Jeden den jste na vrcholu a další nic neznamenáte, brzdí kouč Španělska nadšení

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jeden den jste na vrcholu a další nic neznamenáte, brzdí kouč Španělska nadšení

Luis de la Fuente dovedl Španělsko k triumfu ve skupině B.
Luis de la Fuente dovedl Španělsko k triumfu ve skupině B.AFP
Navzdory tomu, že Španělé na Euru suverénně ovládli skupinu B, brzdí jejich trenér Luis de la Fuente (63) nadšení. Na tiskové konferenci po vítězství 1:0 nad Albánií prohlásil, že jeho výběr může snít, ale zároveň musí zůstat nohama na zemi a nesmí se dosavadními výsledky nechat unést.

Albánie – Španělsko 0:1

La Roja prošli skupinou B bez zaváhání a inkasované branky. Postupně porazili obhájce světového bronzu Chorvaty 3:0, úřadující evropské šampiony Italy 1:0 a stejným poměrem i v pondělí Albánce, proti nimž nastoupili téměř kompletně náhradníci. Španělé měli už po dvou utkáních v "béčku" jistotu prvenství.

"Všichni můžeme snít, ale musíme zůstat nohama na zemi. To, že jsme považováni za favority, nám nic nezaručuje. Oceňujeme skutečnost, že si lidé váží naší práce a že poznali talent této generace. Díky tomu se na nás dívají jako na dobré mužstvo," řekl De la Fuente.

Sestřih zápasu Albánie – Španělsko.
Česká televize

Triumfu ve skupině si každopádně cenil: "Je mimořádně těžké vyhrát všechny tři zápasy ve skupině a navíc v nich udržet nulu. Nesmíme se tím ale nechat unést. Víme, jak to ve Španělsku funguje: Jeden den jste na vrcholu a další nic neznamenáte."

Mužstvo z Pyrenejského poloostrova vyzve v nedělním osmifinále v Kolíně nad Rýnem jeden z celků, který obsadí třetí místo. Na protivníka si musí počkat, může jím být i Česko. "Máme krátkou dobu na přípravu na dalšího soupeře. Určitě se máme v čem zlepšit, takhle jsme si to v kabině nastavili. Nejsme spokojení, náš kádr je hodně ambiciózní. V každém případě ale budeme mentálně připraveni a dáme do toho vše, abychom tuto překážku (osmifinále) překonali," prohlásil bývalý hráč Bilbaa či Sevilly.

Vývoj xG v zápase Albánie – Španělsko.
Vývoj xG v zápase Albánie – Španělsko.Livesport

Naopak pro Albánii, která v kvalifikační skupině za sebou nečekaně nechala Česko i Polsko, turnaj skončil. Balkánská země získala jediný bod za remízu s Chorvaty. "Moji hráči nechali na hřišti všechno a budou si to pamatovat do konce života," uvedl po prohře se Španělskem trenér Albánie Sylvinho.

"Stálo to za to. Bojovali jsme a udělali maximum. Země je na nás hrdá. Musíme si zvyknout na podobně náročné turnaje. Chorvatsko, Itálie i Španělsko mi způsobily značný bolehlav. Vedli jsme si ale dobře. Neměnil bych to, zkušenost to byla úžasná. Hrát proti těmto třem týmům bylo k nezaplacení. Hlavně proti Španělsku, to se nedá vyvážit zlatem," hodnotil padesátiletý Brazilec.

Tabulky skupin Eura 2024