Česko – Turecko 1:2. Národní tým nestačil na Turecko a na Euru končí už po základní skupině

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

SESTŘIH: V deseti hrající Češi nestačili na Turecko a na Euru končí už po základní skupině

Aktualizováno
Turecko vystavilo na Euru českým fotbalistům stopku.
Turecko vystavilo na Euru českým fotbalistům stopku.Profimedia
Čeští fotbalisté nedosáhli na vítězství potřebné k postupu do osmifinále a po porážce 1:2 od Turecka ve třetím kole skupiny F na mistrovství Evropy končí. V emocemi nabitém duelu s historicky neoblíbeným soupeřem byl už ve 20. minutě za dva zbytečné fauly vyloučen Antonín Barák (29). S početní nevýhodou se sice Češi prali poměrně statečně, přesto jako první inkasovali, když zraněného Jindřicha Staňka překonal Hakan Calhanoglu (30). Vyrovnání obstaral kapitán Tomáš Souček (29), na více už však naši reprezentanti ve vyhroceném závěru nedosáhli a naopak v nastavení sami inkasovali.

Česko – Turecko 1:2

Stejně jako v letech 2008 a 2016, i letos závisel osud české reprezentace ve skupině na závěrečném duelu s týmem ze země půlměsíce. V obou zmíněných letech vyústil zápas s neoblíbenými Turky v porážku a také konec na turnaji. Pokud se chtěli svěřenci Ivana Haška podívat do vyřazovací fáze, museli v Hamburku osudového soupeře tentokrát zdolat.

K tomu málem nakročili už po dvou minutách, kdy zpoza vápna levou pálil Lukáš Provod, jeho tečovaný pokus ovšem turecký brankář stihl vytěsnit. Následně se po dlouhém autu mohl vykoupit dosavadní smolař Robin Hranáč, z ideálního místa ale poslal balon hlavou vysoko nad.

Sestřih zápasu Česko - Turecko (1:2).
Česká televize

Po 20 minutách hry šance Česka výrazně snížil Barák, jenž nepříjemně došlápl nohu soupeře a kvůli druhé žluté kartě putoval do šaten. Krátce před odchodem do kabin mohl navzdory vzniklé převaze Turků skórovat z protiútoku David Jurásek, po přihrávce výborně hrajícího Provoda ale trefil jen vyběhnutého Merta Günoka.

Druhou půli odstartoval velký závar Turecka, který nejprve vyústil v ránu Kenana Yildize, jehož ránu zblízka skvěle zlikvidoval Staněk. Český brankář si ovšem během zákroku přivodil zranění ramene a přesnou dorážku Calhanoglua už neměl šanci krýt. Když to vypadalo s národním týmem nejhůře, svitla naděje.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by stats Perform

Günok neudržel kvůli dorážejícímu Tomáši Chorému dlouhý míč v rukavicích a z druhé vlny jej napálil do sítě Souček. Hráči v červeném se i nadále hnali za senzačním obratem, ani přes několik nadějných pozic už se ale neprosadili. Místo toho ještě při pokusu hnát vše dopředu skóroval z brejku Cenk Tosun.

Česku se tedy nepodařilo dosáhnout na vytoužený cíl a s evropským šampionátem se stejně jako před osmi lety loučí již v základní skupině. Do osmifinále tak míří Turci, kteří 2. července vyzvou v Lipsku rozjeté Rakušany.

Konečná tabulka.
Konečná tabulka.Livesport