První karty na Euru za debaty se sudím. Proč ji dostal i italský kapitán Donnarumma?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

První karty na Euru za debaty se sudím. Proč ji dostal i italský kapitán Donnarumma?

Donnarumma diskutoval se sudím a vyfasoval žlutou kartu.
Donnarumma diskutoval se sudím a vyfasoval žlutou kartu.AFP
Pravidlo, kolem kterého se toho před Eurem namluvilo opravdu hodně, mohli diváci konečně vidět v praxi. V duelu Itálie se Španělskem ale museli být pořádně zmatení. První žlutou kartu za debaty s rozhodčím totiž dostal kapitán úřadujících mistrů Evropy Gianluigi Donnarumma (25).

"Je odpovědností kapitána zaručit, aby jeho spoluhráči rozhodčího respektovali, udržovali si odstup a neobklopovali ho," řekl při představení nového pravidla šéf evropských rozhodčích Roberto Rosetti.

I z jeho vysvětlení jednoznačně vyplývá, že právě muži s páskou jsou jediní hráči na hřišti, kteří s rozhodčími mohou mluvit. Proč tedy Slavko Vinčič v 15. minutě zápasu potrestal právě Donnarummu? Počínal si vůbec podle pravidel?

Sestřih zápasu Španělsko – Itálie.
Česká televize

Asi příliš nepřekvapí, že celou situaci opravdu vyřešil správně. Nová úprava totiž počítá i s eventualitou, že je kapitánem gólman. V takovém případě pravidla hovoří následovně: "Je-li kapitán v brance, pak musí být jmenován hráč v poli, který může fungovat jako kontaktní osoba, která bude řešit situace místo kapitána."

A právě taková situace po kolizi Nica Williamse a Giovanni di Lorenza nastala. Donnarumma měl celou záležitost několik desítek metrů od sebe, měl za sebe tedy nechat jednat svého zástupce Jorginha. To se nestalo a Vinčič gólmanovi PSG zcela v souladu s pravidly udělil žlutou kartu.

Stejně byl v závěru první půle potrestán také španělský záložník Rodri. Mozek španělské hry dostal už druhou žlutou na turnaji a v posledním duelu ve skupině si odpyká jednozápasový trest.

Španělsko – Itálie 1:0