Příprava na Euro 2024 ONLINE: Čeští reprezentanti dorazili na hotel, Deschamps je nemocný

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Příprava na Euro 2024 ONLINE: Čeští reprezentanti dorazili na hotel, Deschamps je nemocný

Aktualizováno
Češi už dorazili do Norderstedtu, kde jsou ubytovaní.
Češi už dorazili do Norderstedtu, kde jsou ubytovaní.X @ceskarepre_cz
Fotbalové mistrovství Evropy 2024 začíná v Německu v pátek 14. června a Livesport Zprávy vám z něj budou přinášet každodenní detailní zpravodajství. Aby vám neunikly žádné podstatné informace z příprav na prestižní turnaj, sledujte naše online zpravodajství den po dni.

Čtvrtek 13. června

20:41 – Dnešního tréninku anglické reprezentace se účastnil i John Stones. Obránce Manchesteru City je v pořádku po viróze a bude připraven na nedělní utkání proti Srbsku.

20:35Španělsko v sobotu nastoupí proti Chorvatsku a jen z tribuny by duel mohl sledovat Aymeric Laporte. Obránce má zdravotní problémy, trápí ho svalové zranění a jeho start je nejistý.

19:53Francie během čtvrtka podstoupila v Německu v Paderbornu tréninkovou jednotku před zhruba čtyřtisícovou návštěvou, během všemožných cvičení jí ovšem chyběli dva hráči. Osmadvacetiletý forvard Kingsley Coman se očekávaně šetřil poté, co onemocněl, jeho kolega z útoku Kylian Mbappé, aniž by byl znán konkrétní důvod, se s největší pravděpodobností připravoval po individuální stránce v posilovně, jak hovoří zprávy ze zdrojů francouzského sportovního listu L'Équipe.

15:40Čeští fotbalisté už jsou v dějišti mistrovství Evropy v Německu. Svěřenci trenéra Ivana Haška po poledni po krátkém letu z Prahy přistáli v Hamburku a chvíli po druhé hodině dorazili do nedalekého Norderstedtu, kde budou mít během turnaje základnu. Přivítal je vyzdobený hotel a jeho zaměstnanci s českými vlajkami.

14:15Francii postihla před blížícím se startem Eura nepříjemná viróza, kterou se nakazil například i trenér Didier Deschamps. Podle zpráv francouzské televizní stanice RMC Sport trpěl nejen on, ale i někteří členové realizačního štábu horečkou, bolestmi hlavy nebo krku, sám Deschamps měl dokonce zánět nosohltanu. Francouzský sportovní deník L'Équipe ovšem zároveň dodal, že "nejsou na místě žádné obavy" a že během čtvrtka bude lodivod Les Bleus přítomný na tréninku, jakkoli ho nemoc oslabila.

11:30 – Česká fotbalová reprezentace odcestovala do dějiště mistrovství Evropy do Německa bez obránce Ladislava Krejčího, který dostal povolení dořešit případný přestup z pražské Sparty. Podle médií má namířeno do španělské Girony. Pětadvacetiletý zadák se k národnímu týmu znovu připojí ještě dnes už přímo v Norderstedtu poblíž Hamburku, kde bude mít mužstvo během turnaje základnu. Reprezentace o tom informovala na webu FAČR.

11:25 – Oblečený do tradičního kiltu a s odhodláním upozornit na problém mentálního zdraví mužů se vydal skotský fotbalový fanoušek Craig Ferguson před více než měsícem na pěší cestu do Německa. Dnes odpoledne jeho pouť skončí v Mnichově, kde v pátek jeho krajané vyzvou v úvodním utkání mistrovství Evropy domácí Německo.

10:50 – Brankář Gianluigi Buffon prohlásil, že Itálie je před evropským šampionátem podceňována a že tým Luciana Spallettiho má dostatek talentu i přístup k tomu, aby úspěšně obhájil titul. "Věřím, že tento národní tým je podceňován, je to konkurenceschopný tým, zejména pro sílu charakteru všech hráčů," řekl 46letý hráč ve středu novinářům.

10:20 – V pátek začíná v Německu fotbalové mistrovství Evropy, s tím přichází i předposlední díl videoseriálu Cesta na Euro. Tentokrát je tématem rozbor skupinu E, ve které se představí Belgie, Slovensko, Rumunsko a Ukrajina. Podle bookmakerů by mělo jít o kvarteto, jemuž bude jasně dominovat Belgie, zbylé tři týmy patří mezi outsidery Eura. O svůj pohled na vývoj skupiny D se podělil i bývalý reprezentant a bundesligový fotbalista a nyní expert Livesport Zpráv Jan Morávek. Více informací najdete v článku.

Cesta na Euro: Skupina E
Livesport CZ

06:45 – Diváci na mistrovství Evropy ve fotbale v Německu budou mít k dispozici podrobnější informace o rozhodnutích VAR. Šéf rozhodčích Evropské fotbalové unie (UEFA) Roberto Rosetti uvedl, že obrazovky na stadionech budou poskytovat technická vysvětlení rozhodnutí, aby je fanoušci lépe pochopili. Více informací najdete v článku.

06:30Theo Hernández nedokončil středeční trénink francouzské reprezentace. Obránce si z posledního přátelského zápasu proti Kanadě odnesl zranění, nejedná se ale o nic vážného.

06:00 – Záložníci Nicolo Barella a Nicolo Fagioli neabsolvovali ani středeční trénink italské reprezentace, oba mají nadále zdravotní problémy a jsou ohroženy jejich starty v zápase proti Albánii.

Středa 12. června

22:24Joshua Zirkzee se po úspěšné sezoně s Boloňou už rekreoval na dovolené v Miami, když ho Ronald Koeman povolal do nizozemského národního týmu. V soupisce zaplní poslední, tedy 26. místo, které se uvolnilo po zranění záložníka Teuna Koopmeinerse. Zirkzee, který Boloni vystřílel páté místo v Serii A a účast v Lize mistrů, by ale měl v sestavě nahradit Briana Brobbeyho. Útočník Ajaxu sice v nominaci Nizozemska zatím zůstává, kvůli zranění z tréninku ale není jasné, jestli bude moct hrát.

20:21 – Italský trenér Marco Rossi míří na své druhé mistrovství Evropy v čele Maďarska. Zastánce tříčlenné obrany, která je už nějakou dobu v módě, si je vědom, že v Německu se toho od něj hodně čeká. V exkluzivním rozhovoru pro italskou verzi Livesport Zpráv rozebírá svou dosavadní cestu a hovoří o tom, jak přistupuje k nadcházejícímu turnaji.

Marco Rossi vede ze střídačky tým Maďarska.
Marco Rossi vede ze střídačky tým Maďarska.AFP

19:35Italští fotbalisté budou na šampionátu obhajovat korunu pro krále Evropy, ovšem do Německa přijedou s hodně oslabenou sestavou. Hned několik hráčů by měl kouč Luciano Spalletti rád k dispozici, jenže ti z různých důvodů (a nejen zdravotních) zůstali doma. Právě proto se víc než kdy jindy bude muset síla squadry azzurry ukázat jako týmová. Je totiž zjevné, že především z hlediska kvality něco chybí. Více o italském týmu v článku.

Výsledky posledních zápasů.
Výsledky posledních zápasů.Livesport

18:10 – Čeští fanoušci, kteří se chystají do Německa na nadcházející Euro, by měli počítat se zdržením kvůli přísnějším kontrolám německé policie na hranicích, a to na dálnicích, silnicích i ve vlacích. České ministerstvo zahraničí (MZV) v aktuálním doporučení fotbalovým příznivcům připomnělo, že je nutné mít s sebou platný občanský průkaz nebo cestovní pas ve formě fyzického dokladu, který bude nutný i pro vstup na stadiony. Pokud budou cestovat automobilem, měli by si zkontrolovat technický stav vozidla a pro vjezd do měst obstarat ekologickou známku.

17:35 – Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR (FAČR) na svém dnešním zasedání vyjádřil nespokojenost s chybou v komunikaci ohledně zranění Michala Sadílka během soustředění reprezentace v Rakousku před mistrovstvím Evropy. Předseda Petr Fousek však na tiskové konferenci uvedl, že týden před startem šampionátu v Německu nebude vedení z případu vyvozovat žádné důsledky. Vrátí se k němu až při celkovém hodnocení Eura.

15:52 – Středeční trénink nizozemské reprezentace předčasně opustil Brian Brobbey, jemuž se stal osudným souboj s Matthijsem de Ligtem. Dvaadvacetiletý útočník následně trávil čas v péči lékaře a fyzioterapeuta.

15:36 – O náhradníkovi za zraněného Michala Sadílka je jasno. Trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek oznámil, že na evropském šampionátu v Německu se představí i Petr Ševčík (30). Více v článku.

13:37 – Z německé soupisky pro Euro vypadl kvůli zánětu mandlí mladík Aleksandar Pavlovič z Bayernu Mnichov, trenér Julian Nagelsmann se rozhodl nahrdit ho středopolařem Emre Canem z Dortmundu.

12:00Clément Turpin byl delegován jako hlavní rozhodčí otevíracího utkání evropského šampionátu. V pátek večer na sebe narazí Německo se Skotskem, Turpinovi budou asistovat francouzští krajané Nicolas Danos a Benjamin Pages.

09:30Cristiano Ronaldo vytvořil nový světový rekord v počtu startů na profesionální úrovni. Za reprezentaci a kluby odehrál 1226 utkání, na druhou příčku klesl někdejší brazilský brankář Rogério Ceni (1225).

Úterý 11. června

22:54 – Portugalsko porazilo v generálce na Euro Irsko 3:0. Hrdinou utkání v Aveiru se stal Cristiano Ronaldo, který skóroval hned dvakrát a od hattricku jej dělily milimetry, když z přímého kopu orazítkoval tyč. Domácí tak dali zapomenout na nevýrazné výkony v přípravě a před úvodním duelem turnaje poslali varování české reprezentaci.

Známkování hráčů Portugalska v generálce na Euro s Irskem
Známkování hráčů Portugalska v generálce na Euro s IrskemLivesport

21:03 – Přesně za týden nastoupí národní tým ke svému úvodnímu utkání na Euru. A fanoušci vehementně diskutují o tom, jak bude vypadat zahajovací jedenáctka. Livesport Zprávy přinášejí situační zprávu o stavu jednotlivých řad národního týmu, všechny pro ně navíc okomentoval expert Jakub Podaný.

20:09 – Generálku Ukrajiny na Euro v Moldavsku nedokončil Vitalij Mykolenko. Obránce Evertonu si během první půle poranil holeň a jeho start na nadcházejícím šampionátu je v ohrožení. Žlutomodří poslední zápas před turnajem vyráli jednoznačne 4:0, více informací najdete v článku.

18:57 – Pouze individuálně se připravuje Nicolò Fagioli. Italský záložník si přivodil svalové zranění, v ohrožení je jeho start v úvodním utkání obhájce titulu proti Albánii.

18:44 – Na hotelu je už druhým dnem Aleksandar Pavlovič. Záložník Bayernu Mnichov má virózu a netrénuje s německou reprezentací, zřejmě tak přijde o páteční utkání proti Skotsku.

18:15 – Vedení švýcarské reprezentace podalo formální stížnost na kvalitu hrací plochy v tréninkové základně ve Stuttgartu, kde se připravuje na Euro. Podle Švýcarů teprve před nedávnem položený povrch na stadionu Waldau, který je domovem týmu regionální ligy Stuttgarter Kickers, nesplňuje standardy a je hrbolatý. "Jsme zklamaní, pro naše potřeby je takový trávník nepřijatelný," citoval Blick ředitele švýcarské reprezentace Pierluigiho Tamiho.

17:51 – Co má v popisu práce analytický tým reprezentace? Jak ho využívá trenérský štáb v čele s Ivanem Haškem? A v čem vyniká v porovnání s konkurencí Patrik Schick? Nejen na tyto otázky nabízí odpovědi rozhovor Livesport Zpráv s hlavním analytikem české reprezentace Miroslavem Soukupem.

17:46 – Každé Euro je něčím specifické. Společně s výsledky, samotnými výkony nebo parádními góly fanouškům utkví v paměti také stadiony nebo celková atmosféra, která v dané pořadatelské zemi během turnaje panovala. Totéž platí o oficiálních míčích turnaje – ohlédnutí za jejich historií vyvolává nostalgické vzpomínky.

15:50 – Příští zastávkou národního týmu je Hamburk a ostrý start Eura proti Portugalsku. V jakém stavu do něho výběr trenéra Ivana Haška půjde? O tom se pro Livesport Zprávy rozepsal bývalý reprezentant Jan Morávek.

15:42 – Byť se na evropském šampionátu představí největší fotbalové hvězdy starého kontinentu, řada jich bude chybět. A nikoli vinou zranění. Euro se nebude týkat mnoha hráčů, které se svými národními týmy do Německa neprobojovaly. Jak vypadá nabitá družina, kterou by gólově táhl norský kanonýr Erling Haaland a jejíž obranu by dirigoval Černohorec Stefan Savič? To se dočtete v článku.

14:55 – Robert Lewandowski bude vinou trhliny ve svalu scházet Polsku minimálně v úvodním utkání Eura s Nizozemskem. Zdravotní problémy si z generálky s Tureckem (2:1) odnesli i útočník Karol Šwiderski a obránce Pawel Dawidowicz, z nominace už minulý týden vypadl forvard Arkadiusz Milik. Více informací najdete v článku.

12:34 – Česká reprezentace má po čtyřleté pauze opět generálního partnera, na mobilního operátora T-Mobile navázal obchodní řetězec Penny. Strany uzavřely smlouvu na dva roky, její součástí je i opce. Finanční detaily kontraktu se rozhodly nekomentovat.

12:05 – Nizozemský tým bude na Euru bez Teuna Koopmeinerse, záložník Atalanty se zranil při rozcvičce před generálkou s Islandem (4:0). Už v pondělí vypadl z nominace středopolař Barcelony Frenkie de Jong, jenž nestihl doléčit kotník. Místo něj byl do kádru povolán krajní obránce Ian Maatsen.

10:57 – Portugalci vyhráli v kvalifikaci o Euro všech 10 zápasů, ve dvou z posledních tří přípravných zápasů ale padli. Nejprve v březnu podlehli Slovincům 0:2 a v sobotu nestačili na Chorvaty 1:2. Fanoušci proto podrobují tým kritice, za což je ale záložník Bruno Fernandes rád. "Upřímně se mi trocha té negativity kolem národního týmu líbí. Dokazuje, jak vysoká očekávání od nás lidé mají," uvedl. Více informací najdete v článku.

09:14 – Do začátku Eura zbývá už jen několik dní a všechny reprezentace tak už oznámily podoby svých nominací. Věkový rozdíl ve výběrech je letos obrovský a nejmladší hráč cestující do Německa je o 25 let mladší než nejstarší. Oba by navíc mohli v Německu překonat rekordy evropského šampionátu. Více informací v článku.

06:11 – Tomáš Holeš si během svého působení ve Slavii vyzkoušel i roli záložníka, takže by mohl být alternativou ve středu pole za zraněného Michala Sadílka, který o šampionát přišel. "Ještě jsme se o tom nebavili. Trenéři to budou řešit až v příštích dnech. Uvidíme. Já sebe beru jako stopera," usmál se.

Pondělí 10. června

23:17 – Frenkie de Jong nepojede s Nizozemskem na Euro. Záložník Barcelony sice v posledních dnech trénoval, jeho pochroumaný kotník jej však na šampionát nepustí. de Jong se neobjevil ani na lavičce náhradníků v pondělní generálce s Islandem. Více informací v článku.

22:40 – Polsko sice v poslední přípravě před evropským šampionátem zvítězilo ve Varšavě nad Tureckem, s nímž se ve skupině utkají i Češi, 2:1, trenér Michal Probierz však nemá příliš důvodů k radosti. Už během prvního poločasu totiž museli kvůli zranění střídat útočníci Karol Šwiderski a Robert Lewandowski, kteří na marodce doplnili dalšího forvarda Milika.

22:36 – Nizozemsko po drtivém vítězství nad Kanadou 4:0 zvládlo stejným výsledkem i generálku na Euro, v Rotterdamu zdolalo Island. Do mistrovství Evropy vstoupí Oranjes nedělním utkáním proti Polsku.

21:54 – Český tým neprohrál ani čtvrtý vzájemný duel se Severní Makedonií a prožil vítěznou generálku na Euro stejně jako před třemi lety, kdy zdolal Albánii. Reprezentace zároveň i v devátém utkání udržela neporazitelnost pod trenérem Ivanem Haškem, pod nímž už absolvovala pět zápasů v roce 2009.

20:23 – Robin Hranáč se vyprofiloval v šéfa obrany, Barák má do základní sestavy blíž než Adam Hložek a tým by měl výrazně zlepšit kreativitu. Co ukázala česká generálka na Euro, si můžete přečíst v článku.

Vybrané statistiky zápasu.
Vybrané statistiky zápasu.Livesport

20:04 – Česká reprezentace má za sebou generálku na Euro, v Hradci Králové porazila Severní Makedonii 2:1. Výběr trenéra Ivana Haška sice herně nezářil, ale pomohl si dvěma pokutovými kopy. Ten první proměnil v 60. minutě Patrik Schick, druhý v závěru sedmiminutového střídající nastavení Antonín Barák. Více informací o zápase najdete v článku.

17:06 – Národní tým nastoupí do generálky se Severní Makedonií i s hlavními oporami v čele s Tomášem Součkem a Patrikem Schickem. V zahajovací sestavě, v níž jsou čtyři hráči Slavie, nechybí ani Adam Hložek či Jan Kuchta. V bráně začíná Jindřich Staněk.

Základní sestava Česka.
Základní sestava Česka.Livesport

16:02 – Před třemi roky, během své první sezony v Twente, byl rozjetý a měl našlápnuto k účasti na evropském šampionátu. Už poněkolikáté v kariéře ho ale zastavilo zranění. Nyní už se však Václav Černý dočká. Křídelník německého Wolfsburgu se vměstnal do nominace trenéra Ivana Haška pro Euro. Jak vidí české šance? Kde by mohl hrát v rozestavení se třemi obránci? A co si myslí o datech? Nejen o tom se příbramský rodák rozpovídal v exkluzivním rozhovoru pro Livesport Zprávy.

15:01 – Úspěšnou operaci zraněného menisku má za sebou Arkadiusz Milik, jenž se zranil v úvodu pátečního přípravného utkání s Ukrajinou (3:1) a bude Polsku chybět na mistrovství Evropy. Útočníka Juventusu nyní čeká nejméně měsíční rehabilitace.

12:07 – Slovensko si v nedělní generálce smlslo na Walesu 4:0 a se sebezapřením utkání dohrával Peter Pekarík. Zkušený obránce Herty má zraněný kotník, v nejbližších dnech ho zřejmě čeká volnější program. V 77. minutě musel v Trnavě nedobrovolně ze hřiště Denis Vavro, zadák Kodaně si poranil stehenní sval a čeká ho podrobné vyšetření.

11:01 – Michal Sadílek se v sobotu na soustředění reprezentace v Rakousku podle médií nezranil na kole, ale při jízdě na tříkolce. Jako první to uvedl iSport.cz, informoval o tom také server Sport.cz. Záložník kvůli tržné ráně v oblasti bérce před pondělní generálkou proti Severní Makedonii na poslední chvíli přišel o účast na Euru. Vedení národního mužstva se omluvilo, že neposkytlo úplné informace, Sadílek podle něho týmová pravidla neporušil. Více informací najdete v článku.

07:06 – Čeští fotbalisté v pondělí v Hradci Králové odehrají proti Severní Makedonii poslední přípravné utkání před mistrovstvím Evropy v Německu. Před vyprodanou Malšovickou arénou chtějí navázat na páteční výhru 7:1 nad Maltou ze soustředění v Rakousku a vítězně se naladit na čtvrteční odjezd do dějiště šampionátu. Trenér Ivan Hašek už by měl nasadit podobnou základní sestavu, s níž počítá pro závěrečný turnaj. Více informací v článku.

06:02 – Už za osm dní vstoupí česká reprezentace do bojů na mistrovství Evropy v Německu, jejím prvním soupeřem budou Portugalci. Před startem turnaje se Češi připravovali v rakouském Schladmingu, kam za nimi vyjeli i členové redakce Livesport Zpráv a výsledkem je i pondělní rozhovor. Hostem Livesport Daily byl stoper národního týmu David Zima, který se rozpovídal o cílech na turnaji ale i o půlroce, který prožil ve Slavii po svém návratu z Itálie. Více informací v článku.

Neděle 9. června

22:48Gruzie, která bude druhým soupeřem české reprezentace na mistrovství Evropy v Německu, porazila v generálce na šampionát 3:1 Černou Horu. Dařilo se také Slovensku, které porazilo 4:0 Wales. Více o zápasech v článku.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

19:55 – Trenér české reprezentace Ivan Hašek se po pondělním zápase se Severní Makedonií rozhodne, zda místo Michala Sadílka povolá na ME dalšího hráče.

17:11Pedri se opět dostává do své nejlepší formy a bude hrát důležitou roli ve španělském týmu na mistrovství Evropy. Alespoň to tvrdí a očekává trenér Luis de la Fuente poté, co ofenzivní záložník Barcelony v přípravném utkání před startem Eura dvakrát skóroval při výhře 5:1 nad Severním Irskem. Více informací v článku.

16:05 – Soupisky pro nadcházející Euro 2024 jsou již sesumírovány a Česko má ze všech 24 účastníků vůbec nejmladší tým ze všech. Věkový průměr u české reprezentace činí 25,32 let, druhé je v tomto ohledu Turecko (25,77), tedy soupeř Čechů v základní skupině. Na třetím místě (26,08) je pak Anglie. Více informací najdete v článku.

15:59Frenkie de Jong se znovu zapojil do tréninkového procesu, což je pro Nizozemsko týden před úvodním zápasem na mistrovství Evropy vynikající zpráva. Zkušený záložník se v této sezoně potýkal se zraněním kotníku a od dubna neodehrál žádný zápas. "Je možné, že Frenkie do prvního zápasu nenastoupí," řekl trenér Ronald Koeman. "Ale můžeme klidně počkat do druhého nebo třetího."

13:19 – Pár měsíců zpátky se tam ještě proháněli lyžaři, na začátku června však v rakouském Schladmingu trávila čas česká fotbalová reprezentace. Národní tým se v malebném prostředí Nízkých Taur připravoval na blížící se Euro a nutno podotknout, že k tomu měl skvělé podmínky. To se ostatně projevilo na náladě, kterou ještě vylepšila páteční pohodová výhra nad Maltou 7:1. Více v článku.

Ivan Hašek měl v sobotu dobrou náladu.
Ivan Hašek měl v sobotu dobrou náladu.Livesport / Marek Kratochvíl

11:10 – Už za pár dní začíná v Německu fotbalové mistrovství Evropy. V rámci našeho seriálu Cesta na Euro vám dnes nabídneme rychlý náhled do skupiny D, kde se kromě jednoho z favoritů celého šampionátu Francie, představí i Nizozemci, Rakušané a Poláci. Svůj pohled na vývoj skupiny D nám svěřil i bývalý reprezentant a bundesligový fotbalista a dnes expert Livesport Zpráv Jan Morávek (34).

09:25Michal Sadílek neodcestuje s českou fotbalovou reprezentací na mistrovství Evropy poté, co se v sobotu nešťastně zranil při vyjížďce na kole. O tom, zda národní tým někdo doplní, by se podle trenéra Ivana Haška mělo rozhodnout v nejbližší době. Více informací najdete v článku.

09:05 – Mimo hru je Thomas Meunier. Belgický obránce si poranil stehenní sval a čeká ho podrobné vyšetření, které rozhodne o jeho účasti na ME.

08:30 – Chorvatsko porazilo v sobotním přípravném utkání před Euro 2024 výběr Portugalska, o jeden gól Vatreni se přitom postaral rekordman v počtu reprezentačních zápasů za chorvatský nároďák Luka Modrič. Zkušený záložník, působící na klubové úrovni v Realu Madrid, tak upravil svoji bilanci na 175 mezistátních zápasů a 25 vstřelených branek.

07:15 – Pověst střelce potvrdil Romelu Lukaku, který vsítil úvodní dva góly Belgie při třígólové výhře nad Lucemburskem v přátelském zápase před blížícím se evropským šampionátem v Německu. Útočník, který uplynulou sezónu působil v AS Řím, tak svou reprezentační bilanci vylepšil na 115 mezistátních utkání a 85 branek.

06:30Francii čeká v neděli přátelské utkání proti Kanadě, není ovšem jasné, zda se do hry podívá hlavní ofenzivní persona francouzského nároďáku Kylian Mbappé. Podle zpráv francouzské televizní stanice RMC Sport nový zaměstnanec Realu Madrid vynechal sobotní trénink s Les Bleus a připravoval se pouze individuálně ve vnitřních prostorách. Konkrétní důvody jeho absence nejsou známy.

Sobota 8. června

21:15Portugalci, kteří budou za deset dnů prvním soupeřem českých reprezentantů, podlehli v přípravném utkání Chorvatsku 1:2. O jediný gól domácích se v Oeiras postaral Diogo Jota. Hvězdný Cristiano Ronaldo, jehož čeká šesté Euro, zůstal jen na lavičce týmu trenéra Roberta Martíneze.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

20:29 – Srbští fotbalisté v přípravě na mistrovství Evropy v Německu zvítězili ve Švédsku 3:0. Maďarsko doma stejným poměrem zdolalo Izrael. V duelu dvou účastníků šampionátu remizovalo Švýcarsko s Rakouskem 1:1. Stejný výsledek přinesl také zápas Slovinska s Bulharskem. Výsledky přípravných utkání najdete zde.

19:32Albánští fotbalisté dorazili jako první z účastníků ME do jeho dějiště Německa. Tým brazilského kouče Sylvinha, který ovládl kvalifikační skupinu E před českou reprezentací, přivítali hostitelé na letišti v Düsseldorfu vodními fontánami ze dvou hasičských vozů. Výprava po setkání se zhruba 50 albánskými dětmi odjela podle agentury DPA do sportovního centra v Kamenu, kde bude mít během šampionátu základnu.

18:25Čeští fotbalisté po pátečním přípravném utkání s Maltou dnes strávili předposlední den na soustředění v rakouském Schladmingu. Svěřenci trenéra Ivana Haška měli tradiční pozápasový program, odpoledne pak všichni hráči absolvovali na hotelu povinné individuální focení před šampionátem a také řadu rozhovorů.

14:18 – Říká se, že blesk neudeří dvakrát do stejného místa, Arkadiusz Milik se ale v pátek večer přesvědčil o opaku. Polský útočník přijde o druhý evropský šampionát v řadě, hned v úvodu generálky proti Ukrajině si poranil koleno a problém je vážnějšího rázu. Více informací v článku.

11:30 – Hlavní trenér českého týmu Ivan Hašek během sobotního dopoledního tréninku.

09:45 – Hledání nápadu, jak oslavit spoluhostitelství fotbalového mistrovství Evropy, nebylo pro severoněmecký Hamburk nijak těžké. Jako rušná přístavní křižovatka vsadilo město na dopravní kontejnery. S jejich pomocí v srdci svého přístavu, na dohled od Labské filharmonie a v sousedství českého přístavu, poskytuje fanouškům fotbal přehled o nadcházejících utkáních.

08:50Dominik Szoboszlai nechybí v nominaci Maďarska na ME a v týmu bude zastávat důležitou roli. Záložník Liverpoolu je klíčovým hráčem, trenér Marco Rossi mu navíc svěří kapitánskou pásku.

Statistiky hráče.
Statistiky hráče.Livesport

07:05 – Otevřel skóre proměněnou penaltou, navíc s páskou na rukávu. Antonín Barák si váží důvěry, že v přípravném utkání před mistrovstvím Evropy na soustředění v Rakousku mohl vést fotbalovou reprezentaci proti Maltě poprvé jako kapitán. Národní tým zvítězil výrazně 7:1 a podle zkušeného záložníka Fiorentiny naznačil patřičné ambice pro šampionát v Německu. Více informací najdete v článku.

Pátek 7. června

21:57 – Ve švýcarské nominaci figurují pouze dva hráči z domácí soutěže. Do konečného výběru trenér Murata Yakina se vešli záložník Ardon Jashari z Lucernu a útočník Renato Steffen z Lugana.

21:26 – Do konečné německé nominace se nevešel brankář Stuttgartu Alexander Nübel. Oznámil to reprezentační trenér Julian Nagelsmann, který dnes zveřejnil seznam 26 hráčů pro domácí šampionát. Nagelsmann chtěl původně z tréninkových důvodů mít v týmu nezvykle čtyři brankáře, nakonec se ale na poslední chvíli rozmyslel. Mimo jiné i kvůli zlepšujícímu se zdravotnímu stavu útočníka Leroye Saného.

20:42 – Hned dvanáct hráčů působících v německé lize zařadil trenér rakouské reprezentace Ralf Rangnick do konečné nominace. Ze širšího kádru vypadli Tobias Lawal, Thierno Ballo a Stefan Lainer. Kvůli zranění chybí kapitán David Alaba, s nímž se kouč dohodl alespoň na zařazení do realizačního týmu. Mužstvo bude na šampionátu podporovat mimo hřiště.

19:41 – Čtyři hráče z české ligy zařadil trenér slovenské reprezentace Francesco Calzona do konečné nominace. Jsou jimi záložník Tomáš Rigo z Baníku Ostrava, útočníci Ivan Schranz ze Slavie, Lukáš Haraslín ze Sparty a Ľubomír Tupta z Liberce. Slávistický obránce Michal Tomič přišel o šanci kvůli zranění, na poslední chvíli pak vypadl také záložník Dominik Hollý z Jablonce. Více informací najdete v článku.

19:28Češi v prvním ze dvou přípravných utkání rozdrtili na soustředění v Rakousku Maltu 7:1. Dvě branky dal v Grödigu Mojmír Chytil. V úvodu proměnil penaltu kapitán Antonín Barák, premiérové góly za reprezentační "áčko" si připsali David Jurásek a střídající Ondřej Lingr s Matějem Juráskem, skóre uzavřel Václav Černý. Za čtvrtý nejhorší evropský celek žebříčku FIFA snížil v 59. minutě Paul Mbong.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

15:20Mario Leo (53), ředitel přední německé společnosti pro analýzu sociálních médií ve sportu Result Sport, poskytl před blížícím se Eurem exkluzivní rozhovor pro Livesport Zprávy. Hovořil o své spolupráci s největšími fotbalovými asociacemi, vyzdvihl nejlepší profily hlavních hvězd na sítích i možné hvězdy nadcházejícího šampionátu, ale zabýval se také potenciálním nebezpečím digitálního světa pro mladou generaci hráčů. Německý expert přinesl podrobný pohled i na to, jak sociální média ovlivňují sport jako takový.

Mario Leo sleduje například to, jak sociální média ovlivňují sport.
Mario Leo sleduje například to, jak sociální média ovlivňují sport.Mario Leo / RESULT Sports

12:53  Konečná nominace Španělska se neobešla bez překvapení. Kouč Luis de la Fuente totiž škrtl Marcose Llorenteho, Paua Cubarsího a Aleixe Garcíu, přičemž u prvních dvou jmenovaných se to příliš nečekalo. Llorente odehrál výbornou sezonu v Atlétiku Madrid, Cubarsí byl jedním z velkých objevů Xaviho v jarní sezoně v dresu Barcelony. Do Německa naopak pojede 38letý veterán Jesús Navas

10:45 – Poprvé v historii evropských šampionátů se na turnaji představí pět hlavních trenérů ze stejné země, konkrétně z Itálie. Kromě Squadry Azzurry povedou muži z Apeninského poloostrova národní týmy Maďarska, Belgie, Slovenska a Turecka. Více informací najdete v článku.

06:30 – Reprezentace Gibraltaru v přípravném utkání překvapivě remizovala bez gólů s Walesem. Až 203. tým žebříčku FIFA zaznamenal na neutrální půdě v portugalském Faru proti 29. celku světového pořadí nejcennější výsledek ve své krátké historii. Gibraltar je členem UEFA teprve od roku 2013. Od té doby už si připsal i několik výher nad jinými fotbalovými "trpaslíky", ve čtvrtek večer ale poprvé uspěl s výrazně silnějším soupeřem. Více informací najdete v článku.

Wales svou převahu v potřebný gól nepřetavil.
Wales svou převahu v potřebný gól nepřetavil.Livesport

Čtvrtek 6. června

22:56 – Nizozemci vstoupili do finální fáze přípravy na Euro vítězstvím 4:0 nad Kanadou. Výraznou převahu zužitkovali po změně stran, kdy kraloval především Jeremie Frimpong. Pravý obránce Leverkusenu, který v letošní klubové sezoně prohrál jediný zápas, nejprve v 50. minutě asistoval na trefu Memphise Depaye a o sedm minut později sám skóroval. Více informací najdete v článku.

20:03 – Ivan Hašek už má představu o základní sestavě pro Euro, ve dvou přípravných duelech před šampionátem proti Maltě a Severní Makedonii ale ještě nehodlá úplně odkrývat karty. Trenér národního týmu hodlá prostřídat ideálně všech 26 nominovaných hráčů a hlavně doufá, že se v zápasech nikdo nezraní. Více informací najdete v článku.

18:51 – Kouč italské reprezentace Luciano Spalletti při závěrečném zužování kádru před obhajobou titulu na Euru vyřadil brankáře Lazia Ivana Provedela, útočníka Boloni Riccarda Orsoliniho a záložníka FC Turín Samuele Ricciho. Už dříve kvůli zranění vypadli obránci Giorgio Scalvini z Bergama a Francesco Acerbi z Interu Milán. Na šampionát pojede i záložník Juventusu Nicoló Fagioli, kterému nedávno vypršel sedmiměsíční trest za sázení na zápasy. Více informací najdete v článku.

17:09 – Trenér Gareth Southgate učinil finální škrty v nominaci před blížícím se šampionátem. Na turnaj do Německa se s výběrem Albionu vedle dříve avizovaného Jamese Maddisona nepodívá ani hvězdný ofenzivní univerzál Manchesteru City Jack Grealish či reprezentační stálice posledních let Harry Maguire z konkurenčních United. Více informací najdete v článku.

15:01 – Anglická reprezentace potvrdila, že od týmu se odpojili záložníci Curtis Jones (Liverpool) a James Maddison (Tottenham).

14:35 – V pátek čeká českou reprezentaci první zkouška před ostrým startem na Euru. V Rakousku tým Ivana Haška vyběhne proti Maltě, v pondělí ho v Hradci Králové čeká generálka se Severní Makedonií. Jak vypadaly přípravy před starty na evropských šampionátech v minulosti? A jaké vlastně měli letos Češi možnosti? To se dočtete v článku.

13:20 – Anderlecht drží společně s PSG aktuální primát související s nominacemi. Dánsko totiž reprezentují hned čtyři hráči belgického celku, konkrétně Thomas Delaney, Kasper Dolberg, Anders Dreyer a Kasper Schmeichel, což je největší společný počet pro všechny nároďáky v rámci zahraničního klubu. Francouzský klub rovněž vyslal své čtyři zástupce do zahraniční reprezentace, Portugalsko konkrétně nominovalo Danila Pereiru, Nuna Mendese, Vitinhu a Goncala Ramose.

13:11 – Do skotského národního týmu byl krátce před startem Eura povolán záložník Lewis Morgan z New York Red Bulls. Na kontě má zatím dva reprezentační starty, oba z roku 2018. Morgan je druhým dodatečně nominovaným hráčem po Tommym Conwayovi, Skotsko totiž kvůli zraněním přišlo o útočníka Lyndona Dykese a záložníka Bena Doaka, hrát kvůli problémům s koleny nemůže ani záložník Boloni Lewis Ferguson.

12:39 – Z předběžné nominace Švýcarska na šmapionát vypadli obránci Kevin Mbabu (Augsburg) a Albian Hajdari a záložníci Uran Bislimi (oba Lugano) a Filip Ugrinič (BSC Young Boys). Nominace všech týmů najdete v článku.

12:16 – Trenér anglické reprezentace Gareth Southgate má těžkou hlavu. Předběžně totiž nominoval na blížící se Euro o sedm hráčů více (33) a nyní ho čekají škrty. Podle britských médií BBC a Sky Sports se mezi závěrečných 26 jmen nevešel například ofenzivní středopolař James Maddison z Tottenhamu. Více informací v článku.

10:24 – Od Luky Modriče až po Cristiana Ronalda. Na blížícím se Euru se nejen fanoušci rozloučí s několika skvělými fotbalisty. Livesport Zprávy přinášejí přehled veteránů, které čeká na zeleném jevišti s největší pravděpodobností poslední evropský tanec, jejich přehled najdete v článku.

08:55 – "Moc gólů nedávám, takže jsem rád, že se mi to povedlo hned při mém prvním startu. Před zápasem jsem cítil, že by to mohlo vyjít, měl jsem z toho dobrý pocit. Nejdřív jsem si to ani neuvědomil, pořád jsem čekal, až asistent rozhodčího rozhodne, jestli to byl ofsajd. Pak jsem si to ohromně užil," řekl po svém debutu ozdobeném gólem záložník Baníku Ostrava Tomáš Rigo.

Středa 5. června

23:02 – Slovensko na úvod přípravy na Euro zdolalo San Marino 4:0, k vítězství ho nasměroval Tomáš Rigo, jenž při premiéře v reprezentačním A-týmu potřeboval na trefu pouhých osm minut. Aktivní byl i Lukáš Haraslín, který kromě gólu dvakrát trefil tyč. Belgie porazila Černou Horu 2:0, vítěznou branku dával ve 100. utkání za národní tým Kevin De Bruyne. Pod výhru Francie nad Lucemburskem 3:0 se bilancí 1+2 podepsal Kylian Mbappé. Více informací a přehled dalších zápasů najdete v článku.

18:28 – Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Souček potvrdil slova nového trenéra Ivana Haška, že kabina se postavila za návrat hráčů, kteří byli v listopadu ještě za předchozího kouče kvůli návštěvě olomoucké diskotéky Belmondo během srazu vyřazeni z mužstva. "S Ivanem Haškem jsme o Belmondu mluvili od první chvíle, co přišel. Byla to velká kauza," uvedl záložník West Hamu. Více informací v článku.

15:53 – Trenér Nizozemska Ronald Koeman na tiskové konferenci potvrdil, že brankářem číslo jedna bude na Euru Bart Verbruggen (21). Mladý gólman v sezoně odchytal 21 ligových zápasů za anglický Brighton, kam přišel loni v létě z Anderlechtu. Za Oranjes si dosud zachytal pětkrát. Na svoji šanci za ním budou čekat zkušenější Mark Flekken (30) z Brentfordu a Justin Bijlow (26) z Feyenoordu. "Mark chytal v březnu výborně, ale už několik týdnů mám jasno o tom, že jednička bude Bart," prohlásil Koeman.

15:01 – Na Euro na domácí půdě se těší německý obránce Antonio Rüdiger (31), který před pár dny vyhrál Ligu mistrů s Realem Madrid. Teď by rád přidal další úspěch s národním týmem. "Německo a Real jsou dva úplně odlišné týmy. Máme skvělý systém, který nám sedí. Ale jestli si v reprezentaci můžeme něco vzít od Realu, je to zabijácký instinkt," nechal se zkušený zadák slyšet na tiskové konferenci.

13:58 – Fotbalistům Turecka, kteří budou na mistrovství Evropy jedním ze soupeřů české reprezentace v základní skupině, bude na turnaji chybět obránce Ozan Kabak (24). Stoper Hoffenheimu si přetrhl vazy v pravém kolenu.

12:45 – Čeští fotbalisté si v průběhu soustředění v rakouském Schladmingu rozebrali dresy, ve kterých budou nastupovat na blížícím se mistrovství Evropy. Desítka zůstává nejlepšímu střelci současného výběru Patriku Schickovi, nic se nemění ani v případě kapitána Tomáše Součka. Naopak Ladislav Krejčí bude v reprezentačním A-týmu nosit už páté číslo. Projděte si kompletní přehled českých čísel.

11:00 – Fotbalisté se budou na blížícím se Euru prohánět ve zbrusu nových dresech. Jak si ve vašich očích vedou české sady v porovnání s evropskou konkurencí? Podívejte se na všechny dresy.

10:32 – Luis de la Fuente (62) během následujících dní odhalí konečnou nominaci Španělska na letošní evropský šampionát a následně se bude koncentrovat výhradně na svou práci. Kouč oficiálně podepsal novou smlouvu, u národního týmu bude pokračovat do MS 2026. Více informací zde.