Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport ceny za Euro 2024: Oslnili Španělé, překvapili Gruzínci a zklamal Ronaldo

Lamine Yamal získal dvě redakční ocenění.
Lamine Yamal získal dvě redakční ocenění.Reuters
Po měsíci skončilo v Německu fotbalové Euro 2024, na kterém Španělé ve finále porazili Anglii 2:1 a zvedli nad hlavy pohár pro kontinentální šampiony už počtvrté v dějinách. Členové redakcí Livesport Zpráv z celého světa poté hlasovali o nejlepších i nejhorších účastnících turnaje z řad týmů i jednotlivců.

Tým turnaje

Náš první výběr není žádným překvapením – Španělsko nejenže vyhrálo mistrovství Evropy, ale předvedlo také nejlepší fotbal, na své cestě porazilo hostitelské Německo i finalisty posledního mistrovství světa z Francie.

Pod vedením Luise de la Fuenteho hrála La Roja útočný a přímočarý fotbal a na hřišti byla naprosto nedotknutelná. Hlasovalo pro ni neuvěřitelných 93,3 procenta redaktorů, takže s tímto rozhodnutím jistě nikdo nemůže nesouhlasit.

Hráč turnaje

Krása jednotlivých fotbalových turnajů spočívá v příbězích, které napíší. Málokdo by řekl, že hvězdou bude teenager Lamine Yamal. Ten hrál ale po celou dobu španělské jízdy nad očekávání, piloval lajnu a v průběhu šampionátu kouzlil. Díky takovým výkonům bude nepochybně v čele Španělska ještě mnoho let.

Vedle něj vynikal i Dani Olmo, který přestože nastoupil až v pozdější fázi turnaje, byl našimi autory zvolen druhým, zatímco Fabian Ruiz získal bronz. I to dokazuje hloubku a kvalitu španělského výběru.

Gól turnaje

Zásah nyní již vítěze několika kategorií Yamala v utkání proti Francii byl jedním z nejvýraznějších momentů turnaje. Jeho rána z dálky našla jediný prostor, skrz nějž mohla překonat Mikea Maignana a zvrátila vývoj zápasu, jelikož Španělsko tou dobou prohrávalo o gól. Byla to první trefa barcelonského mladíka na velkém turnaji – a zrovna takovou se mnoho hráčů pochlubit nemůže.

Nádherná střela získala téměř 47 procent hlasů, nůžky Judea Bellinghama proti Slovensku vystřihly místo druhé a gólová paráda tureckého talentu Ardy Gülera v zápase s Gruzií skončila třetí.

Zápas turnaje

Pod prudkou bouří v Dortmundu předvedly Turecko a Gruzie show, která rozzářila skupinovou fázi. Zápas hraný ve vysokém tempu, s úžasnými góly a napětím až do finálního hvizdu (3:1) byl nakonec ozdobou celého šampinátu. Těsný souboj se ale odehrával i v naší anketě, druhou příčku si právoplatně vybojoval pětigólový trhák Nizozemska a Rakouska, bronzovou medaili si odnáší španělské semifinálové vítězství nad Francií.

Zklamání turnaje

Po kariéře plné úspěchů, trofejí a ocenění zažil Cristiano Ronaldo měsíc, na který by nejspíš raději zapomněl. I přesto, že nastoupil ve všech zápasech Portugalska, byl spíše přítěží než pomocí. Na turnaji se mezi střelce nezapsal, proti Slovinsku promarnil penaltu a jeho standardní situace často k ničemu nevedly. Dvakrát sice skóroval v penaltovém rozstřelu, jeho poslední akce na velkém turnaji ale skončila pláčem.

Naši redaktoři hlasovali také pro Kyliana Mbappého, jenž získal nevděčné stříbro. Na turnaji, na který nebude vzpomínat v dobrém, ho výrazně přibrzdila zlomenina nosu.

Překvapení turnaje

Navzdory nízkému umístění a skutečnosti, že se na turnaj dostali přes Ligu národů a nikoliv přímou kvalifikací, byla Gruzie na svém historicky prvním velkém turnaji svěžím závanem. Postarala se o zápas šampionátu a ze skupiny postoupila díky překvapivé výhře 2:0 nad Portugalskem. Urputné Gruzii ale ve osmifinále došly síly a nestačila na vítězné Španělsko. Hlavy ale měli její reprezentanti při posledním odchodu z hřiště vztyčené, vytvořili historický úspěch a vzpomínky na celé generace.

Sestřih zápasu Gruzie – Portugalsko (2:0).
Česká televize

Zákrok turnaje

Při některých momentech na turnaji snad ani nešlo věřit svým očím. A přesně to se stalo také ve osmifinálovém utkání Turecka s Rakouskem. Při těsném náskoku svého týmu v posledních vteřinách, kdy Rakousko tlačilo na vyrovnání, předvedl Mert Günok zákrok ve stylu Gordona Bankse a zlikvidoval hlavičku Christopha Baumgartnera z bezprostřední blízkosti. Jeho reflexy byly mimořádné a zajistily Turecku postup do poslední osmičky.

Za zmínku také rozhodně stojí tři úspěšné zákroky Dioga Costy v penaltovém rozstřelu proti Slovinsku.