NOMINACE: Hašek bere na Euro nováčka Červa. Vrací se Černý, jedou i dva hříšníci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

NOMINACE: Hašek bere na Euro nováčka Červa. Vrací se Černý, jedou i dva hříšníci

V nominaci na Euro jsou i Vladimír Coufal a Václav Černý, kteří vynechali první sraz pod trenérem Ivanem Haškem.
V nominaci na Euro jsou i Vladimír Coufal a Václav Černý, kteří vynechali první sraz pod trenérem Ivanem Haškem.Profimedia
Šestadvacet jmen. Tři brankáři, devět obránců, devět záložníků a pět útočníků. Trenér české reprezentace Ivan Hašek oznámil nominaci na evropský šampionát, který v Německu vypukne už 14. června. Realizační tým ukázal na tradiční opory v čele s kapitánem Tomášem Součkem a kanonýrem Patrikem Schickem a povolal také dva hříšníky z olomouckého večírku – do Lipska a Hamburku pojedou Vladimír Coufal a Jan Kuchta, zatímco na Jakuba Brabce se nedostalo. Místo mezi českou elitou si nakonec nevybojoval ani nejlepší střelec české ligy Václav Jurečka.

Trenéři mohli po navýšení kvóty povolat na šampionát 26 hráčů, kteří už v neděli vyrazí na soustředění do Rakouska. Během kempu národní tým odehraje přípravný zápas s Maltou (7. června), po návratu do Čech ho v Hradci Králové (10. června) čeká generálka proti Severní Makedonii.

Hašek oproti březnovému srazu nominoval také Václava Černého, což ostatně správně odhadovala i redakce Livesport Zpráv. Hbitý křídelník během jara v bundesligovém Wolfsburgu příliš nenastupoval, naskočil však do závěrečných tří zápasů a jednou se střelecky prosadil. Celkem ve své první sezoně v Německu zasáhl napříč soutěžemi do 25 utkání, v nichž zaznamenal bilanci 5+1.

Český tým čeká v přípravě na Euro Malta a Severní Makedonie.
Český tým čeká v přípravě na Euro Malta a Severní Makedonie.Livesport

Do závěrečné posádky, která se na Euru postupně utká v Lipsku s Portugalskem (18. června) a v Hamburku s Gruzií (22. června) a Tureckem (26. června), se nevešel Jurečka. Útočník pražské Slavie nepřesvědčil realizační tým, přestože se podruhé za sebou stal nejlepším střelcem české ligy (19 gólů). Přednost dostali plzeňský Tomáš Chorý (12), sparťan Kuchta (17), slávista Mojmír Chytil (16) a bundesligoví mistři z Leverkusenu Patrik Schick a Adam Hložek.

Největším překvapením je nominace Lukáše Červa, který doposud za seniorský národní tým nenastoupil. Záložník Plzně se dostal mezi 26 vyvolených i na úkor Alexe Krále, jenž v průběhu sezony vypadl ze sestavy bundesligového Unionu Berlín.

Do Německa podle očekávání jedou i další viktoriáni Pavel Šulc a Robin Hranáč, březnové brankářské trio Jindřich Staněk, Matěj Kovář, Vítězslav Jaroš, pod Jaroslavem Šilhavým opomíjený Antonín Barák, teprve dvacetiletý slávista Matěj Jurásek či sparťan Martin Vitík, který dosud za seniorskou reprezentaci nastoupil pouze jednou (stejně jako Kovář, Hranáč, Vlček, M. Jurásek a Šulc)

Česká nominace na Euro:

Brankáři: Jindřich Staněk (Slavia Praha), Matěj Kovář (Leverkusen), Vítězslav Jaroš (Sturm Graz/Liverpool).

Obránci: Vladimír Coufal (West Ham), Tomáš Holeš (Slavia Praha), Robin Hranáč (Viktoria Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta Praha), Martin Vitík (Sparta Praha), David Zima (Slavia Praha), David Jurásek (Hoffenheim/Benfica), David Douděra (Slavia Praha), Tomáš Vlček (Slavia Praha).

Záložníci: Tomáš Souček (West Ham), Antonín Barák (Fiorentina), Michal Sadílek (Twente), Lukáš Provod (Slavia Praha), Pavel Šulc (Viktoria Plzeň), Ondřej Lingr (Feyenoord), Václav Černý (Wolfsburg), Matěj Jurásek (Slavia Praha), Lukáš Červ (Viktoria Plzeň).

Útočníci: Patrik Schick (Bayer Leverkusen), Tomáš Chorý (Viktoria Plzeň), Jan Kuchta (Sparta Praha), Adam Hložek (Bayer Leverkusen), Mojmír Chytil (Slavia Praha).

Jak si představoval nominaci na Euro expert Livesport Zpráv Jan Morávek? V pravidelném Prostoru se už minulý týden bývalý bundesligový záložník rozepsal o Lukáši Červovi či Dominiku Janoškovi...