovat i tentokrát, když se v osmé minutě do předbrankového prostoru šikovně protáhl Jan Mlakar, jehož přízemní ránu však odrazil gólman Predrag Rajkovič. Po půlhodině hry se na druhé straně pokoušel o zakončení hlavou Aleksandar Mitrovič, ztroskotal ovšem na důsledné obraně.

Sestřih zápasu Slovinsko – Srbsko.
Česká televize

Naopak srbská defenziva chvíli nato znovu zaváhala, když osamocený Timi Max Elšnik orazítkoval skrytou střelou pravou tyč a Šeško z dorážky zamířil nad břevno. Ihned po návratu z kabin protančil po narážečce s Dušanem Tadičem do vápna Slovinska kvalitně hrající Mitrovič, úvodnímu gólu ale zabránil skvěle vyběhnutý Jan Oblak.

Srbský kanonýr chvíli nato zahrozil znovu, hlavičku z dobré pozice však poslal příliš vysoko. Před hodinou hry se na druhé straně ozval i talentovaný Šeško, jehož technickou střelu pod horní tyč vytáhl Rajkovič jen konečky prstů.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Hvězdného slovinského forvarda zastoupil v 69. minutě krajní bek Karničnik, jenž na zadní tyči doklepl do odkryté sítě přesný centr Elšnika. O pár okamžiků později mohl kontrovat Mitrovič, z jasné gólové pozice na hranici malého vápna ale pouze napálil brankovou konstrukci. Oblaka nenachytal v 85. minutě ani střídající Veljko Birmančevič, jehož nepříjemný přímý kop letěl do levé šibenice.

O poznání úspěšnější byl v nastavení Luka Jovič, který krásnou hlavičkou k levé tyči rozesmutněl slovinské fanoušky. Souboj dvou zemí bývalé Jugoslávie tak skončil remízou. Slovinsko zakončí základní skupinu 25. června proti Anglii, Srbsko tentýž den změří síly s Dánskem.

Karničnikovy statistiky proti Srbsku.
Karničnikovy statistiky proti Srbsku.Opta by Stats Perform / AFP

Tabulky Eura 2024