Španělsko – Německo 2:1p. Merino rozhodl v prodloužení a jeho tým je prvním semifinalistou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

SESTŘIH: Hořký konec pro Německo, sen o triumfu na Euru sebralo Španělsko v prodloužení

Aktualizováno
Španělsko rozhodlo v závěru prodloužení.
Španělsko rozhodlo v závěru prodloužení.AFP
Prvními semifinalisty fotbalového Eura se stali hráči Španělska, kteří ve Stuttgartu vyřadili domácí Německo 2:1 v prodloužení. Němci srovnali skóre v 89. minutě díky Florianu Wirtzovi (21), ale vítězný zásah vstřelil hlavou ve 119. minutě záložník Mikel Merino (28).

Španělsko – Německo 2:1p

La Roja se blýskla rychlou kombinací již ve druhé minutě zápasu. Po chytré přihrávce Álvara Moraty zakončoval Pedri, ale jeho střela mířila doprostřed branky. O chvíli později si barcelonský středopolař odnesl ze souboje s Kroosem zranění kolene, které mu v duelu nedovolilo pokračovat. Die Mannschaft postupně začal přidávat na intenzitě a dokázal si vytvořit dvě velice slibné šance, avšak proti hlavičce a voleji Kaie Havertze zasáhl Unai Simón jistými zákroky.

Start druhého poločasu se velmi podobal tomu prvnímu. Tentokrát měl Morata roli zakončovatele, při střele z otočky však mířil nad branku. V 51. minutě si vytvořil prostor na pravé straně Yamal, jehož přihrávku do vápna zachytil střídající Olmo a usměrnil míč přesně do levého dolního rohu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Cestu za srovnáním skóre táhnul žolík Florian Wirtz. Po skvělé individuální akci připravil balon pro Niclase Füllkruga, který z malého vápna orazítkoval tyč. Osm minut před koncem vystihl špatný výkop Havertz. Ve vyložené šanci se rozhodl Simóna přehodit lobem, ale v důležitém momentu přestřelil. Němci se v 89. minutě konečně dočkali, když navrácený míč uklidil k tyči z voleje Wirtz.

Ofenzivně laděná sestava Německa převzala v prodloužení inciativu. Červení se naopak stáhli a snažili se především držet míč. Technickým pokusem z dálky se prezentoval Mikel Oyarzabal. Na druhé straně vyslal přízemní střelu Wirtz, oba však pálili těsně vedle.

Sestřih zápasu Španělsko – Německo.
Česká televize

Kontroverzní okamžik přišel ve 107. minutě, kdy se rozhodčí Anthony Taylor rozhodl neodpískat penaltu ve prospěch německých fotbalistů poté, co Marc Cucurella rukou zamezil míči v cestě do prostoru brány. Minutu před koncem prodloužení tak rozhodl o vítězství Španělska Merino. Zcela nehlídaný si naskočil na parádní centr Olma a hlavičkou se nemýlil.

Šanci získat svou čtvrtou trofej pro vítěze Eura si tedy udrželo Španělsko, Německo o ni naopak přišlo. Další krok bude muset La Roja udělat 9. července v Mnichovu proti Francii.

Kroosovy zápasové statistiky.
Kroosovy zápasové statistiky.Opta by Stats Perform