SESTŘIH: Bouře Němce nezastavila, osmifinále s Dánskem rozhodli Havertz a Musiala

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

SESTŘIH: Bouře Němce nezastavila, osmifinále s Dánskem rozhodli Havertz a Musiala

Aktualizováno
Jamal Musiala dal svůj třetí gól na ME a dorovnal Georgese Mikautadzeho v čele tabulky střelců.
Jamal Musiala dal svůj třetí gól na ME a dorovnal Georgese Mikautadzeho v čele tabulky střelců.Profimedia
Druhým postupujícím mezi nejlepších osm týmů Eura 2024 je Německo. Osmifinále s Dánskem (2:0) přineslo nevšední podívanou – a to i vinou přírody. V závěru prvního poločasu totiž rozhodčí na zhruba 20 minut přerušil utkání kvůli bouřce, která se přehnala nad stadionem v Dortmundu. Nenudil ani samotný fotbal, k vidění byly tři neuznané góly, penalta i branka Jamala Musialy, který třetí trefou na turnaji dorovnal Georgese Mikautadzeho v čele tabulky střelců.

Německo – Dánsko 2:0

Když Německo na úvod šampionátu rozstřílelo Skotsko, domácí fanoušci už pomalu viděli Die Mannschaft zvedat trofej pro vítěze. Výkony Němců se však mírně zhoršovaly a proti Švýcarům Dia Mannschaft takřka ztratil první příčku, kterou mu až pozdním vyrovnávacím gólem navrátil Niclas Füllkrug. Proti Dánsku, jež se k postupu proremizovalo, musel Julian Nagelsmann řešit problém v obraně, kde chyběl vykartovaný Jonathan Tah a Antonio Rüdiger byl limitovaný zraněním stehenního svalu.

Domácí dupli na plyn hned od začátku a po čtyřech minutách už bylo celé Německo na nohou. Nico Schlotterbeck se basketbalovým skokem pověsil do vzduchu a hlavou zavěsil. Gól však byl kvůli faulu odvolán. Němci dál hrozili, nicméně iniciativa se postupně vyrovnávala. Po půlhodině byla sice hra kvůli silné bouřce přerušena, avšak jakmile se přehnalo i krupobití, mohlo se pokračovat.

Sestřih zápasu Německo – Dánsko.
Česká televize

Němci začali znovu zostra, když se krátce po sobě dostali k nebezpečným hlavičkám Kai Havertz a Schlotterbeck. Obří šanci měli i Dánové, a to krátce před pauzou, když po brejku mohl šokovat ochozy Rasmus Höjlund. Měl však balon na dlouhou nohu a legendárního Manuela Neuera nepřekonal.

Obrovské rozčarování pro domácí však přišlo hned po pauze, když ze závaru před brankou Neuera zakončil nechytatelně Joachim Andersen. Podobně jako na začátku utkání však videorozhodčí gól zrušil – tentokrát pro minimální ofsajd. Bláznivý vývoj pokračoval, když z navazující akce videorozhodčí na druhé straně rozhodl o pokutovém kopu pro domácí, a to kvůli ruce v šestnáctce.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Míč si na puntík postavil Havertz a střelou o tyč otevřel skóre. Forvard Arsenalu mohl být dvougólový, když před hodinou hry předvedl senzační převzetí míče za obranu. Samostatný únik však zakončil pouze lobem mimo branku. Jeho zaváhání napravil v 68. minutě Musiala, který svůj nájezd po zaváhání Kaspera Schmeichela proměnil ranou na vzdálenější tyč.

V nastavení ještě zrušil gól Floriana Wirtze pro ofsajd videorozhodčí. Sny německého národního týmu o historicky čtvrtém triumfu na mistrovství Evropy tak pokračují. Další překážkou na této cestě bude 5. července buď Španělsko, nebo Gruzie.

Musialovy statistiky proti Dánsku.
Musialovy statistiky proti Dánsku.Opta by Stats Perform / AFP

Program play off Eura 2024