SESTŘIH: Dva Demiralovy góly z rohu poslaly Turecko do čtvrtfinále. Zářil gólman Günok

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

SESTŘIH: Dva Demiralovy góly z rohu poslaly Turecko do čtvrtfinále. Zářil gólman Günok

Merih Demiral slaví vedoucí gól Turecka.
Merih Demiral slaví vedoucí gól Turecka.AFP
Fotbalisté Turecka v posledním osmifinálovém duelu porazili Rakousko 2:1 a poprvé od roku 2008 postoupili do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Oba góly Turků dal po rozích Ardy Gülera (19) stoper Merih Demiral (26). Jedinou branku Rakouska dal střídající Michael Gregoritsch (30). Důležitou postavou tureckého týmu byl gólman Mert Günok (35), který v závěru nastaveného času skvělým zákrokem proti hlavičce Christopha Baumgartnera (24) odmítl prodloužení.

Rakousko – Turecko 1:2

Turci skupinový duel o vše proti Česku zvládli a dle sebevědomí jejich fanoušků na sociálních sítích nehodlali končit ani v osmifinále, a to navzdory absenci vykartovaného kapitána Hakana Calhanoglua. Do cesty se jim přitom postavilo Rakousko, které na konci března zcela ovládlo vzájemné přátelské utkání a zvítězilo 6:1. Kvalitu navíc svěřenci Ralfa Rangnicka potvrzovali i na samotném Euru, kde za sebou v základní skupině nechali Francii i Nizozemsko.

Velice svižný začátek zápasu nabídl divákům gól Turecka již na konci první minuty. Centr od rohového praporku propadl před bránu Patricka Pentze a Demiral jej nechytatelně uklidil pod břevno. Takřka okamžitě mohl srovnat Christoph Baumgartner, avšak nemířil přesně. Záložník Lipska se záhy ocitl v další gólové příležitosti, tentokrát před ním na poslední chvíli odklidila míč turecká obrana. Po zběsilém úvodu se hra uklidnila a šancí ubylo. Až v samotném závěru první půle se k míči ve vápně dostal Baumgartner, ovšem jeho zakončení nemělo gólové parametry.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuOpta by StatsPerform

Rangnickovi svěřenci se v druhém dějství uvedli stoprocentní šancí, ve které se zjevil Marko Arnautovič. Sám před Mertem Günokem ale zaváhal a nevyužil možnosti vyrovnat. A tak úřadoval opět Demiral. Stoper saúdskoarabského Al Ahli v 59. minutě vyskočil při rohovém kopu nejvýše ze všech a přesně mířenou hlavičkou nedal Pentzovi šanci. Tentokrát však již po sedmi minutách přišla reakce Rakušanů.

Třetí gól po standardní situaci od rohového praporku v zápase měl na svědomí Michael Gregoritsch, jenž se zjevil na zadní tyči a po sklepnutí Stefana Posche snížil z voleje na rozdíl jedné branky. V 85. minutě zahodil další příležitost Baumgartner. Tentokrát se dostal ve vápně k hlavičce, ale po chybném vyběhnutí Günoka zamířil jen nad břevno.

Sestřih zápasu Rakousko – Turecko.
Česká televize

Turecko tak osmifinále proti nebezpečným Rakušanům zvládlo. Jeho dalším soupeřem bude Nizozemsko, duel se odehraje 6. července v Berlíně.