Nej favorité Eura: Francie má schůdnou skupinu, kanonýra Mbappého a myšlenky na zlato

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nej favorité Eura: Francie má schůdnou skupinu, kanonýra Mbappého a myšlenky na zlato

Kylian Mbappé se bude snažit prosadit stejně výrazně jako na minulém mistrovství světa.
Kylian Mbappé se bude snažit prosadit stejně výrazně jako na minulém mistrovství světa. AFP
V roce 2018 se stali mistry světa, o čtyři roky později brali v Kataru stříbro. Mezi tyto velké úspěchy však francouzští fotbalisté ten z Eura nevklínili. Minule totiž skončili už v osmifinále na štítu Švýcarska, na němž si vylámali zuby v penaltovém rozstřelu. Na evropské scéně se jim vůbec příliš nedaří, od triumfu v roce 2000 hráli o medaile jen jednou (před osmi lety podlehli ve finále Portugalsku). V Německu pomýšlejí Mbappé a spol. na trofej pro vítěze...

Vývoj

Les Bleus, šampioni kontinentu z let 1984 a 2000, patří k nejlepším evropským týmům v historii. V roce 2016 je ve finále na domácí půdě omráčilo Portugalsko, což na nich zanechalo obrovský šrám, který je dva roky nato hnal za světovým zlatem. Něco podobného by mohlo u Francie zafungovat i tentokrát. Předloni totiž musela skousnout porážku v divokém boji o titul mistrů světa s Argentinou. 

Kouč Didier Deschamps se jako vždy bude snažit vytvořit co nejlepší atmosféru, a to je další důvod, proč jeho svěřenci patří k favoritům turnaje. Je třeba respektovat status úřadujících vicemistrů světa, kteří chtějí na Euru uspět.

Poslední výsledky Francie.
Poslední výsledky Francie.Livesport

Díky sehranému týmu, hvězdným individualitám a účinnému hernímu plánu umějí Francouzi na velkých turnajích vítězit. S výjimkou Antoina Griezmanna, Oliviera Girouda, Kingsleyho Comana a N'Golo Kantého už hráči, kteří byli před osmi lety blízko evropskému vrcholu, v týmu nejsou. A je na nové generaci, aby se ukázala.

Přednosti

Určitě je to osoba trenéra, jenž je ve své pozici už téměř 12 let a zná všechny záludnosti velké mezinárodní akce. Deschamps dovedl své svěřence na minulém mistrovství světa opět do finále a dokázal, že umí řídit tým pravděpodobně lépe než kdokoli jiný.

Vždy byl kritizován za svou úspornou herní filozofii, jenže pokaždé našel způsob, jak z Les Bleus udělat dominantní tým. Ano, někdy se Francii nedařilo, obecně však posledních šest let patří právě jí. A v Německu budou fanoušci od Deschampse očekávat, že mužstvu znovu ukáže správnou cestu...

Je tu ještě jeden vzývaný Mesiáš: Kylian Mbappé. Po jeho přestupu do Realu Madrid se celý tým zbaví mediální zátěže a bude se moci soustředit na hru, jak je zvyklý. Jak sám před několika dny Mbappé na tiskové konferenci přiznal, minulé Euro se mu nepovedlo a chce to napravit. A právě v to doufají jeho spoluhráči i všichni fanoušci. Vědí, že je schopen mimořádných věcí...

Les Bleus se navíc konečně budou moci spolehnout na velmi solidní a zkušenou zálohu. S Kantém, Adrienem Rabiotem a Antoinem Griezmannem budou těžit z efektivní, všestranné a talentované středové řady. Tahle trojice dokáže ve velkých chvílích zazářit, návrat Kantého přináší novou naději.

Slabiny

Což o to, pro střed obrany má Francie skvostný výběr, jenže právě proto mohou být její stopeři nervózní. Vědí, že stačí malá chyba a kouč místo nich pošle na trávník stejně dobrou náhradu. S Dayotem Upamecanem a Ibrahimou Konatém proti Lucembursku a Upamecanem a Williamem Salibou proti Kanadě má Deschamps k dispozici zjevně tři hráče, s nimiž se cítí dobře. Teď vybrat ty správné dva... 

V záloze jsou navíc ještě Benjamin Pavard a Jules Koundé. Druhý jmenovaný je však víc využíván na pravém kraji zadní linie. Post v srdci defenzivy by mohl být pro Les Bleus ošemetný a je otázka, zda bude spolupráce stoperů optimální.

Pak je tu případ Auréliena Tchouaméniho. Záložník Realu Madrid měl jisté místo v základní sestavě, jenže na začátku května utrpěl únavovou zlomeninu v levé noze a vedle finále Ligy mistrů přijde i o úvodní duel Eura proti Rakousku. A je docela dobře možné, že kvůli tomu ze sestavy vypadne nadobro.

Přitom patří k nejlepším defenzivním záložníkům Evropy. Jeho všestrannost by Les Bleus velmi prospěla. Poctivý s míčem i bez něj, Tchouaméni má perfektní vlastnosti pro to, aby do týmu vnesl rovnováhu, jistotu, ale i drzost.

Ideální sestava

Právě Francie má ze všech favoritů zřejmě nejméně jasno o zahajovací jedenáctce. Počínaje středem obrany, který je jen několik dní před začátkem turnaje velkým otazníkem. Kdo se postaví vedle Saliby, jenž je v tuto chvíli jedinou skutečnou zárukou, kterou Deschamps má?

Kouč vybírá z tria Upamecano, Konaté a dokonce i Pavard, jenž by rád zatřásl zavedenou hierarchií v obraně. Zadák Interu Milán dal jasně najevo, že už nechce hrát v reprezentaci pravého beka. Přesto o druhé místo pravděpodobně budou bojovat první dva jmenovaní.

Ideální sestava Francie.
Ideální sestava Francie.Livesport

Ve středu pole je Kanté, velké překvapení nominace Les Bleus, který pravděpodobně začne v základní sestavě poté, co v ní odehrál dva přípravné zápasy. Své místo nepochybně znovu získá Rabiot, který na začátku soustředění před turnajem utrpěl zranění lýtka a nyní je blízko návratu do sestavy.

Poslední otázka se týká postu hrotového útočníka. Komu dá trenér přednost? Olivieru Giroudovi nebo Marcusi Thuramovi? Podle zápasů s Lucemburskem a Kanadou má navrch hráč Interu, který má za sebou fantastickou sezonu v klubu. Ovšem pozor, Giroudovy zkušenosti a talent z něj dělají klíčovou postavu velkých turnajů.

Predikce

Francie je jedním z největších kandidátů na zisk trofeje, minimem by pro ni měl být postup do semifinále. Jakýkoli jiný výsledek by byl velkým zklamáním pro tým, který má zbraně na to, aby potrápil kteréhokoli ze svých soupeřů.

Program zápasů v základní skupině.
Program zápasů v základní skupině.Livesport

Nejdřív se bude muset dostat přes poměrně jednoduchou skupinu s Nizozemskem, Rakouskem a Polskem, v případném osmifinále se rýsuje potenciální souboj s hratelným Tureckem či Českem. Pro Francii vypadá cesta do čtvrtfinále celkem schůdně, z Německa si nakonec odveze pohár pro šampiony.

Nominace

Brankáři: Brice Samba (RC Lens), Mike Maignan (AC Milán), Alphonse Areola (West Ham).

Obránci: Benjamin Pavard (Inter Milán), Jonathan Clauss (RC Lens), Dayot Upamecano (Bayern Mnichov), Jules Koundé (FC Barcelona), William Saliba (Arsenal Londýn), Ferland Mendy (Real Madrid), Théo Hernandez (AC Milán), Ibrahima Konaté (Liverpool).

Záložníci: Eduardo Camavinga, Aurélien Tchouaméni (oba Real Madrid), N'Golo Kanté (Al-Ittihad), Adrian Rabiot (Juventus), Warren Zaire-Emery (Paris Saint-Germain), Youssouf Fofana (AS Monako).

Útočníci: Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé, Randal Kolo Muani, Bradley Barcola (všichni Paris Saint-Germain), Antoine Griezmann (Atlético Madrid), Olivier Giroud (AC Milán), Marcus Thuram (Inter Milán), Kingsley Coman (Bayern Mnichov).