Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport jedenáctka Eura: Čtyři mistři Evropy, portugalská obrana i suverénní Musiala

Jamal Musiala uniká Rodrimu a Fabianu Ruizovi (zleva). Souboj tří členů ideální jedenáctky letošního Eura.
Jamal Musiala uniká Rodrimu a Fabianu Ruizovi (zleva). Souboj tří členů ideální jedenáctky letošního Eura.Profimedia
Nejlepší jedenáctku mistrovství Evropy ve fotbale, složené na základě známek Livesportu (podmínkou byly alespoň čtyři odehrané zápasy na turnaji), si podmanili novopečení šampioni kontinentu. V ideální sestavě turnaje se objevili celkem čtyři Španělé, ovšem ani jeden z nich si nevysloužil tak dobré průměrné hodnocení jako Němec Jamal Musiala (21).
Nej tým Eura 2024.
Nej tým Eura 2024.Livesport

Brankář

Giorgi Mamardašvili (Gruzie) 7,6 4 zápasy

Jeho tým byl jedním z pozitivních překvapení turnaje. Díky pevné obraně se nováčci na velkém turnaji probojovali do osmifinále, kde je porazili pozdější šampioni ze Španělska. Velký podíl na tom měl i 23letý gólman, jenž zastavil celkem 29 střel (7,25 na zápas).

Obránci

Joao Cancelo (Portugalsko) 7,8 4 zápasy

Portugalci byli před začátkem turnaje považováni za kandidáty na titul, jenže ve čtvrtfinále je vyřadila Francie. Joao Cancelo pojal svou roli pravého obránce velmi moderně a pravidelně se zapojoval do útočných snah týmu z Pyrenejského poloostrova.

Pepe (Portugalsko) 7,7 4 zápasy

Je mu 41 let a stále se může měřit s ostatními. Na svém posledním velkém turnaji zanechal silný dojem. Svědčí o tom jeho 34 získaných míčů, devátý nejlepší výkon šampionátu. Svůj nedostatek rychlosti vynahradil chytrou poziční hrou. 

Aymeric Laporte (Španělsko) 7,6 6 zápasů

Dokázal, že i s angažmá v Saúdské Arábii lze hrát na nejvyšší úrovni. Po prvním zápase ve skupině nahradil v sestavě Nacha Fernándeze a od té doby zářil svým nekompromisním stylem hry. Španělům pomohl k titulu celkem 24 odvrácenými míči (devátý na turnaji). 

Nuno Mendes (Portugalsko) 8,1 4 zápasy

S naměřenou rychlostí 35,3 km/h (třetí nejrychlejší obránce Eura) je předurčen pro pozici u postranní čáry. Vyznačuje se také taktickou inteligencí a nezdolnou bojovností. Je na nejlepší cestě být jedním z nejlepších levých obránců na světě.

Záložníci

Dani Olmo (Španělsko) 7,7 6 zápasů

Základním členem španělské zálohy se stal až po Pedriho zranění, přesto se se třemi góly a dvěma asistencemi nyní může nazývat nejlepším střelcem šampionátu. Má však také defenzivní kvality, což dokázal svým zákrokem ve finále s Anglií.

Fabian Ruiz (Španělsko) 7,8 6 zápasů

Kdo by čekal, že tenhle levonohý záložník sehraje klíčovou roli při cestě Španělska za titulem? Legionář z PSG vyslal 422 přihrávek (osmý na turnaji), z nichž 90,2 % doputovalo ke spoluhráči. Vedle toho vstřelil dva góly a přidal dvě asistence.

Jude Bellingham (Anglie) 7,9 7 zápasů 

Anglie byla během turnaje často kritizována, i on musel snášet spoustu posměšků. Než v osmifinále proti Slovensku zachránil tým fantastickým kopem přes hlavu. Bez zmínky by neměla zůstat ani jeho asistence na vyrovnávací trefu ve finále.

Útočníci

Lamine Yamal (Španělsko) 7,7 7 zápasů

V sobotu mu bylo teprve 17 let, v neděli se stal mistrem Evropy. V semifinále proti Francii vstřelil možná nejkrásnější gól turnaje. Co víc říct? Tomuto mladíkovi patří budoucnost. A vlastně i přítomnost. Se čtyřmi asistencemi na gól neměl v Německu konkurenci.

Kylian Mbappé (Francie) 7,9 5 zápasů

Ne, nedovedl Francii k titulu. Ovšem rozhodně potvrdil svůj status kapitána, za tým se bil i se zlomeným nosem. Do semifinále postrčil Les Bleus gólem a dvěma asistencemi. Přitom mohlo být lépe. Nikdo na turnaji nevyslal na branku tolik střel jako on (24).

Jamal Musiala (Německo) 8,3 5 zápasů

Celé Německo doufalo v zisk titulu na domácí půdě. A chvíli se zdálo, že je tato mise skutečně dosažitelná. Tým mohl poděkovat především Musialovi. Odehrál výborný šampionát, fanoušky okouzlil svým driblinkem a soupeře pokořil třemi góly.