SESTŘIH: Dánové hráli potřetí nerozhodně, druhé místo jim zaručilo poslední možné pravidlo

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

SESTŘIH: Dánové hráli potřetí nerozhodně, druhé místo jim zaručilo poslední možné pravidlo

Aktualizováno
Dánská radost z postupu.
Dánská radost z postupu.Profimedia
Dánští fotbalisté remizovali v posledním utkání skupiny C mistrovství Evropy se Srbskem 0:0 a zajistili si tak postup do vyřazovacích bojů turnaje. Jejich konečnou druhou příčku v tabulce nakonec určilo až poslední pravidlo o lepších výsledcích v kvalifikaci na turnaj, v níž na tom byl ve srovnání se Slovinskem lépe dánský výběr. Ten za sebou soupeře nechal shodou okolností ve stejné skupině jen díky lepším vzájemným zápasům...

Dánsko – Srbsko 0:0 

V mnichovské Allianz Areně si to rozdaly celky, jež zatím na turnaji nevyhrály. O něco lepší pozici měli Dánové, kteří v předchozím duelu svedli vyrovnanou partii s favorizovanou Anglií. V případě triumfu Albionu nad Slovinskem jim navíc k jistotě výhodnějšího druhého místa mohl stačit bod. Srbové se na podobné kalkulace spoléhat nemohli a museli usilovat o vítězství.

Úvodní čtvrthodina zápasu tomu ovšem neodpovídala, jelikož ani jeden z týmů nepodnikal žádné velké útočné výpady a diváci neviděli celkově ani jeden střelecký pokus. Prolomil to až Alexander Bah, někdejší slávista se dostal k hlavičce na malém vápně, avšak zamířil jen vedle branky Predraga Rajkoviče.

Sestřih zápasu Dánsko – Srbsko.
Česká televize

Ten se musel o pár minut později činit, tentokrát proti ráně Christiana Eriksena. Gólman Mallorky čelil i střele dánského forvarda Rasmuse Höjlunda, ovšem ten srbského brankáře přízemním pokusem znovu pouze prověřil.

Několik minut po začátku druhé půle šel tým z Balkánského poloostrova do vedení po vlastní brance Joachima Andersena, ovšem jen na chvíli. Hlavní rozhodčí totiž krátce poté dopískl ofsajd jednomu z hráčů Srbska.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Na druhé straně mohl poslat Dány do vedení Jannik Vestergaard, jenže jeho zakončení hlavou skončilo jen v náruči Rajkoviče. První střelu Orlů v zápase vyprodukoval až v 81. minutě Aleksandar Mitrovič, avšak ta postrádala přesnost a Kaspera Schmeichela nijak nezaměstnala.

Dánové na svého soupeře sice nevyzráli, vzhledem k remíze Slovinska v souběžně hraném duelu je však postup ze druhého místa neminul. To znamená, že se v osmifinále střetnou 29. června v Dortmundu s domácím Německem. Srbsko na turnaji končí.

Příčiny jeho vyřazení lze shledat v bezzubé ofenzivě, která až do 81. minuty dokonce nevyprodukovala jedinou střelu. Ve třech utkáních se Mitrovič a spol. radovali z jediné trefy. Vůbec první výhry na Euru v samostatné historii země se tak Orli stále nedočkali.

Tabulky Eura 2024