Německo a Švýcarsko si mohou jako první zajistit na Euru postup do osmifinále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Německo a Švýcarsko si mohou jako první zajistit na Euru postup do osmifinále

Wirtz a Musiala se postarali o výhru nad Skotskem.
Wirtz a Musiala se postarali o výhru nad Skotskem.Profimedia
Ve středu může být na fotbalovém Euru jasno o prvních osmifinalistech. Ve druhém kole skupiny A bude chtít domácí Německo stvrdit postup do vyřazovací fáze výhrou proti Maďarsku, s nímž se mu ale v posledních letech nedaří. Zápas ve Stuttgartu začne v 18:00. Stejnou výchozí pozici jako výběr pořadatelské země má další tříbodový celek Švýcarsko, které od 21:00 změří v Kolíně nad Rýnem síly se Skotskem.

Německo – Maďarsko (18:00) + audiokomentář

Domácí reprezentace v úvodním utkání šampionátu deklasovala 5:1 Skoty, kteří hráli celý druhý poločas bez vyloučeného Ryana Porteouse. Na historicky nejvyšší německé výhře na Euru se podílelo pět různých střelců. "Udělali jsme první krok, ale abychom dosáhli cíle, budeme muset ještě pár zápasů vyhrát. Proti Maďarsku chceme pokračovat se stejnou energií, nadále se hrou bavit," citoval web UEFA trenéra Juliana Nagelsmanna.

Němce čeká ve druhém utkání neoblíbený soupeř. Maďarsko neporazili třikrát po sobě včetně poslední domácí prohry 0:1 v září 2022 v Lize národů nebo remízy 2:2 v Mnichově na Euru před třemi lety.

Preview zápasu Německo – Maďarsko.
Livesport

"Naposledy jsme je porazili, takže předpokládám, že o to větší mají motivaci. Už z úvodního zápasu ale bylo jasné, že tohle je úplně jiný německý tým, navíc s jiným trenérem," podotkl maďarský útočník Martin Ádám. "Německu jsme se na turnaji chtěli vyhnout, hrají doma a k tomu mají obrovskou kvalitu. Když už s nimi hrajeme, tak věřím, že proti nim prodloužíme pozitivní sérii," přidal italský kouč Maďarů Marco Rossi.

Skotsko – Švýcarsko (21:00) + audiokomentář

Maďarsko v úvodním duelu podlehlo 1:3 Švýcarsku, které má stejně jako Německo nakročeno do vyřazovací fáze. Do osmifinále projdou ze všech šesti skupin první dva celky tabulky a čtyři nejlepší týmy ze třetích míst. Čtyři body zatím k postupu vždy stačily, šest bodů dává úplnou jistotu.

"Je důležité, že jsme zvládli první zápas, ale nebyl jsem spokojený s výkonem ve druhém poločase. Proti Skotsku musíme hrát lépe," uvedl švýcarský trenér Murat Yakin, jehož tým dovedl ke třem bodům gólem a asistencí záložník Michel Aebischer.

Preview zápasu Skotsko – Švýcarsko.
Livesport

"Víme, že po porážce 1:5 už těžko postoupíme se třemi body díky skóre. Takže musíme získat čtyři body, čemuž přizpůsobíme i taktiku," řekl skotský kouč Steve Clarke. Chybět mu bude stoper Porteous, který dostal za ostrý zákrok na Ilkaye Gündogana dvouzápasový trest.

Oba týmy se naposledy utkaly před 18 lety v přípravném utkání, Švýcaři zvítězili 3:1. Poslední soutěžní vzájemný duel se odehrál na Euru 1996, kde uspěli 1:0 Skotové.

Program Eura: Kdy hrají Češi?