Lepší přehled o sporných situacích, fanoušci uvidí rozhodnutí VAR na obrazovce

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lepší přehled o sporných situacích, fanoušci uvidí rozhodnutí VAR na obrazovce

Místnost, ze které budou rozhodčí zkoumat sporné situace na hřišti.
Místnost, ze které budou rozhodčí zkoumat sporné situace na hřišti.AFP
Diváci na mistrovství Evropy ve fotbale v Německu budou mít k dispozici podrobnější informace o rozhodnutích VAR. Šéf rozhodčích Evropské fotbalové unie (UEFA) Roberto Rosetti uvedl, že obrazovky na stadionech budou poskytovat technická vysvětlení rozhodnutí, aby je fanoušci lépe pochopili.

Jednou z různých kritik této technologie od jejího zavedení byly potíže fanoušků s pochopením důvodů některých rozhodnutí. "Po videoasistenci se bude na obrazovkách na stadionech zobrazovat technické vysvětlení rozhodnutí," řekl Rosetti na tiskovém brífinku v Allianz Areně před pátečním zahájením turnaje.

Na loňském mistrovství světa žen rozhodčí oznamovali rozhodnutí divákům ústně před pokračováním hry. Rosetti připomněl, že rozhodčí budou moci podávat vysvětlení kapitánům týmů, ale ostatní hráči, kteří budou zpochybňovat rozhodnutí nebo žádat o informace, budou napomínáni.

Toto pravidlo bylo uplatněno ve všech třech finále klubových soutěží UEFA. Ve finále Ligy mistrů a Evropské ligy napomínali rozhodčí žlutou kartou dva hráče najednou, v Konferenční lize udělili jednu. "Děláme to pro další generace, pro image hry, mladé hráče a rozhodčí," dodal Rosetti.

V případě týmů, v nichž nosí kapitánskou pásku brankář, určí tým před zápasem zástupce z řad hráčů v poli. Na Euru 2024 by měli být kapitány svých týmů dva brankáři – Slovinec Jan Oblak a Ital Gianluigi Donnarumma. Sedmnáctý kontinentální šampionát začíná v pátek zápasem domácích Němců se Skotskem.

Program Eura 2024