Od satelitu k letošní elektronické lásce. Příběh míčů z fotbalového Eura

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Od satelitu k letošní elektronické lásce. Příběh míčů z fotbalového Eura

Míče, s nimiž se hrály předchozí evropské šampionáty.
Míče, s nimiž se hrály předchozí evropské šampionáty.UEFA
Každé mistrovství Evropy ve fotbale je něčím specifické. Společně s výsledky, samotnými výkony nebo parádními góly fanouškům utkví v paměti také stadiony nebo celková atmosféra, která v dané pořadatelské zemi během turnaje panovala. Totéž platí o oficiálních míčích turnaje. Ohlédnutí za jejich historií vyvolává nostalgické vzpomínky.

1968 až 1976: Telstar

První Euro hostila v roce 1960 Francie, ale až od šampionátu o osm let později se hraje s jednotnými oficiálními míči. Od té doby dodává balony pro každý turnaj výhradně německá firma Adidas. Prvním modelem, se kterým se hrálo v Itálii 1968, byl Telstar. Ten zůstal i na dvou příštích mistrovstvích světa (1970 a 1974) i Evropy (1972 a 1976).

Název dostal podle stejnojmenného komunikačního satelitu. Ten byl přibližně kulového tvaru a posetý byl tmavými solárními panely, takže skutečně připomínal fotbalový míč. Dalším důvodem byl fakt, že tyto šampionáty se staly prvními, které díky satelitům mohl v televizi sledovat celý svět.

1980 až 1988: Tango

Poprvé bylo oficiálním balonem pro mistrovství světa 1978 v Argentině. Název získalo podle typického argentinského tance téhož jména. Vydrželo i na Euro 1980 v Itálii a používáno bylo řadu dalších let v rámci mnoha turnajů včetně olympijských her 1984 a 1988.

Míč se postupně vyvíjel i technologicky. Už se nevyráběl z kůže, což vedlo mimo jiné k tomu, že se ne tak snadno nasákl vodou v případě deštivého počasí, a díky vylepšenému povrchovému materiálu se i lépe odrážel.

1992: Etrusco

Také bylo poprvé použito na světovém šampionátu, a to v roce 1990 v Itálii. Jeho název byl odvozen od starověkého národa Etrusků, který obýval Etrurii, oblast v dnešním Toskánsku. Z jejich dávného umění vychází i podoba balonu, který je redesignem předchozího Tanga (původ v něm má i vzhled míče pro mistrovství světa v Mexiku 1986, jenž se jmenoval Azteca).

1996: Questra

I míč pro Euro 1996 byl převzatý z předešlého mistrovství světa, které se dva roky předtím konalo v USA. Byl znovu adaptací klasického balonu Tango. Stejně jako Azteca nebo Etrusco měl vystihnout pořadatelskou zemi a obsahoval dekorace s vesmírnou tematikou. Rok 1994 byl totiž 25. výročím úspěšné mise Apollo 11, kdy se Američanům podařilo přistát na Měsíci. 

Míč byl pojmenován Questra, což vychází z anglického "quest for the stars", tedy pátrání po hvězdách. Ve verzi pro Euro 1996 byly podle dějiště turnaje zobrazeny typické anglické heraldické symboly – lvi ve skoku a tudorovské růže.

2000: Terrestra Silverstream

Další přírůstek z "rodiny" Tango. Hrálo se s ním Euro v Belgii a Nizozemsku. Název míče odkazoval k významným vodním cestám a kanálům, které jsou typické pro obě pořadatelské země. Terrestra Silverstream přinesl i technologický pokrok – díky lepším materiálům byl balon lépe kontrolovatelný a fotbalistům umožňoval střílet s větší razancí i přesností.

2004: Roteiro

Evropský šampionát v Portugalsku je spojen s ikonickým stříbrným Roteirem, což je v portugalštině termín pro cestovní nebo navigační mapu. Odkazuje tak na portugalské zámořské objevy v 15. a 16. století, které vedl například světoznámý mořeplavec Vasco da Gama.

Roteiro byl prvním míčem, který neměl bílý podklad. Přelomový byl také v tom, že pro každý zápas na turnaji byla vyrobena unikátní sada balonů s vyznačením obou soupeřů, data, stadionu a zeměpisných souřadnic středového kruhu hřiště.

2008: Europass

Turnaj hostily společně Švýcarsko a Rakousko. Jméno oficiálního míče symbolizovalo propojení mezi oběma alpskými zeměmi (horský průsmyk je v angličtině označován jako "pass") i všemi státy Evropy. Výraz "pass" je v angličtině navíc termínem také pro fotbalovou přihrávku. Balon byl sešitý ze 14 panelů namísto obvyklých 32. Byl bílý, nicméně finále mezi Španělskem a Německem se hrálo se speciálním stříbrným Europassem Gloria.

2012: Tango 12

V roce 2012 se na scénu vrátil slavný míč Tango. Byl oficiálním balonem Eura i následných olympijských her v Londýně. Evropský šampionát pořádaly opět dvě země, Ukrajina a Polsko, jejichž vlajky se vepsaly do designu míče. I Tango 12 mělo speciální edici pro finálový zápas.

2016: Beau Jeu a Fracas

Míč pro šampionát ve Francii měl kombinaci bílé, modré a červené barvy na počest tamní trikolóry a jmenoval se Beau Jeu (francouzsky krásná hra). Hrály se s ním všechny zápasy základních skupin. Ve vyřazovací části turnaje se používala varianta s mírně odlišným designem, které vévodila červená barva, a vyostřenou atmosféru play off zápasů evokoval i název balonu – Fracas (francouzsky rachot nebo rámus).

Míč Beau Jeu.
Míč Beau Jeu.Profimedia

2020: Uniforia

Euro 2020, které bylo kvůli pandemii covidu-19 odloženo na rok 2021, se konalo na celkem 11 stadionech napříč celým kontinentem. I proto název oficiálního míče odkazoval k jednotě evropských národů. Vedle toho měl symbolizovat i euforii, kterou fotbal přináší. Spojením anglických slov unity (jednota) a euforia tak vznikla Uniforia. Měla na bílém podkladu černé tahy s modrými, neonovými a růžovými pruhy, a byly na něm souřadnice a jména všech pořadatelských měst.

2024: Fussballliebe

Balon pro nadcházející turnaj se jmenuje Fussballliebe (německy láska k fotbalu). Podobně jako na míči pro minulé Euro i v případě tohoto poukazuje použití mnoha výrazných barev na pestrost evropských národů. Dalším grafickým prvkem na míči jsou názvy všech pořadatelských německých měst a piktogramy stadionů.

Fussballliebe je vyroben z udržitelných, organických materiálů a je prvním balonem, který obsahuje elektronický senzor. Ten (video)rozhodčím pomůže rozpoznat, kdy a kde došlo k doteku s míčem, což se hodí například při posuzování ofsajdového postavení.

Míč Fussballliebe je vybaven takzvanou Connected Ball Technology.
Míč Fussballliebe je vybaven takzvanou Connected Ball Technology.adidas