Nej favorité Eura: Španělsko i bez hvězd modernizuje tiki-taku, jeho obranu řídí Francouzi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nej favorité Eura: Španělsko i bez hvězd modernizuje tiki-taku, jeho obranu řídí Francouzi

Španělsko bude hrát na Euru jako vítěz poslední Ligy národů.
Španělsko bude hrát na Euru jako vítěz poslední Ligy národů.Profimedia
Španělé míří na fotbalové Euro s tíživou vzpomínkou na předloňský propadák na mistrovství světa v Kataru, kde vypadli už v osmifinále. Také ale s vizitkou vítěze Ligy národů, kde cestou za trofejí zdolali v semifinále Itálii a ve finále Chorvatsko. Proti oběma celkům se nyní postaví znovu ve "skupině smrti". Trenér Luis de la Fuente přitom pomalu modernizuje tradiční tiki-taku využitím přímočaré hry po křídlech.

Vývoj

Nestabilita, která v posledních měsících od propuknutí kauzy předsedy svazu Rubialese a jeho nešťastného polibku obklopovala Španělskou fotbalovou federaci, se naštěstí na hřiště nepřenesla. Fiasko na mistrovství světa v Kataru znamenalo konec doby Luise Enriqueho a povýšení Luise de la Fuenteho, někdejšího trenéra jednadvacítky, k životní příležitosti.

Výsledkem byla suverénní kvalifikace na Euro 2024 a mezi tím loni v létě titul v Lize národů. Při příležitosti největší kontinentální akce se nyní Španělsko jistě pokusí o pokračování vítězné cesty. V týmu má zajímavý mix hráčů. Od zkušeného a už 38letého Jesúse Navase po vzpurné mládí, které reprezentuje teprve 16letý teenager Lamine Yamal.

Výsledky posledních zápasů.
Výsledky posledních zápasů.Livesport

V extrémně obtížné skupině s obhájci trofeje z Itálie, vicemistry Ligy národů a semifinalisty minulého mistrovství světa z Chorvatska a stále se lepšící Albánií, kterou jako trenér vede bývalý hráč Barcelony Sylvinho, bude muset La Roja prokázat odolnost. Jakékoliv zaváhání (a k němu není na tak krátkém turnaji nikdy daleko) může zničit všechny plány. 

Proto musela být tradiční tiki-taka, kterou Španělé zavedli jako styl a dala jim tolik trofejí, o 10 let později upgradována. Neexistuje už žádný soupeř, jenž by nevěděl, jak se té otřepané hře nekonečného držení míče postavit. De la Fuente sice pořád vyžaduje co nejdelší kontrolu balonu, k tomu se ovšem nyní snaží víc hrát z křídel a své individuality nabádá k přímočařejší hře.

Přednosti

Když Španělé ovládli svět, nedosáhli toho jen svou pestrou hrou, kterou řídili Xavi, Iniesta, Xabi Alonso, David Villa a další. Povedlo se jim to i díky tomu, že vedle výjimečné technické kvality měli vždy bodyguardy Casillase, Sergia Ramose, Puyola, Piquého či Busquetse. Jednoduše to, čemu jejich věhlasný kouč Luis Aragonés říkal bezpečnostní koridor. Tedy brankář, stopeři a štítový záložník.

Na jedné z těchto pozic má De la Fuente k dispozici dnes nejlepšího defenzivního středopolaře na světě – Rodriho. Opora Manchesteru City je bodem, jímž prochází rovnováha týmu a je mimochodem i účinnou zbraní při standardních situacích. Dělá všechno a všechno dělá dobře.

Rodri bude lídrem týmu Španělska
Rodri bude lídrem týmu ŠpanělskaProfimedia

De la Fuente disponuje i dvěma velmi talentovanými křídelníky, což dřív doména Španělska zrovna nebývala. Zásadními prvky pro vytváření šancí ke skórování jsou Yamal z Barcelony a Nico Williams z Bilbaa. Velmi pravděpodobně začnou v základní sestavě a ani jednomu z nich nevadí hrát přes nohu, takže zadáci nikdy nemůžou tušit, co od nich přijde. 

Oba umějí zaútočit z obou stran, oba milují hru jeden na jednoho, umějí přejít přes obranu, vplížit se do vápna... A pozor – pokud dostanou prostor k úprku, stanou se z nich nezastavitelné gazely.

Slabiny

Tradiční achilovou patou je absence výrazného hrotového útočníka. Snad za to mohou zvyky velkých klubů, které si na tuto pozici vždy kupují eso ze zahraničí. Samozřejmě na jejich obranu je třeba říct, že kdyby někdo s vysokou kvalitou doma byl, už by dávno využily příležitosti.

Navíc je tu případ současného kapitána Álvara Moraty. Sezonu začal jako střela, ovšem stejně skončil v Atlétiku Madrid jen jako náhradník. Dokonce na něj fanoušci pískali, když oblékl dres národního týmu. Alternativou je Joselu z Realu Madrid, rovněž stálice na lavičce bílého baletu.

Navzdory důležitosti střílení gólů "devítek" to není tak palčivý problém jako křehkost obrany. Od odchodu Puyola a Piquého do důchodu a opomíjení stárnoucího Sergia Ramose je obranná řada kritickým místem. A to natolik, že byli naturalizováni Francouzi Aymeric Laporte a Robin Le Normand, aby pomohli. A ani to nefunguje. 

Do sestavy se sice tlačil barcelonský objev Pau Cubarsí, na Euro se však nedostal. Místo toho bude ve svých 17 letech reprezentovat na olympijských hrách. Proto trenér povolal zpátky do boje Nacha, kapitána Realu Madrid. Je tu také Dani Vivian, chráněnec De la Fuenteho, který se zřejmě až příliš dívá na své oblíbené Bilbao. Vivianův výkon při debutu v přípravě proti slabé Andoře byl totiž doslova otřesný.

Ideální sestava

V posledním přátelském utkání proti Severnímu Irsku měl trenér v sestavě osm z hráčů z optimální sestavy. I nadále je jeho nejpoužívanějším rozestavením 4-3-3. Má to své důvody. Díky všestrannosti záložníků se dá systém bez problémů přeměnit na 4-2-3-1.

Jisté je, že strážcem branky bude i nadále Unai Simón. Je nejspolehlivější a má i nejvíc mezinárodních zkušeností. David Raya a Álex Remiro jsou daleko za ním.

Po zranění Baldeho a Gayà se díky výtečné sezoně v Leverkusenu stal nepostradatelným členem sestavy Alejandro Grimaldo. Pravou stranu má Dani Carvajal, veterán Jesús Navas se přes něj těžko dostane. Pochybnosti jsou mezi stopery, vzhledem k dřív zmíněným otazníkům možná na pozici středního obránce vystřídá Nacho některého z Francouzů.

Ideální sestava Španělska.
Ideální sestava Španělska.Livesport

Ve středu pole může Fabiánovo místo ohrozit jen Mikel Merino. A pokud by se nevedlo Pedrimu, nabízí se na jeho pozici Álex Baena nebo Fermín. Kdyby bylo potřeba zvýšit ofenzivní sílu, mohou přijít na hřiště Olmo nebo Oyarzabal.

Na prvních třech pozicích v útoku by právě Olmo mohl působit jako falešná "devítka", pokud by Morata nebyl nebezpečný. Ferran Torres, který vždy dokáže najít cestu k brance, pak může být dobrou alternativou pro kteréhokoliv hráčů základu.

Španělsko verze 2024 pokračuje ve své tradici, kdy nemá v sestavě žádnou velkou světovou hvězdu, okolo které by se všechno točilo. Síla týmu je v tom, že když jeden hráč odejde, jeho náhradník naskočí se stejnou kvalitou. A na turnaji, jakým je tento, kdy jsou nohy na konci sezony už hodně unavené, může být velký tým silným faktorem.

Predikce

Vždy je těžké předvídat, co se stane, zvlášť ve skupině smrti. Do druhé fáze mohou postoupit tři týmy, při jejich vyrovnanosti bude těžké vybojovat pozici nejlepšího celku ze třetích míst.

Program zápasů v základní skupině.
Program zápasů v základní skupině.Livesport

Ovšem pokud současná Itálie nemá ideální období a Chorvatsko je stále hodně závislé na tom, co bude schopen stárnoucí Modrič vytáhnout ze svého kouzelnického klobouku, je to pro Španělsko ideální příležitost přihlásit se o roli lídra a skupinu vyhrát. Dál od něj lze čekat postup do čtvrtfinále. Tam však skončí.

Nominace

Brankáři: David Raya (Arsenal Londýn), Álex Remiro (Real Sociedad), Unai Simón (Athletic Bilbao).

Obránci: Dani Carvajal, Nacho (oba Real Madrid), Marc Cucurella (Chelsea), Álex Grimaldo (Bayer Leverkusen), Aymeric Laporte (Al Nassr), Jesús Navas (FC Sevilla), Robin Le Normand (Real Sociedad), Dani Vivian (Athletic Bilbao).

Záložníci: Fermín López, Pedri (oba FC Barcelona), Mikel Merino, Martín Zubimendi (oba Real Sociedad), Álex Baena (Villarreal), Rodri (Manchester City), Fabián Ruiz (Paris Saint-Germain).

Útočníci: Ferran Torres, Lamine Yamal (oba FC Barcelona), Joselu (Real Madrid), Álvaro Morata (Atlético Madrid), Dani Olmo (RB Lipsko), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Ayoze Pérez (Real Betis), Nico Williams (Athletic Bilbao).