Ronaldo se před Českem rozmlsal, od hattricku ho dělily milimetry. Ukrajinci se bojí o oporu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ronaldo se před Českem rozmlsal, od hattricku ho dělily milimetry. Ukrajinci se bojí o oporu

Aktualizováno
Cristiano Ronaldo dal Irsku v generálce na Euro dva góly.
Cristiano Ronaldo dal Irsku v generálce na Euro dva góly.AFP
Portugalsko porazilo v generálce na Euro Irsko 3:0. První se prosadil Joao Félix, ale hrdinou utkání v Aveiru se stal Cristiano Ronaldo. Skóroval hned dvakrát a od hattricku jej dělily milimetry, když z přímého kopu orazítkoval tyč. Domácí tak dali zapomenout na nevýrazné výkony v přípravě a před úvodním duelem turnaje poslali varování české reprezentaci. Ukrajina zvítězila v Kišiněvě nad Moldavskem 4:0, ale zranil se jí Vitalij Mykolenko. Opora defenzivy z Evertonu možná přijde o šampionát.

Portugalsko – Irsko 3:0

Domácí tým sice prošel kvalifikací na evropský šampionát jako nůž máslem, z posledních tří klání si ale odnesl dvě porážky. Varováním pro Portugalce byly především výkony defenzivy, neboť svěřenci Roberta Martíneze sice během celé cesty na Euro inkasovali pouze dvakrát, ve zmíněných přátelácích však lovili míč ze své sítě hned šestkrát.

Naopak v ofenzivě to jižanům fungovalo výborně a irský národní tým se dostával pod tlak už od úvodního hvizdu. Očekávaná úvodní trefa přišla v 18. minutě, kdy si Joao Félix uzmul balon z rohového kopu, navedl si jej do středu šestnáctky, odkud namířil přesně k levé tyči. Chvíli nato se ukázal také Ronaldo, jenž z přímého kopu napálil brankovou konstrukci.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Portugalská ikona před půlhodinou hry přiťukla míč do dobré pozice Brunu Fernandesovi, ten ovšem rozvlnil jen boční síť. Po změně stran pokračovali Portugalci ve stanoveném tempu, což vyústilo v další zásah. Ronaldo obdržel na pravém křídle ideální pas, který si zkušeně navedl na hranici vápna, z něhož vyslal luxusní projektil přímo do levé šibenice.

Kapitán portugalského výběru zářil i nadále, když v 60. minutě usměrnil střílenou přihrávku Dioga Joty nechytatelně na zadní tyč. Ronaldo se hnal za hattrickem, avšak pobídku ze strany od Nélsona Semeda poslal mimo tři tyče. Portugalsko tedy generálku zvládlo a může vyhlížet start turnaje, do kterého vstoupí 18. června v Lipsku proti Česku.

Známkování hráčů Portugalska.
Známkování hráčů Portugalska.Livesport

Moldavsko – Ukrajina 0:4

Moldavská defenziva propadla už ve druhé minutě, kdy si na skákavý míč na hranici šestnáctky počíhal Jaremčuk a z voleje vypálil nechytatelně pod břevno. Ukrajinský forvard mohl skórovat i po čtvrthodině hry, kdy se dostal k zakončení po rychlém protiútoku.

Ránu z ostrého úhlu si však Dorian Railean pohlídal. Domácí strážce byl ale krátký na přízemní střelu Viktora Cyhankova z konce úvodního dějství. Hostujícímu kouči Serhiji Rebrovovi přidělal vrásky na čele Mykolenko, jenž musel po nebezpečném skluzu soupeře nuceně střídat.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Ukrajinci dominovali i po změně stran a dočkali se dvou slepených gólů. Nejprve Sudakov vyslal střídajícího Arťoma Dovbyka do úniku na přední tyč, ke které posadil razantně z úhlu balon. Chvíli nato si oba hráči role vyměnili a nejlepší střelec uplynulého ročníku LaLigy asistoval u zásahu Sudakova.

Moldavané vůbec poprvé zahrozili v 76. minutě, opěvovaný gólman Andrij Lunin však proti zle umístěné ráně Virgilia Postolachiho s klidem zasáhl. Ukrajina tedy přípravu na vrchol sezony zakončila vítězně. Pouť Eurem odstartuje 17. června v Mnichově duelem proti Rumunsku.

Výsledky dalších přípravných zápasů