Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

SESTŘIH: Nizozemsko předvedlo obrat a porazilo Turecko 2:1, v semifinále Eura je po 20 letech

Aktualizováno
Nizozemsku se podařilo otočit skóre.
Nizozemsku se podařilo otočit skóre.AFP
Nizozemsko je posledním čtvrtým semifinalistou fotbalového Eura, postoupilo po výhře 2:1 nad Tureckem. Soupeř sice vedl, ale vyrovnání favoritovi zařídil v 70. minutě hlavou Stefan de Vrij (32) a výhru o šest minut později vlastním gólem zařídil Mert Müldür (25). V semifinále Nizozemsko narazí na Anglii, do této fáze turnaje postoupilo poprvé od roku 2004.

Nizozemsko – Turecko 2:1

O nadějný vstup do střetnutí v podání Oranjes se hned v první minutě postaral Memphis Depay, jenž se probil do pokutového území, v dobré příležitosti ale zamířil vysoko nad. Po úvodní čtvrthodině, ve které byli Nizozemci jasně lepší a vytvořili si několik nadějných pozic, se hra začala vyrovnávat a Turci dokázali kombinovat na soupeřově polovině.

Ve 35. minutě překvapil sebevědomé svěřence Ronalda Koemana v situaci po rohovém kopu Akaydin, jenž si na zadní tyči naskočil na nadýchaný centr Ardy Gülera a odvděčil se Vincenzovi Montellovi za důvěru svým prvním reprezentačním gólem.

Sestřih zápasu Nizozemsko – Turecko.
Česká televize

Od počátku druhého poločasu se oranžoví tlačili hlavně prostřednictvím střídajícího Wouta Weghorsta za vyrovnáním, z tlaku ale dlouho nic nebylo. Na druhé straně mohli turečtí fotbalisté zasadit reprezentantům země tulipánů tvrdý direkt, jenže Güler mířil z volného kopu jen do levé tyče. Tým ze země půlměsíce nadále hrozil ze standardních situací.

Po dalším volném kopu se k nebezpečné střele z hranice pokutového území dostal Kenan Yildiz, jeho pokus ovšem se štěstím zlikvidoval brankář Bart Verbruggen. Po exkluzivní šanci, kterou spálil o pár okamžiků dřív Weghorst, se z následného rohového kopu prosadil v 70. minutě hlavou De Vrij. O šest minut později si pak Mert Müldür v souboji s Gakpem srazil míč do vlastní sítě. Montellovi svěřenci pohrdli v dalších minutách obrovskými šancemi a vyrovnat se jim již nepodařilo.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Turecko se tak pozici outsidera nevzepřelo a do semifinále pustilo Nizozemsko. Další pomyslnou obětí fanoušků v oranžovém se 10. července stanou ulice Dortmundu, na jehož půdě se bude konat semifinálový zápas s Anglií.