Hokejisté jsou pro nás před Eurem inspirací, říká Souček. Teď je řada na nás

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hokejisté jsou pro nás před Eurem inspirací, říká Souček. Teď je řada na nás

Záložník West Hamu Tomáš Souček na premiéře dokumentu Hrdí lvi: Postup
Záložník West Hamu Tomáš Souček na premiéře dokumentu Hrdí lvi: PostupProfimedia
Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Souček (29) fandil v neděli přímo v hale hokejistům ve finále mistrovství světa. Jejich triumf na domácím šampionátu bere jako inspiraci pro národní tým na blížícím se mistrovství Evropy v Německu. Záložník West Hamu to uvedl po dnešní pražské premiéře dokumentu Hrdí lvi: Postup, který mapuje celý loňský rok, v němž fotbalisté poosmé za sebou pod vedením tehdejšího trenéra Jaroslava Šilhavého postoupili na Euro.

Souček tráví krátké volno před zahájením závěrečné přípravy a hokejová euforie ho nadchla. "Bylo úžasné, jak při hokejistech stáli fanoušci. Začátek mistrovství jsem sledoval ještě na dálku, nedělní finále se Švýcarskem jsem si vychutnal v hale poprvé naživo. Německo je pro naše příznivce blízko. Pokud nás i tam takhle poženou, třeba by se nám nějaký ten zázrak také mohl povést," řekl Souček novinářům po premiéře filmu.

Fanoušci zažívají mimořádný sportovní rok. Po domácím MS v hokeji následuje fotbalové ME a brzy po něm olympiáda v Paříži. "Hokejistům jsem pogratuloval k parádnímu úspěchu. Teď je na nás, abychom pozvedli prapor. Oni došli k titulu mimořádnou soudržností, a jak film ukazuje, takové je i naše mužstvo. Je to česká vlastnost v kolektivních sportech, díky ní se pak z týmů rekrutují i silné individuality," uvedl devětadvacetiletý rodák z Havlíčkova Brodu, kde se rodí spíše slavní hokejisté.

Předseda FAČR Petr Fousek s kapitánem souhlasí. "Pogratuloval jsem svému hokejovému kolegovi Lojzovi Hadamczikovi (předsedovi svazu). Teď je řada na nás. Silná kabina a silné vztahy v týmu, to je tradiční silná česká přednost. Budeme na ni nepochybně sázet i na Euro v Německu," uvedl člen výkonného výboru UEFA.

Již v úterý oznámí trenér Ivan Hašek předběžnou nominaci. "Pro nás bude hranicí úspěchu a neúspěchu postup ze skupiny. Minule jsme však došli do čtvrtfinále, tak proč si to nezopakovat, nebo dokonce nevylepšit. Budeme k tomu potřebovat stejnou podporu fanoušků, jakou měli hokejisté," řekl Souček.

Ve skupině čeká jeho tým Portugalsko, Gruzie a Turecko. "Už jen tím, že dál půjdou i některé týmy ze třetích míst, musí být postup ze skupiny naším cílem. Favoritem je samozřejmě Portugalsko, my tři ostatní ale také pomýšlíme na postup," uvedl Fousek.

Na premiéru dokumentu Hrdí lvi: Postup dorazili také další hráči Jindřich Staněk, David Zima, Václav Černý, Vasil Kušej, Mojmír Chytil a Tomáš Holeš. "Podobných dokumentů přibývá a fanoušci je mají rádi. Přibližují fotbal divákům, proto jsme s přítomností kamery v kabině neměli problém ani my. Za chvíli vlastně ani nevnímáte, že vás někdo natáčí, rychle si zvyknete. Doufám, že se film bude fanouškům líbit a naladí je před startem Eura," přeje si Souček.

"Na hokejové mistrovství plynule naváže fotbalová horečka, šampionát začíná už za pár dnů. Připravili jsme pro fanoušky film složený z unikátních záběrů, které normálně nemají šanci vidět. Uvidí, jak hráči i členové realizačního týmu prožívali jednotlivé zápasy a jak celou cestu kvalifikací vnímali," uvedl ředitel komunikace FAČR Petr Šedivý, který je spolu s Tomášem Kalousem autorem snímku.

Program EURO 2024