Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Po nevydařeném Euru přišel propad. Čeští fotbalisté klesli v žebříčku FIFA o 13 míst

Aktualizováno
Češi jsou v žebříčku FIFA nejníže od dubna 2019.
Češi jsou v žebříčku FIFA nejníže od dubna 2019.Profimedia
Čeští fotbalisté si po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu pohoršili v žebříčku reprezentací FIFA o 13 míst na 47. pozici a jsou nejníže od dubna 2019, kdy jim patřila 48. pozice. Svěřenci trenéra Ivana Haška (60) zaznamenali v červencovém vydání největší pokles ze všech zemí.

Na vedoucí příčce se po triumfu na Copě América udržela Argentina, druhá zůstala Francie. Na třetí místo se posunuli čerství mistři Evropy Španělé, kteří poskočili o pět pozic. FIFA zveřejnila nové vydání žebříčku na svém webu.

Český tým se v červnu po vítězstvích ve dvou přípravných zápasech před šampionátem posunul na 34. místo, na závěrečném turnaji se mu ale nedařilo. Haškovi svěřenci si ve třech duelech připsali porážky 1:2 s Portugalskem a Tureckem a remízu 1:1 s Gruzií a vypadli už po skupinové fázi.

Oproti červnovému vydání odečetl český celek téměř 33 bodů a poklesem o 13 míst si mezi 210 zeměmi celého pořadí připsal smutný primát. Druhý největší pád potkal Peru a Samou, které si pohoršily shodně o 11 příček.

Český tým s výjimkou roku 1994, kdy po rozpadu federace začínal na nule na 67. pozici, figuroval nejníže v září 2017. Tehdy klesl dokonce o 18 míst a v pořadí mu patřila 58. příčka. O měsíc později se ale vrátil do elitní padesátky.

Argentinci, kteří vedou žebříček od loňského dubna, zvýšili náskok a od Francie je dělí téměř 50 bodů. Španělé si díky výhře ve všech sedmi zápasech na Euru polepšili oproti minulému vydání nezvykle o takřka 106 bodů.

O jednu pozici na čtvrtou příčku se posunul druhý z finalistů šampionátu Anglie. Největší skok udělala Venezuela, který si polepšila o 17 míst. O 16 příček se posunul přemožitel českého celku z Eura Turecko. Do aktuálního žebříčku se započítalo 125 zápasů, příští vydání zveřejní FIFA 19. září.