SESTŘIH: Gruzie slaví po šokující výhře historický postup, Portugalci v obměněné sestavě selhali

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

SESTŘIH: Gruzie slaví po šokující výhře historický postup, Portugalci v obměněné sestavě selhali

Aktualizováno
Kvaracchelija slaví první gól do portugalské sítě.
Kvaracchelija slaví první gól do portugalské sítě.Profimedia
Fotbalisté Gruzie na poslední chvíli senzačně proklouzli do play off mistrovství Evropy. Ve svém závěrečném vystoupení ve skupině F šokovali Portugalce a po výhře 2:0 si při své premiéře na velkém turnaji zajistili historický postup. Fanoušky outsidera rozjásal už ve druhé minutě Chviča Kvaracchelija. Fantastickou formu potvrdil i Georges Mikautadze, jenž na první trefu asistoval a po změně stran sám proměnil penaltu. Útočník francouzských Met se tak přímo podílel na všech brankách Gruzínců na turnaji.

Gruzie – Portugalsko 2:0

Portugalci si zajistili první příčku snadným vítězstvím nad Turky. K němu jim kuriózní vlastní brankou pomohl soupeř, ale ukázal se i nejlepší střelec historie Eura Ronaldo, jenž osmou gólovou přihrávkou na evropských šampionátech v kariéře překonal dosavadního rekordmana v počtu asistencí Karla Poborského

Gruzínci museli zvítězit, pokud chtěli projít do osmifinále. Jejich šance na postup však mohly být před tímto zápasem vyšší, kdyby Saba Lobjanidze proti Česku využil v posledních vteřinách svůj samostatný únik.

Sestřih zápasu Gruzie - Portugalsko (2:0).
Česká televize

Na všechno špatné fotbalisté ze Zakavkazska zapomněli už ve druhé minutě, kdy portugalské obraně prchl Kvaracchelija a přízemní střelou uklidil míč k pravé tyči. Šokovaný favorit mohl odpovědět na konci 16. minuty, kdy pálil z volného přímého kopu Ronaldo, jeho tvrdý pokus ovšem Giorgi Mamardašvili zkrotil.

Gruzínci s vědomím, že jim jednobrankový náskok stačí k postupu do vyřazovací fáze, hráli zataženě a nechávali soupeře tvořit. Portugalci se tak často dostávali k zakončení, Francisco Conceicao ani Joao Félix však svými ranami prostor mezi třemi tyčemi netrefili.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Enetpulse

Po přestávce vlétli Lusos na hřiště velmi namlsaní a hnali se za vyrovnáním. Ke gólu jim však v prvních minutách druhé půle scházelo štěstí. Po přežití úvodního tlaku se do šance dostali také Gruzínci, ale Kvaracchelija v dobré pozici netrefil ideálně balon. Divoký start druhého poločasu umocnil faul Portugalců v pokutovém území, po němž rozhodčí odpískal penaltu.

K puntíku se postavil Mikautadze, který podobně jako v utkání s Českem umístil míč do pravé části branky a zvýšil na 2:0. Portugalci se v závěru nezmohli ani na snížení, a tak senzačně padli s outsiderem celého turnaje. V základní sestavě značně obměněný favorit sice i přes porážku postoupil z první příčky, zklamaný ale mohl být Ronaldo, který neoslavil svůj jubilejní 50. start na velkém mezinárodním turnaji výhrou.

Konečná tabulka skupiny.
Konečná tabulka skupiny.Livesport

Portugalský národní tým tedy nevyužil možnost napodobit plným bodovým ziskem ve skupině sousední Španělsko. Jeho osmifinálový duel proti Slovinsku je na programu 1. července ve Frankfurtu. Gruzínci se po zcela nečekaném postupu pokusí v další fázi turnaje šokovat Španělsko.