Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Objevy Eura, které si řekly o přestup: Italská renesance legend, opora Anglie i tahouni Gruzie

Na Euru se předvedlo několik dosud ne tolik známých hráčů.
Na Euru se předvedlo několik dosud ne tolik známých hráčů.Profimedia
Širokému publiku byli dlouho ukryti ve stínu, byť spousta z nich má za sebou povedenou sezonu na klubové scéně. Nyní se ale vybraným hráčům povedlo i Euro v Německu a říkají o velký přestup. Livesport Zprávy vybraly pět objevů evropského šampionátu.

Georges Mikautadze (Gruzie)

23 let, útočník, Méty

Na Euru se prosadil třikrát a přineslo mu to korunu pro nejlepšího střelce. Na tři branky potřeboval pouhých sedm střel. Před turnajem ho znali jen gurmáni na francouzskou ligu. Vyrůstal v akademii Lyonu, kde o něm říkávali, že je podobný Karimu Benzemovi.

Loňský přestup do Ajaxu za 16 milionů eur mu nevyšel, ale našel se znovu v Métách, které jej letos natrvalo odkoupily zpátky za 13 milionů eur, aby ho obratem prodaly s profitem do Monaka. Jeho transfer za 25 milionů eur je prý téměř hotovou věcí.

Riccardo Calafiori (Itálie)

22 let, obránce, Boloňa 

Skokan roku? Paolo Maldini křížený s Alessandrem Nestou… Že přeháníme? Aspoň takhle o něm sní v Itálii. Moderní stoper, jenž v sobě má všechny důležité herní i lidské vlastnosti. V AS Řím mu José Mourinho nevěřil. Odešel za drobné do Basileje, odkud si ho koupila Boloňa za 4 miliony eur.

Trenér Thiago Motta z něj udělal jeden ze základních stavebních kamenů úspěšného týmuů. Dnes Calafioriho hodnota přesahuje 50 milionů eur a má namířeno do Arsenalu, kde by měl rozšířit možnosti Mikela Artety.

Dan Ndoye (Švýcarsko)

23 let, útočník, Boloňa

Boloňa vyslala na Euro hned několik skrytých drahokamů. Po Calafiorim udělal velký dojem i třiadvacetiletý křídelník, jenž byl v minulé sezoně jedním z nejfaulovanějším hráčů Serie A. Vrcholem šampionátu pro něj bude vstřelená branka do sítě Německa, která nasměrovala Švýcarsko k cenné remíze a postupu do play off.

Italský celek si jej pořídil před rokem za 9 milionů eur z Basileje. Nyní se mluví o dalším možném stěhování. V minulosti Ndoye oblékal dresy Lausanne či Nice, což jsou kluby, které spadají pod nového spolumajitele Manchesteru United… Ve hře má však být i Inter Milán.

Giorgi Mamardašvili (Gruzie)

23 let, brankář, Valencia

I když na šampionátu odchytal jen čtyři zápasy, patřil k nejvytíženějším brankářům. Jeho 29 zákroků (7,25 na 90 minut) nikdo nepřekonal. Druhý Bart Verbruggen, který to dotáhl až do semifinále, má o 11 zásahů méně… Ve Valencii si ho cení na 35 milionů eur a velmi dobře ví, proč.

V minulé sezoně La Ligy byl podle datových analýz jedním z nejlepších brankářů v celé soutěži. V září mu bude 24 let a zdá se, že na posun do většího klubu nebude vhodnější příležitost. V Německu před turnajem probíhala spekulace, že o něm uvažoval Bayern Mnichov jako o nástupci Manuela Neura. 

Marc Guéhi (Anglie)

24 let, obránce, Crystal Palace

Kyle Walker? John Stones? Nečekanou oporou Albionu se stal Marc Guéhi. Před rokem opustil Chelsea a posílil Crystal Palace. Nehraje za top klub, přesto mu trenér Gareth Southgate důvěřoval a svěřil mu místo v základní sestavě místo Harryho Maguirea.

Odchovanec Blues nezklamal. V počtu získaných míčů (44) obsadil druhou příčku za Declanem Ricem (46). Vyzařuje z něj klid, je technicky zdatný a vyniká fyzickou připraveností. I proto se začalo spekulovat o tom, že by se líbil Liverpoolu.