Livesport jedenáctka základních skupin Eura: Čtyři Španělé a tři zástupci "české" skupiny

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport jedenáctka základních skupin Eura: Čtyři Španělé a tři zástupci "české" skupiny

Jamal Musiala zatím prožívá mimořádně povedený turnaj.
Jamal Musiala zatím prožívá mimořádně povedený turnaj.AFP / Livesport
Nejlepší jedenáctce základních skupin mistrovství Evropy ve fotbale, složené na základě známek Livesportu (podmínkou bylo alespoň 100 odehraných minut na turnaji), vévodí hráči z Pyrenejského poloostrova. Španělé s Portugalci dodali kompletní obranu, další dva zástupci La Roja se pak objevují v záloze. V brance je pak strůjce gruzínské senzace, který vychytal i Čechy.
Nejlepší jedenáctka základních skupin.
Nejlepší jedenáctka základních skupin.Livesport

Brankář

Giorgi Mamardašvili (Gruzie) 7,7

Gruzínci jsou možná největším překvapením turnaje, za postup mezi 16 nejlepších mohou děkovat hlavně svému brankáři. Proti Česku předvedl úctyhodných 11 zákroků, což je druhý nejlepší výkon v jednom utkání v historii Eura.

Obránci

Dani Carvajal (Španělsko) 7,7

Je mu už 32 let, ovšem stále toho odpracuje obrovské množství. Při svých dvou startech ve skupině naběhal 21,5 kilometru. Na výhře 3:0 nad Chorvatskem se navíc podílel gólem.

Aymeric Laporte (Španělsko) 7,7

Je živoucím důkazem toho, že přestup do Saúdské Arábie nemusí nutně znamenat pokles výkonnosti. Na turnaji zatím ze Španělů rozdal čtvrtý nejvyšší počet přihrávek (128) a také přispěl k tomu, že ještě neinkasovali.

Rúben Dias (Portugalsko) 7,7

To, že v posledním duelu skupiny proti Gruzii odpočíval, bylo okamžitě patrné. Bez něj ztratila obrana Portugalska svůj obvyklý glanc. A také výstavbu – Dias totiž poslal nejvíc přesných pasů z týmu (173).

Nuno Mendes (Portugalsko) 7,8

S maximální rychlostí 35,2 km/h je nejsvižnějším obráncem šampionátu (a šestým hráčem celkově). Zadák PSG je takticky disciplinovaný a na portugalské levé křídlo zároveň přináší hodně útočné aktivity.

Záložníci

Toni Kroos (Německo) 7,8 

Jeho přihrávky jsou vždy maximálně přesné, což podtrhuje úspěšnost 95,7 %. Na turnaji doručil spoluhráčům už 326 míčů. Druhým nejlepším záložníkem v této kategorii je Ital Nicoló Barella – má o 105 pasů méně.

Pedri (Španělsko) 8,0

O jeho talentu toho bylo napsáno už mnoho. Je mu teprve 21 let, a přesto je ústřední postavou favorita na titul Španělska. Přihrál na důležitý gól proti Chorvatsku na 2:0, jímž se jeho tým dostal do laufu.

Fabian Ruiz (Španělsko) 8,1

Není možná nejznámější, na letošním šampionátu je však absolutní špičkou. Ve dvou zápasech má bilanci 1+1, jeho nádherná kličkovaná v šestnáctce před gólem Chorvatsku zůstane dlouho v paměti fanoušků.

Útočníci

Cody Gakpo (Nizozemsko) 7,8

Osm driblinků, dva góly a na útočného hráče obrovské množství naběhaných kilometrů (27,5 za tři utkání). Specialista na zápasy ve skupinách na velkých turnajích – skóroval ve čtyřech z pěti, v nichž kdy nastoupil.

Kylian Mbappé (Francie) 8,5

V úvodním utkání proti Rakousku nejprve donutil soupeře skvělým individuálním průnikem k vlastnímu gólu, poté si však zlomil nosní kůstku. Ve třetím duelu proti Polsku se vrátil na hřiště se speciální maskou a hned vstřelil gól z penalty.

Jamal Musiala (Německo) 8,7

Svůj talent už několikrát prokázal na té nejvyšší úrovni. Jeho první velký turnaj – mistrovství světa 2022 – však skončil pro Němce velkým zklamáním. Na domácím mistrovství Evropy je všechno jinak: Musiala dribluje, kouzlí, skóruje, což už se mu podařilo dvakrát.